Wheels

4 kleine onderhoudstaken aan je auto die je zelf kunt uitvoeren

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het hoort een beetje bij volwassen zijn, een auto voor de deur hebben die je de vrijheid geeft om te gaan en staan waar je wilt. Het is ook zo vanzelfsprekend dat hij het altijd gewoon doet als je hem nodig hebt. Maar het loont niet om dat als vanzelfsprekend te nemen, want een auto heeft onderhoud nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Dat kan je aan de garage overlaten, maar dan ben je hem regelmatig een dagje kwijt én heb je flinke kosten aan het onderhoud van je auto. Omdat het sowieso verstandig is om je auto regelmatig zelf te checken, bespreken we vier kleine onderhoudstaken aan je auto die je zelf kunt uitvoeren.

Oliepeil

De olie in de motor van je auto smeert de draaiende delen, reinigt ze en houdt ze koel. Dat is een belangrijke taak. Zit er te weinig olie in de motor, dan kan dit voor onherstelbare schade aan de motor zorgen als je er tóch mee door blijft rijden. Daarom moet je regelmatig het oliepeil controleren. Dit doe je als de motor minstens 10 minuten uit heeft gestaan. Zoek de peilstok die je uit de motor kunt trekken. Maak deze schoon met een oude doek. Steek hem volledig terug in de motor en haal de peilstok er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Dit hoort tussen het minimale- en het maximale peil in te staan, wat meestal aangegeven wordt door inkepingen of streepjes op de peilstok. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet je de motorolie bijvullen via de olievuldop. Zoek online of in het instructieboekje van je auto op welk type motorolie je nodig hebt.

Koelvloeistof

Ongeveer even belangrijk als de motorolie is de koelvloeistof. Deze zorgt ervoor dat de motor, die natuurlijk flink opwarmt tijdens het rijden, zo veel mogelijk gekoeld wordt en de warmte afgevoerd wordt. Is het koelvloeistof peil te laag, dan raakt de motor oververhit, wat voor schade aan de motor zelf en omliggende onderdelen kan zorgen. Wacht tot je auto afgekoeld is als je het koelvloeistofpeil gaat controleren. Zoek naar een transparant reservoir onder de motorkap. Aan de streepjes op de zijkant kun je aflezen in hoeverre deze nog gevuld is met koelvloeistof. Staat het niveau onder het minimum? Vul het reservoir dan bij met koelvloeistof. In noodgevallen kun je het reservoir ook bijvullen met water, maar dan moet je daarna wel zo snel mogelijk met je auto naar de garage om de koelvloeistof te laten controleren of vervangen. Moet je regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof bijvullen? Dat kan duiden op een lekkage in het systeem.

Luchtfilter

Bij een onderhoudsbeurt bij de garage wordt doorgaans het luchtfilter vervangen. Dit onderdeel zorgt ervoor dat er geen verontreiniging en stof in de motor kan komen. Dit zorgt namelijk voor sterke slijtage. Rijd je vaak door stoffige omgevingen of omgevingen met luchtverontreiniging, dan kan het zo zijn dat je ook tussen onderhoudsbeurten nog het luchtfilter moet vervangen. Dit kun je ook zelf doen. Uiteraard moet je daarvoor een nieuw luchtfilter aanschaffen. Ga vervolgens onder de motorkap op zoek naar kunststof box die met enkele schroeven is vastgezet of simpelweg een filter dat je uit de motorbehuizing kunt schuiven. Je vindt het luchtfilter aan de inlaatkant van de motor.

Bandenspanning

Uit de banden van je auto ontsnapt voortdurend een beetje lucht. Daardoor gaat de bandenspanning omlaag. Als de bandenspanning te laat is, is dit slecht voor het brandstofverbruik én voor de wegligging. Daarnaast is het zo dat een zachte band snel heet wordt, waardoor je meer risico loopt op een klapband. De juiste bandenspanning voor jou auto vind je vaak aan de binnenzijde van her portier van de bestuurder, achter het tankklepje of anders in het instructieboekje van de auto. Ga naar een tankstation met een apparaat om je banden op spanning te brengen en stel het apparaat op de juiste spanning in. Pomp vervolgens je band op tot het apparaat aangeeft dat de juiste spanning bereikt is. Zorg dat de bandenspanning niet te hoog wordt, want dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage.

Verder kun je zelf ook eenvoudig je ruitenwissers vervangen wanneer deze strepen beginnen te trekken of herrie maken. Ook kun je zelf de ruitenwisservloeistof bijvullen. Dit reservoir bevindt zich onder de motorklep. Zoek naar een gekleurde dop met daarop een pictogram van een ruit.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like