Lifestyle

4 nare vlekken en hoe je ze uit je favoriete overhemd krijgt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Knoeien lijkt soms wel een genetisch bepaalde gewoonte. Sommigen knoeien nooit, maar anderen slagen erin om iedere keer weer vlekken te maken op hun schone kleren. Dat is vervelend, maar daar heb je natuurlijk een wasmachine voor. En een mooie, lange baard werkt natuurlijk ook wel als een slabbetje en dat is nóg een goede reden om een lange baard te laten staan. Maar ook dan kun je knoeien op je kleren, en niet alle vlekken gaan er even gemakkelijk uit. En dat is zonde van je favoriete overhemd. Daarom bespreken we vier nare vlekken hoe je ze uit je favoriete overhemd kunt krijgen.

Rode wijn

Ben jij liefhebber van rode wijn? Dan weet je waarschijnlijk ook wel dat je het ver uit de buurt van je kleding moet houden, want een vlek van een rode wijn is verdomd hardnekkig en kan je favoriete overhemd aardig verpesten. Daarom is het belangrijk dat je de juiste methode gebruikt om de vlek eruit te krijgen. Dep eerst met een vochtige, schone doek de overtollige wijn van de vlek zonder het erin te wrijven. Trek vervolgens het oppervlak met de vlek strak en strooi er (veel!) zout overheen. Laat dit vijf minuten intrekken, zodat het zout de wijn kan absorberen. Doe dit zo snel mogelijk na het knoeien op je overhemd. Schenk vervolgens kokend water over de vlek. Doe dit vanaf een afstand van zo’n 20 centimeter, zodat het met een grotere kracht op de stof komt. Vervolgens kun je het overhemd met wat wasmiddel heet wassen in de wasmachine. Als het goed is, krijg je de vlek zo geheel uit de stof.

Donker bier

Ook bier, en vooral donker bier, kan voor vervelende vlekken in je kleding zorgen. Gelukkig zijn biervlekken niet zo hardnekkig als wijnvlekken, omdat bier grotendeels uit water bestaat. Heb je donker bier op je overhemd geknoeid, laat je overhemd dan een half uur weken in een emmer met lauw water. Daarna kun je de vlek behandelen met een vlekverwijderend middel of wat wasmiddel en vervolgens in de wasmachine verder wassen met heet water. Gaat het om een wit overhemd, dan je zou deze nog met bleek of chloor kunnen behandelen.

Tomatensaus

Pizza of pasta met tomatensaus, wie houdt er niet van? Maar als het onderweg van het bord naar je mond op je kleding terechtkomt ben je aardig zuur, want tomatensaus zorgt voor erg hardnekkige vlekken. Er bestaan verschillende manieren om dit soort vlekken uit kleding te krijgen. Wonderlijk genoeg kan tandpasta uitkomst bieden. Wrijf met een tandenborstel wat tandpasta in het textiel op de plaats van de vlek en spoel het vervolgens onder de koude kraan. Was het kledingstuk daarna gewoon volgens het wasvoorschrift en de vlek zou weg moeten zijn. In plaats van tandpasta kun je met dezelfde methode ook Dreft gebruiken. Een laatste optie is ossengalzeep. Maak de ossengalzeep eerst een beetje nat en bestrijk de tomatensausvlek met de zeep. Wrijf de zeep vervolgens in met je vingers en was het kledingstuk direct volgens het wasvoorschrift, maar op maximaal 40°C. Boven de 50°C werkt de ossengalzeep namelijk niet meer.

Kerrie

Kerrie maakt ook van die fijne vlekken in kleding waar je zo moeilijk van af komt. In de gewone was gaan deze gele vlekken er niet uit. Dat komt omdat er kurkuma alias geelwortel in zit, en dat is een hardnekkige kleurstof. Heb je saus met kerrie op je overhemd geknoeid, dep dan de overtollige saus weg met een schone doek zonder het verder in te wrijven. Gaat het om kerriepoeder, gebruik dan de stofzuiger of blaas het er met een föhn vanaf. Kneed de plek vervolgens met glycerine en was met wolwit wasmiddel. Je kunt ook een papje maken van afwasmiddel met white spirit, of met een combinatie van afwasmiddel en wasbenzine. Gaat het om een wit kledingstuk, dan kun je stof bleken met behulp van waterstofperoxide, zuurstofbleekmiddel of bleekwater.

Alles is geoorloofd, natuurlijk, om je favoriete overhemd te wassen. Een duur overhemd is het waard om de moeite voor te doen om dit soort vlekken eruit te krijgen. Lukt het je zelf niet om de vlek eruit te krijgen, dan kun je altijd nog een beroep doen op de stomerij.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like