Sports

4 redenen waarom het leuk is om de Tour de France te volgen

4 redenen waarom het leuk is om de Tour de France te volgen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De zomerperiode is vaak het moment waarop reguliere sportcompetities stilliggen, en voor de liefhebber kan het daarom een beetje saai zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn, zeker deze zomer niet. Dit jaar zijn we namelijk gezegend met het Europees Kampioenschap voetbal, de Tour de France, Wimbledon en de zomereditie van de Olympische Spelen. Met andere woorden, eigenlijk is er helemaal geen reden om je te vervelen, tenzij het hier om sporten gaat waar je niet zo veel mee hebt. Maar ook die kunnen vermakelijker zijn dan je misschien denkt. Neem nu de Tour de France. Ja, het zijn een hoop mannen die bijna elke dag uren achter elkaar fietsen, maar er is alle reden om dit prachtige traditionele wielerevenement tóch te volgen. We bespreken er een aantal in dit artikel.

Spannende sprints en demarrages (en valpartijen)

Denk je aan wielrennen op de weg, dan denk je aan lange etappes waarbij het peloton urenlang moet zwoegen op weg naar de finish. Een beetje als Formule 1, maar dan langer en met minder spektakel. Maar naast het feit dat deze wielrenners een grotere fysieke prestatie leveren, zit er echt wel spanning en vermaak in de Tour de France. Er zijn leuke tussensprints voor punten, gewaagde demarrages die niet altijd even succesvol blijken te zijn en natuurlijk prachtige eindsprints waarbij er maar één aan het langste eind trekt. Daarnaast zorgen valpartijen en lekke banden voor het nodige drama. De Tour de France kijken is een aangename combinatie van rust en opwinding.

Leerzaam voor de leek

Snap je niet van tactieken tijdens de Tour de France, omdat iedereen toch zo snel mogelijk bij de eindstreep zou moeten willen zijn? Er is maar één manier om te leren begrijpen hoe het daadwerkelijk in de praktijk in zijn werk gaat, en dat is kijken en luisteren naar het commentaar en de analyses. Zo ontdek je dat er een wereld aan strategieën schuilgaat achter het rijden van de Tour de France. Hoe renners elkaar proberen te helpen en uit de wind houden, zodat een kopman zijn energie optimaal kan benutten om een resultaat neer te zetten. Waarom men soms in een waaier rijdt. Hoe strategisch eten en drinken in elkaar zit. Dat verschillende renners verschillende specialiteiten hebben. Voor een sportliefhebber zijn dat zeker interessante zaken om te ontdekken die je een heel nieuwe kijk kunnen bieden op de sport en dit evenement in het bijzonder.

4 redenen waarom het leuk is om de Tour de France te volgen

Mooie plaatjes zorgen voor inspiratie voor vakantie

Het kijken naar etappes in de Tour de France is niet alleen de moeite waard voor de sport, maar ook voor de achtergrond die je erbij krijgt. Een uitzending van een etappe zit vol met mooie plaatjes van de omgeving waar men doorheen rijdt, met schitterende luchtbeelden én informatie over de locatie. Daar kun je een heleboel inspiratie aan overhouden voor je vakantie. Natuurlijk is Frankrijk een geliefd vakantieland omdat veel mensen weten dat je er kunt rekenen op een combinatie van prachtige natuur, een rijke historie en lekker eten en drinken. Maar hoeveel moois er te zien is, is eigenlijk niet te geloven en tijdens de Tour de France kun je dan ook je wensenlijstje voor plekken om te bezoeken in flink uitbreiden. Inspiratie voor je volgende vakantie dus!

Gezellig de dag afsluiten met de Avondetappe

De Tour de France is ook de aanleiding voor een hartstikke gezellig televisieprogramma waar je een paar wekenlang op een heerlijk ontspannen manier je avond mee kunt afsluiten. We hebben het over NOS De Avondetappe, dat op de publieke omroep te bekijken is. Dione de Graaff praat daarin op mooie, wisselende locaties met (oud-)wielrenners en bekende wielerfanaten, onderbroken door leuke rubrieken zoals de rebus en interviews met hoofdrolspelers van de dag. Ook als je je niet kunt voorstellen dat praten over wielrennen de moeite waard kan zijn, zal je ondervinden dat het gewoon een fijn programma is om naar te kijken. De liefde voor de sport en het evenement straalt ervan af en ook hiervan kun je van alles opsteken. Geloof ons: als het weer voorbij is, ga je het missen.

Als je al wielerfanaat bent, hoeven we je waarschijnlijk nergens van te overtuigen en zit je waar mogelijk toch al voor de televisie. Of je staat zelfs langs het parcours, als je toch in de buurt op vakantie gaat. Maar ook als je geen groot fan bent van wielrennen of het kijken ernaar, is er zoals je kunt lezen alle reden om het toch eens een jaartje de kans te geven. Misschien groeit er toch wel wat in je en wordt er alsnog interesse opgewekt die maakt dat je ook volgend jaar weer plezier beleeft aan de schitterende Tour de France. Zelfs als het je in het verleden nooit heeft kunnen boeien.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like