Lifestyle

4 reisbestemmingen die al lang niet meer ‘buiten de gebaande paden’ zijn

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De zomer staat weer voor de deur, en hoewel men op Schiphol er alles aan lijkt te doen om er één groot drama van te maken, staat voor velen van ons de vakantietijd weer voor de deur. Tussen alle zonverliefden die steevast Spanje of de Griekse eilanden opzoeken tijdens de zomervakantie zitten natuurlijk ook enkele reizigers die juist buiten de gebaande paden willen reizen. Of met andere woorden: naar de bijzondere hoekjes van de wereld die nog niet overlopen zijn door toeristen. Het valt niet te ontkennen dat er daar echter steeds minder van overblijven. Voorbeelden nodig? We bespreken vier reisbestemmingen die allang niet meer ‘origineel’ en ‘buiten de gebaande paden zijn’, al denk je misschien nog van wel.

Georgië

Georgië is een klein land in de Kaukasus dat bekend staat om zijn mooie berglandschap en tot vroeg in de jaren ’90 onderdeel uitmaakte van de Sovjetunie. Of het Europa of Azië is, is moeilijk te bepalen: het ligt duidelijk op een kruispunt en in een hoekje van de wereld dat voor velen nog onbekend en onbemind is, deels vanwege de aanzienlijk lagere levensstandaard. Maar tegelijkertijd begint het massatoerisme er op gang te komen. In de oude stad van Tbilisi word je tegenwoordig al omringd door vele toeristen en ook hoog in de bergen bij het oude klooster van Gergeti ben je slechts één van de vele toeristen die op dagelijkse basis passeren. Kortom, het is eigenlijk al te laat om Georgië te bezoeken.

Albanië

Dichter bij huis, in Zuid-Europa, vinden we Albanië: een klein bergstaatje dat gevoelsmatig onderdeel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië terwijl dat niet het geval was. In Albanië heerste tientallen jarenlang een paranoïde communistische dictatuur die doet denken aan het huidige Noord-Korea en ervoor zorgde dat het land lang afgesloten bleef van de buitenwereld. Dat hield begin jaren ’90 op, maar Albanië moet sindsdien van ver komen. Het blijft één van de armste landen van Europa, maar het is snel aan het moderniseren en beschikt naast prachtige landschappen en vele historische overblijfselen uit verschillende periodes over een prachtige kustlijn die zich kan meten met die van Italië en Kroatië. Met name Europese toeristen weten Albanië inmiddels al prima te vinden, zelfs met de eigen auto of met de camper. Wees er snel bij voordat het helemaal overspoeld wordt met toeristen!

Costa Rica

Alles ten zuiden van de Verenigde Staten op het Amerikaanse continent roept vooral beelden op van politieke instabiliteit, drugsbendes en onveiligheid. Dat is natuurlijk een overtrokken beeld, maar het maakt wel dat je bijvoorbeeld niet meteen aan Centraal-Amerika denkt als bestemming voor je volgende reis. Toch weten best veel westerse toeristen Costa Rica te vinden. Dit land met zijn mooie kust en weelderige natuurparken waar je zelfs luiaarden in het wild kunt tegenkomen staat bekend als het veiligste en stabielste land van Centraal-Amerika, en dat is natuurlijk vragen om toerisme. Het betekent dat je er comfortabel en veilig op vakantie kunt, maar het betekent ook dat je zeker niet de enige zult zijn.

Kirgizië

Als er één Centraal-Aziatisch land is dat zijn marketing op orde heeft, dan is het Kirgizië wel. Het is een land dat weinigen iets zei toen het onderdeel uitmaakte van de Sovjetunie, maar inmiddels goed bekend staat om zijn adembenemende landschappen en nomadische volkeren. In Kirgizië kijken ze inmiddels niet meer op van toeristen. Het is geen klein land, maar de kans is groot dat toeristen elkaar tegenkomen op bekende hotspots, zoals langs het Issyk-Koelmeer, en dat neemt toch wel iets weg van de ervaring van een reisbestemming ‘buiten de gebaande paden’. De vakantiefoto’s van een ruig en desolaat landschap zijn toch een stukje minder indrukwekkend als er andere toeristen op de voorgrond staan.

Natuurlijk is niets van dit alles per se een reden om bovenstaande landen links te laten liggen. Er is immers een goede reden dat ze gevonden worden door toeristen: het is de moeite waard om er naartoe te gaan. Maar als je van bijzondere reisbestemmingen houdt en graag wilt kunnen opscheppen over landen waar verder bijna niemand die je kent geweest is, dan zul je toch met iets originelers en uitdagenders op de proppen moeten komen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like