Meer dan ooit zijn we mobiel op de arbeidsmarkt. Daarmee bedoelen we dat mensen er steeds vaker na een paar jaar voor kiezen om weer van baan te veranderen. In vergelijking met vroeger, zijn werknemers lang niet meer zo honkvast. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommigen van ons vinden zo’n grote verandering toch wat eng en onzeker. Misschien valt het wel tegen. Moet je daar je vaste contract voor opgeven? Dat zijn hele reële gedachten, maar dat neemt niet weg dat je wel moet kunnen inzien wanneer je toe bent aan een nieuwe baan. We bespreken een aantal tekenen waaruit je kunt concluderen dat dat het geval is.
Je verveelt je op het werk
Vroeger was het niet ongewoon om niet uitgedaagd te worden op je werk en elke dag zo’n beetje hetzelfde te doen. De huidige generatie werknemers heeft daar meer moeite mee, en dat is ook helemaal niet zo gek. Van elke dag hetzelfde doen krijg je geen energie, die krijg je van nieuwe dingen beleven en bereiken. Als je merkt dat je je al langere tijd verveelt op het werk, zit er duidelijk geen uitdaging meer in. Dat kan ertoe leiden dat je als een berg gaat opzien tegen naar het werk gaan en voortdurend naar de klok aan het kijken bent. Natuurlijk is werken in de eerste plaats noodzakelijk om geld te verdienen, maar aangezien je er zo’n groot deel van je leven aan besteedt, is het echt niet te veel gevraagd om er ook plezier aan te kunnen beleven. Kortom, als je je gaat vervelen, ben je toch echt toe aan een nieuwe baan.
Je kunt niet met je collega’s overweg
Collega’s kunnen een bepalende factor zijn in je werkplezier. Ze kunnen je door de dag heen slepen of hem zelf maken voor je, maar ze kunnen de werkdag ook aardig verpesten. En dan ligt het de lijn der verwachting dat ze ook je werkweek, werkmaand en werkjaar gaan verpesten. Dat is een frustratie die je niet nodig hebt in je leven. Als je niet met je collega’s overweg kunt, zit je simpelweg niet op de juiste plek en ben je toe aan een nieuwe baan. Je kunt ook tot de conclusie komen dat je eigenlijk niet of zo min mogelijk met collega’s wilt werken. Dan moet je werk gaan zoeken wat daaraan voldoet. Maar blijf niet hangen in een giftige sociale situatie op het werk, want daar word je op den duur depressief van.
Je werk overschaduwt je privéleven
Je kent vast de uitdrukking ‘leven voor je werk’. Dat is mooi als je supergepassioneerd bent voor je werk en het niet meer aanvoelt als werk, maar het grote risico is dat je werk je privéleven gaat overschaduwen. Dat kunnen je gezin, familie en vrienden waar je te weinig tijd voor overhoudt, maar het kan inhouden dat je onvoldoende ruimte overhoudt om dingen voor jezelf te doen, voor jezelf te zorgen en op adem te komen. Dat is op de langere termijn een ongezonde situatie. Als jouw huidige baan van jou vraagt om altijd aan te staan en meer uren te maken dan eigen redelijk is voor een (fulltime) baan, moet je je serieus gaan afvragen of je zo wilt blijven doorgaan.
Je lichaam en/of geest lijdt onder je werk
We hadden al even over voor jezelf zorgen. Er is niemand anders dan jij verantwoordelijk voor jouw fysieke en mentale welzijn. Dus is het aan jou om in te gaten te houden of het daar nog wel goed mee gaat. Er zijn tal van voorbeelden waarin mensen hun lichaam opofferen voor hun werk en er lichamelijke klachten aan overhouden, en soms knaagt het werk mentaal aan mensen. Als je lichaam of geest lijdt onder je werk, zit je in een ongezonde situatie die in groeiende mate ten koste gaat van jou en je toekomstige welzijn. Dan is het écht tijd om te ingrijpen en op korte termijn een andere baan te gaan zoeken waarin je wel op een gezondere manier met jezelf omgaat. Want geloof ons, ook als je langdurig in het ziekteverzuim terechtkomt is dat niets om gelukkig van te worden, ook al hoef je dan niet te werken.
Natuurlijk zijn er ook andere zaken om op te letten, die hier deels mee overlappen. Het is natuurlijk belangrijk om het gevoel te hebben dat je gewaardeerd en erkend wordt op je werk. Als dat ontbreekt, zit je niet op de goede plek. Ook wil je de mogelijkheden hebben om jezelf te ontwikkelen. Een werkgever die je daarin begrenst mag niet je eindstation zijn, want dat zou echt zonde zijn. Mogelijk ben je je gaan ergeren aan slecht management en zie je daar geen verandering in komen. Ook die frustratie moet je jezelf niet blijven aandoen. Echt waar, er zijn allerhande aanleidingen om tot de conclusie te komen dat je toe bent aan een nieuwe baan. Trek die conclusie dan ook en ga op zoek naar iets beters.