Lifestyle

4 tips om op te letten bij het kopen van een mobiele airco

Mobiele airco
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De verkoop van airconditioning systemen is de laatste jaren flink toegenomen. Een van de redenen is dat geïsoleerde woningen de zomerse warmte langer vasthouden. Is het eenmaal warm is huis, dan blijft die warmte lang hangen. Een airco systeem is prettig om de woning lekker koel en fris te houden. Vooral de mobiele airco is razend populair. Ben jij op zoek naar een mobiele airco? Check deze 4 tips voordat je er een koopt!

Tip 1. Verschil tussen aircooler en airco

Een aircooler is een systeem dat ook wel aangeprezen wordt als airco. Toch is het dat niet! Een aircooler heeft een zeer beperkte capaciteit en kan de lucht slechts enkele graden koelen. Dat komt omdat het eigenlijk alleen maar een ventilator met een koelelement is. Een airco werkt veel efficiënter en koelt de lucht sterker af. De beste mobiele airco is een echte airco, die dus ook tijdens een hittegolf je huis goed kan koelen.

Tip 2. Verschil tussen monobloc en semi-split

Er zijn twee typen mobiele airco die echt als airco meetellen. De monobloc airco is verreweg het populairst. Deze airco bestaat uit één geheel, meestal in de vorm van een smalle kast of blok op wieltjes. De airco heeft aan de achterkant een lange afvoerslang die je uit het raam kunt hangen. Een semi-split airco bestaat uit twee delen. Het buitengedeelte voert nieuwe lucht aan en koelt deze, terwijl het binnengedeelte warme lucht uit je woning naar buiten zuigt. Semi-split airco’s worden maar weinig verkocht, omdat ze duurder zijn en sterk doen denken aan een vast airco systeem.

Tip 3. Let op capaciteit

Let op capaciteit

Elke airco heeft een eigen capaciteit. Meestal is de capaciteit van mobiele airco’s wat lager dan die van vaste airco’s. Toch verschilt de capaciteit onderling sterk. De ene airco is geschikt voor een kleine ruimte, de andere airco kan ook grotere (bedrijfs)ruimtes voldoende koelen. Let dus goed op de capaciteit. Die is vaak aangegeven aan de hand van het oppervlak van een ruimte, maar soms ook in kubieke meters. Bij vergelijkingssite BestGekozen.nl staat de capaciteit in kubieke meters aangegeven omdat dit de betrouwbaarste indicator van de capaciteit is.

Tip 4. Let op geluidsproductie

Een airco maakt een zoemend geluid. In de woonkamer heb je misschien wat meer achtergrondgeluid of bijvoorbeeld muziek aan. Dan is het geluid van een airco niet zo snel storend. In de slaapkamer als je wilt slapen is dat natuurlijk heel anders: dan heb je sneller last van het geluid. Let dus op het aantal dB dat de airco produceert. Een goede airco is heel stil en produceert maximaal 55 dB. Het liefst is het geluid nog zachter (kijk hier wat het rapport van de WHO aanbeveelt). Denk er ook om dat je airco alleen in warme nachten aanstaat en je waarschijnlijk ook slechter slaapt door een te warme slaapkamer.

Een mobiele airco kopen is niet eenvoudig. Er zijn veel airco’s te vinden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Toch zijn er wel wat dingen waar je rekening mee kunt houden. Let je bijvoorbeeld op bovenstaande 4 tips, dan vind je al snel een model airco dat bij je situatie past.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like