Lifestyle

5 activiteiten die je nieuwe energie kunnen geven tijdens een depressie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Merk jij dat je de laatste tijd weinig energie hebt en eigenlijk nergens meer zin in hebt, ook niet in de dingen die je voorheen wél leuk vond om te doen? Dat zijn tekenen die wijzen op een depressie. Hoe lastig het ook is om een depressie te doorbreken, is het in de praktijk vaak zo dat het opdoen van nieuwe ‘positieve’ ervaringen de sleutel biedt tot aanboren van nieuwe energie en nieuw plezier in het leven. Dat betekent dat je iets moet gaan doen terwijl je hele lijf en geest eigenlijk schreeuwen dat ze er geen zin in hebben en het niet kunnen verdragen. Die drempel wil je natuurlijk alleen over voor zaken die écht een positieve ervaring opleveren die voor nieuwe energie zoekt. Ter inspiratie zetten we daarom vijf dingen op een rijtje die je zou kunnen proberen in de zoektocht naar nieuwe energie.

Een spelletjesavond houden

Het klinkt wel afgezaagd en tegelijkertijd iets waar je helemaal geen energie voor denkt te hebben, een spelletjesavond. In de praktijk kunnen spelletjes je echter uitstekend afleiden, omdat je er toch in op gaat terwijl je aan het spelen bent. Tegelijkertijd is het ook een sociale aangelegenheid, wat ook een belangrijke impuls is. Wellicht kun je achteraf concluderen dat je tóch plezier hebt gehad en wat energie gevoeld hebt die je anders niet had. Zorg wel dat de spelletjesavond bij iemand anders georganiseerd wordt, zodat je kunt stoppen en naar huis kunt gaan wanneer het ‘op’ is voor je.

Wandelen of fietsen in de natuur

Bewegen is goed voor een mens. Hoewel het een vermoeiende activiteit lijkt, kun je er juist een positief gevoel én nieuwe energie van krijgen. Een laagdrempelige manier om aan beweging te komen, is door te gaan wandelen of fietsen. Daarbij hoef je je niet in het zweet te werken, dus het voelt niet aan als sporten, terwijl je toch gezond bezig bent. Bewegen kan helpen om het hoofd leeg te maken en frisse lucht doet je goed als je anders de hele dag binnen zit. In de natuur wandelen is ideaal: weinig prikkels om je heen die energie kosten én veel verse zuurstof om in te ademen.

Iets voor een ander doen

Als jij meer een ‘gever’ dan een ‘nemer’ bent, vind je het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Als je duidelijk het gevoel hebt dat je de ander helpt, is dat een positieve ervaring die nieuwe energie kan opleveren en motiveert om meer te ondernemen. Pas natuurlijk wel op dat je niet je hele leven in het teken van anderen zet, omdat je ook goed voor jezelf moet zorgen. Juist als je jezelf te veel wegcijfert kan een depressie of burn-out ontstaan. Wellicht kan een verandering van baan naar een beroep waarin je anderen helpt (zoals in de zorg) je meer voldoening geven in het leven.

Hardop zingen

Hoewel de mate waarin verschilt, houden we bijna allemaal wel van muziek. Muziek kan troost bieden of vrolijkheid brengen. Meezingen of zelfs gewoon zonder begeleiding zingen kan daarbij bijdragen om een positief gevoel te krijgen. Het is leuk om te doen, of je het nu goed kunt of niet. Je kunt daarbij zelfvertrouwen halen uit het gebruik van je stem die je anders wellicht te weinig laat horen. Daarnaast worden tijdens het zingen gelukshormonen geactiveerd en vermindert zingen fysieke en psychologische stress. Tijd voor een uitgebreide karaokesessie dus!

Op reis gaan

Weg zijn uit de omgeving waarin je dagelijks leven zich afspeelt kan je ook een positieve impuls bieden. Je laat dan alles wat je herinnert aan waarom je geen plezier hebt in het leven even achter je en kan je concentreren op het hebben van een leuke tijd. Het zien van mooie, nieuwe dingen levert daarnaast nieuwe positieve ervaringen op. Maak veel foto’s en filmpjes als herinnering aan deze fijne tijd. Als je weer thuis bent is de kans groot dat je terugvalt in het negatieve gevoel. De herinneringen aan een fijne vakantie plus de belofte aan jezelf dat je een volgende vakantie hebt om naartoe te werken kunnen wellicht dat in de positieve zin beïnvloeden. Misschien motiveert het ook om te werken om die toekomstige reis mogelijk te maken.

Ieder mens heeft zijn eigen dingen waar hij energie van krijgt of die juist energie kosten. Feit blijft dat het niet makkelijk is om jezelf uit een depressie te trekken. Hopelijk bieden één of meerdere van bovenstaande suggesties de sleutel voor jou om de weg uit het zwarte gat te vinden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like