Geen categorie

5 Canadese muziekhelden met te weinig faam buiten eigen land

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Denk je aan Canadese muziek, dan denk je aan Nickelback, Celine Dion, Carly Rae Jepsen en Bryan Adams. Ondanks de potentie voor Canadese muzikanten om buiten de grenzen van het eigen land te land treden, want doorgaans Engelstalig, blijkt de Canadese muzikale identiteit in veel gevallen ook juist een garantie op niet meer dan een cultstatus buiten het eigen land. En dat is jammer, want het land kent veel muzikale grootheden die meer aandacht en waardering zouden verdienen. Daarom bespreken we hier vijf muziekhelden onder Canadese artiesten die buiten eigen land te weinig faam genieten.

Gord Downie en The Tragically Hip

Misschien wel hét voorbeeld van een Canadese muzieksensatie die Canadees gebleven is, is The Tragically Hip. De rockband begon in de jaren ’80 en bouwde in het begin van de jaren ’90 een enorme status op in eigen land met vooral het ijzersterke album Fully Completely en laten met de hits ‘Ahead By A Century’ en ‘Bobcaygeon’. Zanger Gord Downie werd een soort van nationale dichter met een enorme status in Canada. Helaas werd in 2016 bekend dat hij aan hersenkanker leed. Daarna The Tragically Hip begon aan een afscheidstournee die uitmondde in een nationale viering. Het laatste concert werd zelfs live uitgezonden op nationale televisie. Downie maakte ook een aantal solo-albums en wijdde zich na het einde van de ‘Hip’ tot aan zijn dood in 2017 tot het onder de aandacht brengen van de situatie van de inheemse bevolking van Canada. Bij het overlijden van de Canadese zanger gaf premier Justin Trudeau een korte persconferentie, waarbij hem de tranen over de wangen rolde.

The Northern Pikes

Nog een stukje obscuurdere muzikanten uit Canada dan The Tragically Hip zijn The Northern Pikes. Deze popband kende hoogtijdagen in de jaren ’80, toen het volle zalen trok en de ene na de andere hit produceerden. Geen ervan sloeg aan buiten de landsgrenzen, met het gevolg dat het unicum is als je ergens in Nederland een album van The Northern Pikes aantreft. Wat de band, die inmiddels als een reünie bezig is, bijzonder maakte was dat drie van de vier leden composities en leadzang bijdroeg. We raden het beluisteren van het ongemakkelijke ‘Things I Do For Money’ aan, evenals ‘Girl With A Problem’ en ‘Hopes Go Astray’, die van hun beste nummers waarbij je bij het luisteren van allemaal drie de leadzangers hoort. In de jaren ’90 verzorgde zanger/bassist Jay Semko de muziek voor de televisieserie Due South, die ook in Nederland uitgezonden werd.

Bruce Cockburn

Bruce Cockburn

Artiesten zijn vaak een beetje links; Bruce Cockburn is de linkse pastoor van de Canadese muziekscene. De singer/songwriter die ook een uitstekend gitarist is begon vroeg in de jaren ’70 aan het uitbrengen van platen en is nog steeds actief, met als één van de hoogtepunten het album Stealing Fire. Zijn thema’s zijn vaak activistisch. Op dit album besteedt hij aandacht aan de effecten van oorlog in Guatemala en Nicaragua, met het aangrijpende nummer als ‘If I Had A Rocket Launcher’ als voornaam voorbeeld.

Fred Eaglesmith

Country is niet voor iedereen. Eén van de meer unieke Canadese artiesten in dit genre is Fred Eaglesmith, die al vanaf de jaren ’80 actief is en echt het leven op het platteland beschrijft en een fusie tussen country en folk maakt. Soms met humor, soms vol tragiek. Het mooiste is: deze muzikant die eigenlijk Elgersma van de achternaam heet is ook een beetje van ons, als zoon van Nederlandse immigranten. Aanraders om te beluisteren zijn de nummers ‘Time To Get A Gun’, ‘The Old John Deere’ en ‘Indian Motorcycles’.

Cowboy Junkies

We blijven een beetje in dezelfde hoek. De Cowboy Junkies maken country met elementen van indie, blues en folk. Een van de meest unieke stemmen onder Canadese zangeressen is die van Margo Timmins, en alleen om haar dromerige geluid raden we een luistersessie aan. We raden het album Pale Sun, Crescent Moon aan. De familieband coverde overigens Fred Eaglesmith’s nummer ‘Carmelita’.

Eervolle vermeldingen

Dit is natuurlijk nog maar een selectie aan muzikale artiesten die Canada’s eigen geheimpje zijn gebleven. Houd je van commerciële pop, dan is het werk van de band Glass Tiger aan te raden. Jaren ’80 hair metal? Platinum Blonde! Country met een zangeres? Terri Clark! Folk? Stan Rogers! Met andere woorden, er valt nog genoeg te ontdekken en genieten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like