Movies

5 Engelstalige romans die je als man gelezen moet hebben

5 Engelstalige romans die je als man gelezen moet hebben
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Lezen is voor sommige mensen een rustgevende hobby, voor anderen een verlangen of juist iets wat ze helemaal niet ligt. Maar je wordt er nooit slechter van, ook als een boek soms taai is en moeilijk kan zijn om in te komen. Veel literatuur heeft onder de oppervlakte allerlei inzichten te bieden die va waarde kunnen zijn als je ervoor open staat. Dat is zeker het geval in de Engelstalige literatuur, die vol zit met klassiekers. We bespreken vijf Engelstalige romans die je als man gelezen moet hebben. De film kijken telt niet!

“The Catcher in the Rye” – J.D. Salinger

Jonge mannen moet zeker “The Catcher in the Rye” lezen. Het vrij legendarische hoofdpersonage Holden Caulfield is een tiener die worstelt met zijn identiteit en de hypocrisie van de volwassen wereld. Hij is vooral onvergetelijk door zijn cynische blik en voor sommigen wellicht herkenbare gevoel van vervreemding. De roman zit vol kritische observaties en innerlijke conflicten en geeft een tamelijk verwoestend beeld van de uitdagingen van opgroeien en het zoeken naar een eigen plek in de wereld. Is het dan allemaal hard en cynisch? Dat valt ook wel weer mee. Ten opzichte van zijn zus Phoebe voelt Holden een sterke beschermingsdrang en ook voelt hij de drang om kinderen te beschermen tegen de gevaren van de volwassenheid.

“Moby-Dick” – Herman Melville

Wat doet wraakzucht met een man? “Moby-Dick” is een wereldberoemd boek en het hoofdpersonage Kapitein Ahab is een van de meest iconische mannelijke karakters in de literatuur. Hij wordt gedreven door een allesoverheersende wraak, die ertoe leidt dat hij zichzelf en zijn bemanning op een dodelijke jacht op de witte walvis Moby-Dick stuurt. Ahab is volledig geobsedeerd door de walvis. Dit staat symbool voor de vernietigende kracht van menselijke trots en waanzin. Maar uiteraard gaat het ook ‘gewoon’ over de strijd tussen mens en natuur. Ahab is een complexe persoonlijkheid die tegelijkertijd tragisch is, en dat is wat hem en deze roman fascinerend, legendarisch en tijdloos maakt.

5 Engelstalige romans die je als man gelezen moet hebben

“The Old Man and The Sea” – Ernest Hemingway

Waar in Moby-Dick moed en doorzettingsvermogen tot waanzin en obsessie leidt, gaat het in “The Old Man and The Sea” om waardigheid. Ook Santiago, het hoofdpersonage hier, gaat de strijd aan met de natuur in de vorm van een enorme merlijn. Maar zijn strijd is een eenzame strijd op zee, waarbij de eigen beperkingen van de mens (of wellicht de man?) aan de oppervlakte komen. Hemingway staat bekend om zijn stoere, ruige personages, maar Santiago heeft ook een zachte zijde. Die vertaalt zich in de relatie tussen hem en de jongen Manolin, waarbij het gaat om wederzijdse zorg en respect. Op beide manieren is dit hoofdpersonage en het boek zelf daardoor inspirerend. Ook omdat het ook een beetje gaat over dromen najagen.

“The Picture of Dorian Gray” – Oscar Wilde

De meesten van ons zijn wel een beetje ijdel. Daar is tot op zekere hoogte niets mis mee, maar je moet jezelf er niet in verliezen. Dat bewijst het verhaal van Dorian Gray, een jonge man die zijn ziel verkoopt om eeuwige jeugd en schoonheid te behouden. Deze roman over hedonisme, moraliteit, en de verwoestende gevolgen van ijdelheid en zelfvernietiging werkt toe naar een onvermijdelijke en tragische val van het hoofdpersonage. Alleen vindt die vertraagd plaats, om hij stukje bij beetje moreel corrupter, egoïstischer en oppervlakkiger wordt. Het boek is een kritiek op decadentie en bevat de huiveringwekkende metafoor van een portret dat veroudert in plaats van de persoon zelf.

“The Great Gatsby” – F. Scott Fitzgerald

Deze legendarische roman draait om Jay Gatsby, een mysterieuze en rijke man die bekend staat om zijn extravagante feesten in de Roaring Twenties. Zijn leven is echter maar gewijd aan één doel: het herwinnen van zijn verloren liefde. “The Great Gatsby” is een tragisch verhaal over de Amerikaanse Droom en over ambitie, iets dat overigens volledig bij elkaar aansluit. Net als de meeste andere hoofdpersonages in dit lijstje, is Gatsby vastberaden en wordt hij gedreven door hoop.  Maar het gaat hier vooral ook over de illusies en teleurstellingen die horen bij het najagen van materieel succes, en dus bij het leven. Sommige dromen zijn nu eenmaal onbereikbaar. Misschien is het fijn om te lezen of een ander bij wie (ook) niet alles lukt, want succes is geen recht en is nooit gegarandeerd in het leven.

Geen fervent lezer? Geef het toch eens een kans, want misschien word je verrast. Te weinig tijd om te lezen? Maak tijd. Lezen is tijd voor jezelf, en dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken. Alle bovenstaande romans zijn als je een beetje zoekt bij een antiquair voor weinig geld te vinden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like