Movies

5 interessante NPO series die het terugkijken waard zijn

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als je ervoor openstaat, is de NPO een gift that keeps on giving. Met behulp van de website en app NPO Start is een wereld aan content terug te kijken die voor vele uren vermaak en verbazing kan zorgen. We doen een greep uit een aantal series die zeker de moeite van het terugkijken waard zijn.

Het Dorp

De meeste hippe baarddragers wonen natuurlijk in de stad, waar er barbiers zijn. Het Nederlandse achterland, lees: de dorpen, die bezoeken we als we rust willen. Maar wat als er daar straks helemaal niets meer te beleven valt? Sympathieke acteur Huub Stapel en de wat flamboyante taalkundige Wim Daniëls, beiden opgegroeid in een dorp, trekken de Nederlandse dorpen in om uit te vinden wat men bij elkaar houdt, maar ook wat er al verloren is. Het levert een sympathiek, maar ook wat melancholiek beeld op van de Nederlandse dorpen. De mooie plaatjes zijn erg uitnodigend en het is eigenlijk een hele fijne, rustgevende serie die in tegenstelling tot Typisch (vul naam dorp in) níet saai en langdradig is. Zeker het volgen waard dus voor een klein halfuurtje idylle. Uiteraard is de openingstune tamelijk obligaat het gelijknamige nummer van Wim Sonneveld.

De Wereld van de Chinezen

Als je als Nederlander een taal over de grens spreekt die de meeste andere Nederlanders niet spreken, mag je een serie van gemiddeld twee seizoenen maken over het bijbehorende land. Vaak levert dat een van tevoren bedacht beeld op, maar omdat de Chinezen voor ons nog steeds een beetje een mysterie blijven, blijven de series van fotograaf Ruben Terlou interessant. Ditmaal bezoekt hij Chinezen die hun geluk zoeken in andere, veelal arme landen en daar lang niet altijd in slagen. Het blijft sowieso bijzonder om een roomblanke Nederlander overtuigend Mandarijn te horen spreken, en dat opent deuren naar allerlei interessante conversaties. Terlou slaagt er gelukkig ook in om tegenstelling tot sommige andere programmamakers zichzelf buiten het verhaal te houden, daar waar Thomas Erdbrink bijvoorbeeld behoorlijk self-indulgent werd.

Bait

Er wordt wat opgelicht in deze wereld en dat wordt genadeloos blootgelegd in deze PowNed-serie van de jonge onderzoeksjournalist Anthony van der Meer. Met een team van andere jongeren legt hij bloot hoe veel mensen op verschillende manieren geld wordt afgetroggeld en wie daar achter zitten. Vaak lukt het ook om oplichters te identificeren, beelden van ze krijgen en ze zelfs te spreken te krijgen. Het is tamelijk ontluisterend om te zien hoe makkelijk mensen erin geluisd worden, hoe weinig geweten oplichters hebben en ook hoe simpel het in feite is om de rollen om te draaien. Een fascinerende serie zonder toeters en bellen die zeker de moeite van het volgen waard is.

Dwars door België

Deze serie heeft de NPO geleend van de Vlaamse tv, maar dat mag de pret zeker niet drukken. België blijkt namelijk een aardig idyllisch én interessant land te zijn, zeker als je het land te voet doorkruist en willekeurige voorbijgangers aanspreekt. Dat doet presentator Arnout Hauben, die zich samen met een crew van twee man waagt aan wandeling van het westen naar het oosten van België. Onderweg horen we allerlei interessante en ontroerende verhalen, worden de verschillen tussen Vlamingen en Walen blootgelegd en wordt de kijker verwend met beelden waarvan je acuut op fietsvakantie wil. De vierdelige serie is al in zijn geheel uitgezonden, dus wees er op tijd bij op NPO Start.

De Muur

Na de val van de Berlijnse Muur zijn er eigenlijk alleen maar meer muren bijgekomen in de wereld die groepen mensen van elkaar moeten scheiden. In iedere aflevering van De Muur bezoekt presentator Menno Bentveld zo’n muur en de bevolkingsgroepen die erdoor gescheiden worden. Het is een serie die weinig vertrouwen in de mensheid geeft, maar wel tamelijk fascinerend is. Vooral ook omdat er heel veel scheidingsmuren zijn waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet eens kende, hoewel er natuurlijk ook wel een aantal van de usual suspects voorbijkomen. Beide seizoenen van deze serie zijn al een tijdje geleden uitgezonden, dus wacht niet te lang met het terugkijken ervan.

Zo zie je maar, ook zonder Netflix of Videoland valt er genoeg interessants te bekijken als je jezelf intellectueel of cultureel wilt verrijken. Niet alles op NPO Start is gratis te bekijken, maar er is vooral ook heel veel goeds dat wél gratis teruggekeken kan worden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like