Wheels

5 kleine tweedehands auto’s die goedkoop in gebruik zijn

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben jij toe aan een tweede autootje voor je huishouden, of wil je je eerste eigen auto kopen en ben je op zoek naar een auto die goedkoop is? Dan speelt naast de aankoopprijs natuurlijk het verbruik van de auto een rol, evenals de verzekeringskosten. Maar ook het gewicht van de auto een rol, omdat dit bepalend is voor hoeveel motorrijtuigenbelasting je betaalt. Daarom hebben we een lijstje samengesteld van lichte, zuinige auto’s die tussen 2003 en 2006 geproduceerd en dus voor een mooi prijsje tweedehands te vinden zouden moeten zijn.

Chevrolet Matiz 0.8

De lichtste auto op ons lijstje is de Chevrolet Matiz 0.8, die ook uitgebracht is als de Daewoo Matiz 0.8. Hij valt in de gewichtscategorie 750-850 en rijdt 1 op 19. De Matiz mag met recht een compacte auto genoemd worden. Als je lange benen hebt of veel spullen wilt kunnen vervoeren met de auto, is dit wellicht niet de juiste keuze, maar anders is dit hét ultieme goedkope stadsautootje. En ja, het is maar een 0.8 motor, maar in combinatie met dat lage gewicht trekt hij harder dan je wellicht zou verwachten.

Opel Agila 1.0

De Opel Agila 1.0 valt in de gewichtscategorie 850-950 en rijdt 1 op 20. Het is een model dat volledig afgekeken is van de net wat oudere en lichtere Suzuki Wagon R+. De term ‘koekblik’ wordt vaak gebruikt om deze auto te beschrijven. Het lijkt een klein busje met zijn hoge dak en grote voorruit. Het ziet er niet uit, maar daar merk je weinig van als je erin zit. Het grote voordeel van deze auto is de hoge instap (handig als je je oma moet ophalen) en het feit dat je er echt heel veel spullen in kunt vervoeren als je de achterbank platlegt. Minpunten zijn het feit dat hij door zijn hoogte veel wind vangt en met zijn 1.0 motor niet erg hard optrekt. Maar je moet er dan ook geen grote afstanden op de snelweg mee willen rijden.

Kia Picanto 1.0

De Kia Picanto 1.0 valt in de gewichtsklasse 750-850 en rijdt slechts 1 op 22. Voor zo’n zuinige, lichte auto krijg je echter iets heel degelijks. De Picanto voelt robuuster aan dan menig ander klein autootje en rijdt daardoor prima. Op de snelweg kan hij best goed uit de voeten, maar inhalen gaat – zeker kort na het invoegen – niet erg snel. De Kia Picanto is vooral geschikt om mensen te vervoeren, die best comfortabel kunnen zitten. De auto biedt verder maar behoorlijk beperkte laadruimte. Wel is hij een stuk aantrekkelijker dan de ruimere Opel Agila.

Suzuki Alto 1.1

De Suzuki Alto 1.1 valt in de gewichtsklasse 750-850 en rijdt 1 op 20. Het is een populaire, compacte auto die nu de nieuwe uit 2009 op de markt makkelijker voor een mooi bedrag tweedehands te vinden is. De Alto 1.1 is klein, maar gebruikers ervaren hem over het algemeen niet als té klein. Wel heeft de auto een onhandige, lage instap die alleen geschikt is voor mensen met een goede rug. Erg comfortabel is de auto ook niet, maar om kinderen te vervoeren over kleinere afstanden is het echter een prima autootje.

Renault Twingo 1.2

De Renault Twingo 1.2 valt in de gewichtsklasse 750-850 en rijdt 1 op 21. Zoek je een auto die wat meer pit heeft, dan is deze dankzij de 1.2 motor in combinatie met het lage gewicht een interessante keuze. Wel heeft de Twingo 1.2 een wat schattig, vrouwelijk uiterlijk die het meer een auto voor je vrouw of vriendin maken dan voor jouzelf. Een nadeel van deze auto is dat er geen achterportieren zijn, waardoor de passagiersstoel ingeklapt moet worden om mensen op de achterbank te laten. Ben je van plan vaak bijvoorbeeld kinderen te vervoeren, dan is het niet de allerhandigste keuze.

Denk goed na over hoe je je oude, goedkope autootje wilt verzekeren. Welke waarde vertegenwoordigt hij nog? Als deze waarde laag is, is het eigenlijk niet meer de moeite waard er een dure allriskverzekering voor af te sluiten. Veel mensen verzekeren dit soort auto alleen voor wettelijke aansprakelijkheid. Daar komt wel het risico bij kijken dat je niet verzekerd bent bij diefstal of schade zonder (andere) aansprakelijke.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like