Lifestyle

5 minder voor de hand liggende Europese bezienswaardigheden die je gezien wilt hebben

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Europa is rijk aan bezienswaardigheden, of het nu culturele, historische of natuurlijke bezienswaardigheden zijn. We kennen onze klassiekers wel: de Eiffeltoren, de Sagrada Familia, het Alhambra… Maar ook buiten de extreem toeristische gebaande paden zijn mooie en belangrijke dingen die je eigenlijk gezien moet willen hebben. Wil je dus nog eens iets bijzonders zien dit jaar, laat je dan inspireren door onze tips voor minder voor de hand liggende Europese bezienswaardigheden die je gezien wilt hebben.

Rila klooster, Bulgarije

Als je van mooie oude kloosters houdt, ben je in de Balkan op de goede plek. Zo niet, dan raden we alsnog het Rila klooster in Bulgarije aan. Dit klooster ligt tussen de bergen in het zuidwesten van het land, niet ver van waar Hunted Into The Wild gefilmd is. Ondanks het feit dat er maar één weg van en naar het klooster is en je er dus sowieso voor moet omrijden, is de beschildering van dit klooster zo overweldigend mooi dat het de omweg waard is. De bergen op de achtergrond zijn daar ook nog een bonus bovenop. Daarnaast is het sowieso interessant om een orthodoxe kerk die helemaal begeven is van de schilderingen en iconen te bekijken.

Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau, Polen

Natuurlijk gaat je liever naar het Louvre of het Colosseum dan naar een concentratiekamp. Maar Auschwitz is een plek die iedereen een keer gezien moet hebben. Niet omdat het mooi of fotogeniek is, maar omdat er een belangrijke episode uit de moderne geschiedenis heeft plaatsgevonden. Je kunt het je niet voorstellen tot je er zelf middenin staat, en dan is het nog steeds moeilijk te behappen. Maar indrukwekkend is het zeker. Ga je bijvoorbeeld op stedentrip naar het mooie Krakau, maak dan zeker deze uitstap ook.

Gibraltar, Verenigd Koninkrijk (maar eigenlijk Zuid-Spanje)

Alles is eigenlijk raar aan Gibraltar, en dat is precies waarom je er geweest wilt zijn. Het begint met al met de stroperige grensovergang vol woon-werkverkeer van Spanjaarden die ‘over de grens’ hun brood verdienen. Vervolgens moet je de landingsbaan oversteken om in een Engelse stad te komen die onder de Andalusische zon ligt. Met andere woorden: lauw bier op een zonnig terrasje. Oh ja, en dan steekt er nog een rots hoog boven de stad uit waar aapjes op leven. In Europa dus. Ga je een keer op vakantie in Zuid-Spanje, doe dan zeker eens een dagje Gibraltar.

Stromboli, Italië

Vulkanen zijn voor ons deel van het continent niet iets waar we aan gewend zijn, hoewel er zeker ook in bijvoorbeeld Duitsland dode vulkanen te vinden zijn. Maar aan de randen van Europa vind je wel degelijk actieve vulkanen. Misschien ben je bekend met de Vesuvius of de Etna. Maar hoe is het om letterlijk op de wand van een actieve vulkaan te wonen zonder achterland om naartoe te vluchten bij een uitbarsting? Dat is de realiteit op het kleine Italiaanse eilandje Stromboli. Het is bijzonder om daar een keer geweest te zijn en te zien hoe mensen leven met een vulkaan letterlijk in de achtertuin.

Timanfaya National Park, Lanzarote, Spanje

De Canarische eilanden staan erom bekend dat het er het hele jaar door lekker weer is, en dus trekken ze veel toeristen. De vulkanische eilanden zijn over het algemeen behoorlijk dor, waardoor het landschap niet altijd even interessant is. In het Timanfaya National Park op Lanzarote is het zeker ook dor, maar is het landschap werkelijk uniek en zeer te moeite van het bekijken waard. Als je je ergens op deze planeet op de maan of op Mars kunt wanen, dan is het hier wel. Het onaardse landschap van Timanfaya wordt goed beschermd, dus je mag er alleen met een georganiseerde bustour doorheen. Maar ook zo zie je genoeg om te beseffen wat een bijzondere plek dit is. Niet te missen als je op vakantie bent op Lanzarote of het noorden van Fuerteventura.

Dit is nog maar een kleine greep aan Europese bezienswaardigheden die de meeste top 10 lijstjes niet halen maar toch absoluut het bezoeken waard zijn. Wellicht plaatsen we in de toekomst nog een follow-up met nog meer tips voor bijzondere plekken om te bezoeken in Europa ter inspiratie voor een van je komende reizen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like