Lifestyle

5 minpunten aan het hebben van een koopwoning

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Voor veel jonge mensen die aan het begin van hun loopbaan zitten, is het kopen van een woning een doel op zich. Wanneer je een woning huurt, ben je immers in feite geld aan het weggooien in plaats van te investeren in jezelf. Ook biedt een koopwoning veel meer vrijheid wat betreft aanpassingen aan de woning. Maar het is niet allemaal leuker en beter. Er zitten wel degelijk ook minpunten aan het hebben van een koopwoning die je moet laten meewegen in je besluit om een woning te kopen. We bespreken vijf van die minpunten.

Extra verzekeringen

Bij een koopwoning hoort een opstalverzekering. De hypotheekverstrekker zal dit als eis stellen, maar ook als deze dat niet zou doen is een opstalverzekering nog cruciaal. Als je huis afbrandt, is dit de verzekering die dat dekt. Dat zijn wel kosten die je niet hebt wanneer je een huurwoning hebt. Sommige hypotheekverstrekkers eisen ook dat partners op elkaar een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, zodat de hypotheek bij het overlijden van één van de twee doorbetaald kan worden. Aan het afsluiten van zo’n verzekering kleeft de plicht om open te zijn over je medische toestand en geschiedenis. Deze wordt ook aangegrepen om de premie zo hoog mogelijk te maken, waardoor een overlijdensrisicoverzekering in het geval dat je kampt met gezondheidsproblemen of psychische problemen een maandelijks terugkerend duur geintje kan gaan worden.

Mogelijke waardedaling

Een belangrijk nadeel van een koopwoning is dat deze in waarde kan dalen. Niet per se door jouw eigen schuld als eigenaar, maar door de situatie op de woningmarkt. Nu zijn huizenprijzen bijzonder hoog en blijven ze nog stijgen, maar de kans bestaat dat die bubbel een keer barst en de huizenprijzen weer kelderen. Dat is geen probleem zo lang je in je huis blijft wonen, maar wanneer je wilt verkopen en je woning is minder waard dan de hypotheek die je erop afgesloten hebt, dan sta je zogezegd ‘onder water’. Dat betekent dat je een restschuld overhoudt na de verkoop van je woning. Dat is een risico dat je neemt wanneer je een woning koopt, zeker nu in deze woningmarkt.

Ozb

Als huizenbezitter ben je een melkkoe voor de lokale overheid. Je bent verplicht jaarlijks onroerendzaakbelasting (ozb) te betalen aan de gemeente. Deze wordt berekend op basis van de waarde van je woning, maar de gemeente bepaalt die waarde aan de hand van vergelijkbare woningen, waardoor deze soms onredelijk hoog kan uitvallen. Hier kun je bezwaar tegen maken. Veel bedrijfjes bieden kosteloos aan om dit de doen voor je, omdat de gemeente ze moet betalen voor de proceskosten. Daarnaast verschilt per gemeente welk percentage van de waarde van je woning je aan ozb moet betalen. Dit is een knop waar de gemeente aan kan draaien om voor meer inkomsten te zorgen.

Zelf onderhoud verzorgen

Jouw koopwoning is jouw eigendom totdat je hem verkoopt. In de tussentijd ben jij zelf verantwoordelijk voor de staat van de woning. Je hebt geen verhuurder die dit soort zaken voor je regelt. Dat betekent dat je één keer in de zoveel tijd de buitenzijde van kozijnen en deuren moet schilderen om houtrot te voorkomen. Ook moet je bitumen daken om de 15 jaar een keer laten vervangen. Kapotte dakpannen moet je zelf vervangen en je moet er zelf voor zorgen dat de dakgoot schoon blijft. Dit zijn slechts vier beelden van onderhoudsklusjes die komen kijken bij het eigenaarschap van een koopwoning. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het verduurzamen van je woning.

Zelf betalen bij storingen en verstoppingen

Je moet bij een koopwoning zelf een onderhoudscontract afsluiten voor je cv-ketel en dit onderhoud uiteraard ook zelf betalen. Gaat de ketel kapot? Dan draai zelf op voor een nieuwe. Heb je een verstopping? Je betaalt zelf voor het verhelpen daarvan als deze verstopping zich op jouw terrein bevindt. De rekening gaat niet meer naar de verhuurder, iets wat toch wel echt een voordeel kan zijn van gehuurd wonen.

Daarnaast heeft het kopen van een woning invloed op je belastingaangifte. Kijk jij ieder jaar weer op tegen de aangifte inkomstenbelasting? Dan heb je daar met een koopwoning extra reden toe. Het is niet alleen maar slecht, want je kunt bij de belastingaangifte de hypotheekrente aftrekken en je hebt recht op aftrek van bepaalde eenmalige kosten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like