Entrepreneurship

5 redenen om geen zelfstandig ondernemer te worden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Denk jij erover na om zelfstandig ondernemer te worden? Dat bied je natuurlijk vrijheden die je niet hebt als je in loondienst bent bij een baas. Maar er zitten zeker ook nadelen aan ondernemer zijn. Dat gaat verder dan alleen het feit dat je opgave inkomstenbelasting een stuk ingewikkelder wordt en je vier keer per jaar aangifte van je omzetbelasting moet doen. Er zitten nog wel meer vervelende haken en ogen aan het ondernemerschap. Daarom zetten wij hier vijf goede redenen op een rijtje om toch maar geen zelfstandig ondernemer te worden.

Geen zekerheid van inkomen

Wanneer je in loondienst bent, ben je verzekerd van een bepaald inkomen. Zeker als je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Maar ook met een tijdelijk contract weet je zeker dat je tot het einde van de looptijd zeker bent van je inkomen. Die zekerheid bestaat doorgaans niet voor zelfstandig ondernemers. Klussen zijn vaak op projectbasis of wanneer de opdrachtgever jouw diensten nodig heeft. Zonder afgesloten contracten kan een opdrachtgever op ieder moment beslissen je geen nieuwe opdrachten meer te gunnen. Daarom kun je nooit echt van je inkomen op aan wanneer je zelfstandig ondernemer bent.

Geen recht op WW bij te weinig of geen werk

Als zelfstandig ondernemer bouw je geen recht op WW op. Dat betekent dat je wanneer de zaken teruglopen of zelfs helemaal ophouden, geen aanspraak kunt maken op een WW-uitkering. Tenzij je eerder in loondienst bent geweest en het WW-recht wat je daar opgebouwd hebt nog niet verbruikt hebt. Een echt vangnet is er daarom niet echt. Natuurlijk is er nog de bijstand, maar dat is bepaald geen vetpot. Bovendien kun je daar pas aanspraak op maken wanneer er geen andere (noemenswaardige) inkomens zijn in je huishouden en wanneer je je spaargeld opgemaakt tot onder de 5.000 euro.

Geen doorbetaling bij ziekte

Ben je ziek en kun je daardoor je werk niet doen? Dan genereer je geen inkomsten. Je hebt geen werkgever die je blijft doorbetalen, dus je bent aangewezen op je financiële buffer om rond te komen. Men verkettert vaak wel de werkgever het ‘loonslaaf’ zijn voor een baas, maar daarbij vergeet men dan vaak voor het gemak even welke voordelen een dienstverband in loondienst met zich meebrengt. Doorbetaling bij ziekte is daar toch wel een voorname van.

Geen pensioenopbouw

Wanneer je werkt voor een baas, bouw je doorgaans automatisch pensioen op. Daarvoor wordt een deel van je salaris ingehouden, maar je baas draagt achter de schermen hier ook nog extra voor af. Heb je werkende leven lang in loondienst gewerkt, dan heb je een aardig pensioen opgebouwd om op je oude dag van te genieten. Als zelfstandig ondernemer is deze automatische afdracht er niet en je bent zelf de baas die zou moeten afdragen voor jouw pensioen. Om pensioen op te bouwen, moet je dus een deel van je inkomsten reserveren. Ook is het zo dat pensioen opbouwen voor zelfstandig ondernemers lang niet zo handig geregeld is als voor mensen in loondienst. Een pensioenfonds in de klassieke is er niet echt voor zelfstandig ondernemers, dus je bent al snel aangewezen op alternatieve, financieel ongunstige manieren om je pensioen veilig te stellen. Dit is toch wel een van de grote nadelen van het ondernemerschap.

Geen vakantiedagen

Wat ook een van de grote nadelen van zelfstandig ondernemer zijn is, is dat je nooit echt vrij hebt. Je bent als enige verantwoordelijkheid voor het draaiende houden van je bedrijf. Als jij vrij neemt, gebeurt er dus niets. Er worden dan dus ook geen inkomsten gegenereerd. Dat betekent dat de keuze om vakantie te nemen niet licht gemaakt kan worden, en zeker ook dat deze vakantie niet ingepland kan worden in een periode dat je relatief veel werk hebt. Denk je dus dat je als zelfstandig ondernemer juist veel meer vrijheid hebt, dan klopt dit maar ten dele. Ja, je kunt vaak werken wanneer je wilt en time-out nemen op een moment dat een ander in loondienst gewoon zou moeten werken. Maar je zult toch met je opdrachtgevers moeten afstemmen wanneer er ruimte is voor jou om vakantie te nemen zonder dat het je een hoop inkomsten kost.

Zo zie je maar weer dat er niet alleen voordelen, maar zeker ook nadelen zitten aan een eigen bedrijf!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like