Lifestyle

5 redenen waarom het vaderschap misschien niet voor jou is

5 redenen waarom het vaderschap misschien niet voor jou is
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het vaderschap is een prachtige en belangrijke rol in het leven van veel mannen. Het kan echter ook zo zijn dat het vaderschap niets voor jou is. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je geen vader wilt worden, vooral omdat het vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd dat je in het leven op enig punt kinderen ‘neemt’. Maar in deze tijd is iets om voor je te schamen. Het is belangrijk om te weten dat het oké is om deze keuze te maken, en dat er andere manieren zijn om je leven te vullen met voldoening en betekenis. We bespreken vijf redenen waarom het vaderschap misschien niet voor jou is.

Geen klik met kinderen

Hoewel daar nog wel eens op neergekeken wordt, kan het natuurlijk gewoon zo zijn dat je helemaal niets met kinderen hebt. Dat ze direct irritatie bij je opwekken en het slecht kan verdragen om in de buurt van kinderen te zijn. Dat is natuurlijk niet echt een goede basis om aan zelf aan kinderen te beginnen. Men zegt wel eens dat het anders is als het je eigen kinderen zijn, maar wat als dat niet zo is? Dan zit je ermee. Als je nooit het idee hebt van ‘ha leuk, kinderen!’, dan kun je er maar beter ook van afzien om ze zelf te nemen.

Vrijheid blijheid

Kinderen kunnen echt iets moois toevoegen aan je leven. Maar het zijn ook handenbindertjes. Je committeert je aan een flinke en langdurige verplichting wanneer je kiest voor kinderen. Met die keuze lever je een hoop vrijheid in die je nu wel hebt. Je kunt niet meer zomaar uitgaan en dronken thuiskomen en op vakantie gaan waar je wilt en wanneer je wilt, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Als je juist heel veel waarde hecht aan kunnen doen en laten wat je wilt in het leven, dan word je waarschijnlijk juist heel ongelukkig van het vaderschap, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

5 redenen waarom het vaderschap misschien niet voor jou is

Reislustig leven

Word jij gelukkig van op reis zijn en de wereld zien? Leef jij je leven het liefst als digital nomad, zodat je dat ook zo veel mogelijk kunt doen? Dat is bijzonder slecht te combineren met het vaderschap, want kinderen hebben juist een vaste, veilige basis nodig waar ze van op aan kunnen. Rondreizen past daar niet bij. Deze levensstijl kan echter wel een fase zijn die op een gegeven moment ophoudt. Het kan zomaar dat je op een gegeven moment wél de behoefte voelt om te settelen, en dan kan het zomaar zijn dat er toch ruimte ontstaat in je leven voor het vaderschap.

Carrièretijger

In principe kun je een carrière hebben en toch ook kinderen hebben. Maar dat betekent wel dat je paal en perk moet stellen aan wat je over kunt hebben voor je werk. Je kunt niet constant op reis zijn voor het werk, altijd tot laat moeten werken en ook veel in het weekend moeten werken. Je kunt niet werk vóór je gezin en al helemaal niet vóór je kinderen plaatsen, want dat is niet eerlijk ten opzichte van je kinderen, ook al verdien je dan misschien veel geld om ze te onderhouden. Kiezen voor het vaderschap is kiezen om ook daadwerkelijk een vader te zijn voor je kinderen. Als jij een echte carrièretijger bent, dan is dat moeilijk met elkaar te verenigen.

Negatief ten opzichte van het leven en de wereld

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet op gelukkige manier in het leven staat. Als het leven voor jou zinloos aanvoelt, dan kan het vaderschap daar weliswaar zin aan geven, maar je kunt je ook afvragen of het leven dan wel zo’n cadeau is om door te geven aan nieuw mens. Aanleg tot depressiviteit kan immers ook in de genen zitten. Het kan ook zo zijn dat je op zich wel positief in het leven staat, maar dat je de toekomst van de wereld negatief inziet en er geen fijne plek in ziet voor je kind om in op te groeien. Ook dan is het begrijpelijk dat je het leven niet door wilt geven en voor het vaderschap wilt gaan, hoewel je dan misschien nog wel kunt overwegen of je een kind dat al het leven gekregen heeft maar behoefte heeft aan een veilig gezin zou kunnen helpen.

Het gaat uiteindelijk allemaal om keuzes in je leven. Het is immers jouw leven en dat moet je inrichten op een manier die werkt voor jou. Als je je leven deelt met iemand, doe je dat natuurlijk ook samen en wordt er altijd wel water bij de wijn gedaan. Dat hoort ook bij het leven. Maar over iets groots met zoveel verantwoordelijkheden als het vaderschap kun je maar beter geen water bij de wijn doen. Is het je grootste wens, laat het dan niet aan je voorbij gaan. Zie je het niet zitten, doe het dan gewoon ook niet.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like