Lifestyle

5 verschillende smaakprofielen van wodka

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Denk je aan wodka, dan denk je wellicht het eerst aan Russen. Hoewel dat op het moment best een goede reden is om de wodka even te laten staan, neemt dat niet weg dat wodka ook buiten Rusland populair is en gedestilleerd wordt. Misschien denk je bij wodka ook aan een tamelijk smakeloos drankje dat vooral een sterk alcoholaroma heeft, maar waar je desondanks niet van naar alcohol gaat ruiken. Het is niet voor niets dat veel alcoholisten er bij zweren. Maar er zit echt wel wat verfijning in wodka die de moeite van het ontdekken en waarderen waard is. We bespreken vijf verschillende smaakprofielen van wodka.

Waar wordt wodka van gemaakt?

Leuk feitje: ‘wodka’ betekent ‘watertje’ in het Russisch, wat natuurlijk nogal een eufemisme is. Feit is dat wodka bestaat uit water en alcohol en dat die alcohol uit verschillende grondstoffen gewonnen kan worden: rogge, aardappelen of mais. Deze verschillende grondstoffen dragen dan ook bij aan de verschillende smaakprofielen wat wodka en kunnen ook verklaren waarom je wellicht een merk wodka hebt dat je favoriet is.

Wodka uit Rusland

De ene Russische wodka is de andere niet, daarom bespreken we er twee. Ten eerste de Beluga Noble, een typisch Russische wodka die geproduceerd wordt van moutwijn en bronwater. Daarna wordt het gefilterd met ijs, waardoor een zeer pure wodka van hoge kwaliteit ontstaan. Het gevolg is een zoetig smaakprofiel met tonen van honing, vanille en melk. Dan heb je bijvoorbeeld nog de Russian Standard Original, geproduceerd water uit het meer Ladoga en rogge afkomstig van de Russische steppe. Deze wodka wordt maar liefst vier keer gefilterd, waardoor er een topkwaliteit wodka overblijft. Het smaakprofiel van deze wodka bestaat uit tonen van krijt, marshmallow, citroen, room en custard.

Wodka uit Polen

Ook de Polen kunnen er wat van, zowel het produceren als het consumeren van wodka. Neem nu de Wyborowa Vodka, de eerste wodka ter wereld die internationaal geëxporteerd werd. Als je een fles van deze wodka open trekt, ruikt je een amandelgeur. In de mond komt een heldere roggesmaak en de smaak kruidige peper naar voren. Daarnaast kun je er ook de zoete smaak van bruine suiker in terugvinden.

Wodka uit Duitsland

Als je ooit van Puschkin Vodka gehoord hebt, dan kan het je vergeven worden dat je dacht dat het hier om een Russische wodka gaat. Dat is deels ook waar, maar feit is dat deze wodka oorspronkelijk uit Berlijn komt. Hij werd daat voor het eerst gebrouwen door een Russische familie nadat met in de oorlog naar Duitsland was gevlucht. Hun Puschkin Vodka wordt gewonnen uit meerdere grondstoffen: rogge, aardappelen en melasse. Hoewel Puschkin in vele smaken beschikbaar is, is het de originele variant waar het echt om gaat. Deze kenmerkt zich door een smaakprofiel van citrus, bramen, gras en wortels.

Wodka uit Frankrijk

Nog zo’n wodka met een verwarrende naam: Pavlov Vodka. Deze vindt namelijk zijn oorsprong in Frankrijk. De naam is waarschijnlijk een vernoeming naar de bekende Russische psycholoog Ivan Pavlov. Kenmerken voor Pavlov Vodka zijn de smaken van tabak, kruiden en anijs. Maar als je goed oplet, vind je er ook de smaak van graan en het aroma van bloemen in terug.

Wodka uit Scandinavië

Ook in Scandinavië produceert men wodka, vast van origine om warm te blijven tijdens de lange, koude winters. Met afstand het bekendste Scandinavische merk is Absolut Vodka met zijn iconische flessen. Absolut Vodka is afkomstig uit Zweden en is ondanks zijn statuur eigenlijk helemaal niet zo verfijnd in vergelijking met andere bekende wodka’s. Absolut Vodka wordt gewonnen uit rogge, wat voornamelijk voor een duidelijke graansmaak zorgt, maar als je goed je best doet proef je mogelijk ook nog wat tonen van drop en fruit.

Technisch gezien zou je dus met wodka op een vergelijkbare manier om kunnen gaan als met whisky, aangezien er dus best nog wat in te ontdekken valt. Wodka staat echter dan weer niet bekend om vatrijping, gerookte mout en allerlei andere zaken die whisky zo interessant en divers maken. Maar ook een wodkaproeverij met bijvoorbeeld de hierboven besproken merken kan een leuke en interessante activiteit zijn om met vrienden te doen. Alleen is het verstandig om daarna niet meer achter het stuur te kruipen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like