Geen categorie

6 beroemde snorren: inspirerend of juist een no go?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De snor mag al een aantal jaren weer, en dat betekent dat er een wereld aan mogelijke stijlen aan onze voeten ligt om te cultiveren. Natuurlijk is alles wel zo’n beetje gedaan door bekende mannen met bekende snorren en dat betekent dat iedere snor zo met zijn eigen associaties komt. Als gevolg daarvan zijn sommige snorren wellicht extreem cool, maar andere ook wat meer minder. We nemen er een aantal met je door.

Het mini-snorretje

Het mini-(blok)snorretje kent is één van ’s werelds meest beroemde snorren en kent twee voorname dragers: Adolf Hitler en Charlie Chaplin, en dat is een wereld van verschil. Hoe iconisch Chaplin ook is, zijn snor, die overigens niet honderd procent hetzelfde is, is voor altijd verpest door Hitler. Als je een hommage aan Chaplin wilt doen, ben je daarom ook automatisch verplicht om het hele outfit met de bolhoed en het pak erbij te nemen om te voorkomen dat mensen denken dat je een hommage aan de verkeerde drager van de bloksnor doet. Het is niet iets om grapjes mee te maken, dus wij zouden de bloksnor laten voor wat hij is.

De Handlebarsnor of krulsnor

De krulsnor, een brede snor waarvan de gebogen uiteinden naar de jukbeenderen gekruld worden, zie je weer steeds vaker. Het is een snor waar tijd en moeite in zit, want je moet hem regelmatig bijwerken en snorrenwax gebruiken om het model er goed in te krijgen. Dat weerhield Ted de Braak er niet van om hem te cultiveren en eraan vast te houden. Er is helemaal niets mis met De Braak, maar het eerste beeld dat in ons opkomt is dat van familiespelshows op de publieke omroep. Een stukje korter is de krulsnor van de coole Amerikaanse acteur Sam Elliot met zijn diepe stem. Aartshertog Franz Ferdinand droeg deze snor ook, maar het hielp hem niet om de kogels van Gavrilo Princip in Sarajevo te pareren.

Zappa-snor

Omdat we geen betere naam weten voor deze snor die tot langs de mondhoeken naar beneden loopt en afgerond wordt met een soul patch onder de lip, noemen we het de Zappa-snor naar zijn bekendste drager: muzikant Frank Zappa. Zappa was een groot en bijzonder artiest die niet door iedereen begrepen of gewaardeerd wordt, maar is zeker niet de minste om een hommage aan te doen door middel van gezichtsbeharing. Voor deze auteur roept deze snor ook beelden op van een wiskundeleraar, maar daar hebben deze meeste van jullie gelukkig geen last van.

Fu Manchu-snor

De Fu Manchu snor is een hoefijzersnor die vernoemd is naar een fictioneel karakter gecreëerd door de Britse schrijver Sax Rohmer. De snor bestaat uit twee losse, dunne delen, die beide pas naast het geultje onder de neus beginnen en daarna als een lange sliert naar beneden loopt tot zeker een decimeter onder het gezicht. De enige denkbare associatie met deze snor is die van oude Chinese man met een bovengemiddelde kennis van de kunst der vechtsporten. Wel cult, maar vooral ook carnavalesk.

Hoefijzersnor

De hoefijzersnor loopt, heel verrassend, als een hoefijzer om de mond zonder verdere baard of soul patch. Deze snor prijkt al vele jaren op het gezicht van worstelaar Hulk Hogan en straalt – bij hem althans – krachtige mannelijkheid uit. John Travolta droeg hem ook wel eens. Ook muzikant Nick Cave heeft de hoefijzersnor gecultiveerd. Allen dragen of droegen een variant die dikker of dunner is dan die van de andere twee. Wie van deze heren jou inspireert met zijn versie van de hoefijzersnor is geheel aan jou. Maar wij gaan voor Nick Cave.

Walrus

De Walrus is een zware snor die de ruimte tussen de neus en de bovenlip geheeld vult en nog een klein beetje langs de mond loopt om in een stompe punt te eindigen op ongeveer het niveau van de onderlip. Het is een vrij klassiek model dat vooral in de jaren ’70 gretig aftrek vond bij mannelijke types als Burt Reynolds en Tom Selleck. Het is naar onze smaak ook de snor die ervoor gezorgd heeft dat snorren een tijd lang niet cool meer waren. Sommige snorren zijn vintage, maar we zouden ze walrus liever classificeren als conservatief en oubollig. Maar als je eruit wilt zien als een flashback naar de jaren ’70 is de walrus wel uitermate geschikt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like