Lifestyle

6 cultlanden voor de bucketlist

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben jij reislustig en heb je je vakantie bucketlist wel al zo’n beetje afgewerkt? Dan kun je vast wat extra inspiratie gebruiken voor een uitdagende bucketlist vakantie. Om verrast te worden moet je soms van de gebaande paden af, en dan kom je al snel in de categorie ‘cultlanden’ uit. Dit zijn landen voor je bucketlist waar je weinig andere toeristen gaat aantreffen, en dat is nu juist één van de voornaamste redenen om ze wél te bezoeken.

Frans-Guyana

Als je in Zuid-Amerika ‘gewoon’ in het Nederlands wilt communiceren, ga je naar Suriname. Wil je met de euro kunnen betalen én auto’s zien rijden met Frans kenteken met daarop een ‘F’ en de Europese vlag, dan kun je terecht in het buurland Frans-Guyana. Dat is namelijk een Frans departement in de Amazone-regio. Je kunt er met je ID-kaart naartoe reizen en zonder visumplicht verblijven als EU-burger. Ter plekke is er vooral veel regenwoud, hier en daar opgebroken door een rivier. Ook kun je er zeeschildpadden spotten én het Guiana Space Centre waarvandaan raketten de ruimte de in gelanceerd worden bezoeken.

Equatoriaal Guinea

Equatoriaal Guinea is ook zo’n cultland. Heb je ooit iemand horen zeggen dat hij daar geweest is? Het is een van de vergeten staten van West-Afrika. Het land bestaat gek genoeg uit een relatief klein stukje land op het vasteland tussen Kameroen en Gabon, een eiland dat een stuk noordelijker, voor de kust van Kameroen ligt, én een klein eilandje dat weer een heel stuk zuidelijker en verder van het vaste land af ligt. De hoofdstad Malabo bevindt zich op het grotere eiland Bioko. Equatoriaal Guinea is het enige land in Afrika waar Spaans de officiële taal is. Een visum is noodzakelijk om het land te kunnen bezoeken. Het olierijke land waar de bevolking zelf straatarm is wordt bestuurd door een van Afrika’s ergste dictators.

Papoea-Nieuw-Guinea

Nog een bijzondere reis voor je bucketlist: Papoe-Nieuw-Guinea. Dat is zo’n land waar je je moeilijk van kunt voorstellen dat er enige infrastructuur naar westerse standaarden is, maar dat is een beeld dat maar ten dele klopt. Sterker nog, het is een land met een actieve mijnindustrie en er is een veelheid aan interessante activiteiten mogelijk voor toeristen. Zo kun je er uitstekend scubaduiken bij prachtige tropische koraalriffen, trekking in de mooie berglandschappen is mogelijk, er kan goed gesurft worden en er zijn allerlei interessante festivals. En ja, er is ook een stammencultuur.

Transnistrië

Nog een interessante voor je reis bucketlist die niet zo ver van huis is, is de afvallige Moldavische republiek Transnistrië, of Pridnestrovie, zoals ze het daar zelf noemen. Het land is een smalle strook aan de westelijke zijde van het toch al kleine Moldavië, gescheiden van de rest van het land door de rivier Dnjestr. Moldavië was een deelrepubliek van de Sovjetunie, maar werd na de val van de unie onafhankelijk. Een deel van bevolking is echter Russischtalig en wilde graag op de oude voet verder leven. Daar werd een korte, maar hevige onafhankelijksoorlog om gevochten in de jaren ’90. Het resultaat is een land dat door vrijwel geen enkel ander land erkend wordt, waar de Sovjetunie gewoon verder bestaat. Een soort levend museum dus.

Brunei

Nog eentje voor interessante verre reizen voor de bucketlist is het sultanaat Brunei, een klein landje aan de noordzijde van het eiland Borneo, dat overigens door drie land gedeeld wordt (de andere twee zijn Indonesië en Maleisië). Het is een oliestaat met navenante rijkdom en een diepgewortelde islamitische cultuur. Je kunt je hier vooral vergapen aan enorme paleizen en moskeeën. Een feestje bouwen gaat niet: er mag geen alcohol verkocht worden en het is niet een heel gastvrij land. Wel kun je er goed scubaduiken.

Tadzjikistan

Tadzjikistan is een van de Centraal-Aziatische ‘stans’ die na de val van de Sovjetunie onafhankelijkheid kregen, en is mogelijk ook de minst bekende uit het rijtje. Het is geheel door land omsloten en ligt op de vroegere Zijderoute. Het is vooral een land van ruige natuurlijke schoonheid. Volg de Pamir Highway die leidt tot de grens met Kirgizië om daar op een gangbare manier een goede indruk van te krijgen. Onderweg kun je mooie, uitdagende wandelingen maken in het ruige berglandschap. Het is ook een goede plek om je te vergapen aan de soms statige maar vaak vooral krakkemikkige Sovjetarchitectuur. Aan de zuidzijde van het land grenst men aan Afghanistan. Deze regio kun je beter vermijden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like