Tech

6 interessante feiten over telefonie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een van de nuttigste ontwikkelingen in de moderne geschiedenis is de telefonie, die het mogelijk maakt dat we elkaar op afstand kunnen spreken. Het maakt in die zin niet meer uit of iemand zich aan de andere kant van de wereld bevindt, hoewel de telefoonrekening dan waarschijnlijk wel navenant zal zijn. De geschiedenis én het heden van telefonie staat bol van de interessante feitjes. We hebben er zes verzameld voor je.

Smartphone vs. Apollo 11

De gemiddelde smartphone van het moment kan op papier meer dan de computer aan boord van de Apollo 11 waarmee de maandlanding in 1972 werd uitgevoerd. De computer van de Apollo 11 had een processor met een snelheid van 0,043 MHz waar de gemiddelde smartphone een processor heeft die op ongeveer 2500 MHz werkt. En dat is dan ook nog eens per kern, want smartphones hebben tegenwoordig vaak vier tot acht verschillende rekenkernen. Ook hebben smartphones veel meer intern geheugen dan die computers hadden. Dus met je smartphone moet je minimaal Mars kunnen bereiken. Of dan in ieder geval de website van de producent van die repen.

Hoogste telefoonrekening ooit

Ben jij wel eens geschrokken van een telefoonrekening? Nou, de Amerikaanse Celina Aarons lacht erom. Zij kreeg namelijk in 2011 een telefoonrekening van 201.000 dollar te verstouwen, wat schijnbaar de hoogste telefoonrekening ooit is. De oorzaak? Ze was twee weken naar Canada gegaan zonder haar telefoon op de internationale modus te zetten. Oeps! Gelukkig kunnen wij binnen de Europese Unie tegenwoordig gewoon van onze Nederlandse belbundel gebruikmaken. Maar als je buiten de EU treedt moet je dus wel even op tijd de data-roaming uitzetten om niet de tweede Celina Aarons te worden.

En maar blijven gebaren…

Heb je wel eens iemand aan de telefoon gezien en je afgevraagd waarom diegene gebaren blijft maken tijdens het praten? Nou, dat doe je waarschijnlijk zelf ook. Non-verbale communicatie ter onderstreping van het praten zit ingebakken in onze manier van communiceren. De Italianen zijn hier een sprekend voorbeeld van, hoewel die in feite niet méér maar vooral hoger gebaren. Het gebruiken van de handen bij het praten is zo’n gewoonte dat we het ook doen als de ander ons niet kan zien. Let er maar eens op!

De eerste smartphone

1993 was het jaar dat er voor het eerst een tekstbericht in de vorm van een SM verstuurd werd van de ene telefoon naar de ander. Dat gebeurde in Finland. Opvallend genoeg is 1993 echter ook het jaar waarin je zou kunnen spreken van de uitvinding van de eerste ‘smartphone’. De IBM Simon was de eerste telefoon met verschillende functies. Je kon uiteraard mee bellen, maar tegelijkertijd was het ook een fax en een kalender. Als klap op de vuurpijl had het toestel ook nog eens een touchscreen.

De eerste mobiele telefoon

De eerste mobiele telefoon werd in 1973 in gebruik genomen en woog iets meer dan een gemiddeld pak suiker: 1,1 kilogram. De uitvinder was Martin Cooper en de producent was Motorola. Het eerste telefoontje ooit met een mobiele telefoon was nota bene een plaagtelefoontje naar Joel Engel, de baas van een rivaliserend bedrijf dat ook werkte aan een draadloze telefoon. De boodschap? Je hebt de race verloren, makker.

Beter dronken dan bellend?

Dan een wat verontrustend feitje: automobilisten die rijden terwijl ze aan het bellen zijn, reageren aanzienlijk trager dan wanneer ze met een paar biertjes achter de kiezen achter het stuur gaan zitten. Dat is geen validatie om beschonken in de auto te stappen, maar vooral een waarschuwing wat betreft bellen in de auto. Wacht liever met je telefoontje tot je op je bestemming bent aangekomen, in het belang van je eigen veiligheid en die van anderen op de weg.

Af en toe kan het geen kwaad om er eens bij stil te staan wat voor luxe de huidige smartphone eigenlijk is. Er waren ook tijden waarin mensen op afstand alleen per brief konden communiceren. Wij staan nu met alles in verbinding dankzij dat ene apparaatje in je broekzak. Daar is een hele ontstaansgeschiedenis aan voorafgegaan die aantoont hoe slim de mens kan zijn. En dan nog wensen we soms wel eens dat we ook een keer niet bereikbaar kunnen zijn. Daar hoef je eigenlijk alleen maar je smartphone voor uit te zetten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like