Tech

6 irritante ontwikkelingen op het gebied van smartphones

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De smartphone, we hebben er allemaal een en we kunnen niet meer zonder. Velen van ons zijn bereid er flink geld voor uit te geven, en dat doen we zelfs eens in de paar jaar. De smartphone is immers een heuse melkkoe: hoewel het apparaat zelf langer zou moeten kunnen meegaan, ondersteunen smartphoneproducenten hun toestellen gemiddeld slechts drie jaar met updates. Daar komt bovenop dat er een aantal vervelende trends zijn waar te nemen op de smartphonemarkt. We bespreken zes irritante ontwikkelingen op het gebied van smartphones.

Ze worden steeds groter

Hoe groot denken smartphoneproducenten dat onze handen zijn? We hebben niet allemaal enorme kolenschoppen, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun smartphones over het algemeen telkens weer een stukje groter te maken. Het gevolg is dat je veel toestellen niet meer fatsoenlijk met één hand kunt bedienen, en dat neemt toch een stuk gebruiksgemak weg. Hoe fijn is het immers om gewoon te kunnen scrollen en typen met de duim van de hand waarmee je het toestel vasthoudt.

Geen 3,5mm jack

Oortjes zijn fijn. Je kunt er handsfree mee bellen en muziek luisteren of video’s kijken zonder dat je omgeving er last van heeft. Het fijne van oortjes met een kabel is daarbij dat je ze niet hoeft op te laden en er in sommige gevallen het geluidsniveau mee kunt bedienen. Waarom vinden smartphoneproducenten het dan nodig om die aansluiting weg te laten op hun toestellen?  Omdat er aan bluetooth oordopjes meer te verdienen valt waarschijnlijk, maar oortjes die je moet opladen en nutteloos zijn als ze ‘leeg’ zijn is niet wat wij gebruiksgemak zouden willen noemen. Ook weer zoiets: je kunt best smartphones vinden die nog wel zo’n 3.5mm jack aansluiting hebben, maar dat zijn zelden recente high end toestellen, waardoor je gedwongen wordt met een minder toestel genoegen te nemen.

Geen oplader meegeleverd

Een smartphone die je niet kunt opladen is waardeloos. Het is goed gebruik om de oplader mee te leveren bij het product, maar een aantal smartphoneproducenten is daarvan afgestapt. Het gevolg is dat je een oude lader die je nog had moet gebruiken die vast niet ideaal is om het maximale uit je telefoon te halen op het gebied van snelladen, of om los een oplader aan te schaffen bij je nieuwe smartphone. Zo wordt jouw toch al dure smartphone nóg een stukje duurder. En bedankt!

Energiezuigende schermen

Er is weinig dat meer genoegen biedt dan een scherm dat je helemaal wegblaast door zijn scherpe en soepele weergave en mooie, levendige kleuren. Smartphones met een hoge schermresolutie, een wijde range aan kleuren en hoge verversingssnelheid klinken daardoor erg aantrekkelijk. Maar er zit ook een keerzijde aan dat fantastische scherm, en dat is dat een scherm dat grote prestaties moet leveren ook veel vraagt van je accu. Zo loopt je accu dus snel leeg en bestaat het risico dat je het niet de hele dag volhoudt op één volle accu.

Bloatware

Een aanvullend verdienmodel voor smartphoneproducenten zit hem in de apps die standaard geïnstalleerd staan op de telefoon. Vaak gaat het om betaalde diensten van de producent zelf of een externe partij waarmee de producent van de telefoon afspraken heeft. Vaak gaat het om apps waar je helemaal geen behoefte aan hebt, maar die je niet kunt verwijderen en dus lekker ruimte blijven innemen op je telefoon. Dit noemt men ‘bloatware’ en de aanwezigheid ervan op smartphones wordt alleen maar groter.

Knoppen voor een assistent

Er bestaan verschillende virtuele assistenten die je met behulp van spraakopdrachten commando’s kunt geven zodat je handsfree dingen kunt doen op je smartphone. Bijvoorbeeld Siri, Google Assistant en Bixby. Dat is handig als je het nodig hebt, maar als dat niet het geval is, moet de assistent zich vooral op de achtergrond houden. Dat lukt aanzienlijk minder goed als er aan de zijkant van de telefoon een knop zit om de assistent te activeren, want je zult zien dat die knop te pas en te onpas ingedrukt wordt, waardoor de assistent op de voorgrond treedt terwijl je daar geen behoefte aan hebt. En dat is hoogst irritant.

Bovenstaande zaken zijn allemaal criteria waarop je je nieuwe smartphone kunt uitzoeken. De keuze is enorm en bijna niet te overzien, dus neem vooral de tijd om goed te filteren voordat je je keuze maakt voor een smartphone die je zo goed mogelijk kan dienen en zo min mogelijk irritatie opwekt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like