Onbekend maakt onbemind, zegt men wel eens. Dat geldt ook zeker voor minst bezochte landen ter wereld. Deze vergeten landen zijn vaak onbekende landen die om verschillende redenen niet ontdekt zijn door toeristen. Betekent dat automatisch ook dat het geen vakantielanden zijn? Soms wel, soms niet.
Nauru
Nauru is een klein eilandstaatje in het midden van de stille Oceaan, een paar uur vliegen vanaf Australië. Er wonen zo’n 10.000 mensen. Hoewel veel eilandjes in de Stille Oceaan het van luxe toerisme moeten hebben, koos men daar in Nauru niet voor. In plaats daarvan werd het eilandje omgeploegd om fosfaat te winnen. De winst werd verdeeld onder de bewoners, die er vooral rijk, werkeloos en dik van werden. Inmiddels is het land omgeploegd tot een maanlandschap, financieel en ecologisch failliet en heeft 95 procent van de bevolking overgewicht. Nauru heeft dan ook het hoogste percentage diabetici ter wereld. Ga je er toch heen, dan kom je tussen de migranten te zitten die Australië onderschept en afgescheept heeft. De toeristische infrastructuur is minimaal, en de boeiendste attracties zijn de turbulente kustlijn met zijn zeevogels en de resten van de Japanse bezetting ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Somalië
Het personenverkeer tussen Somalië en rijkere landen gaat vooral één kant op. Dit terwijl Somalië ooit een gastvrij land was, bekend om zijn bergen, watervallen en nationale parken. Ook heeft Somalië een lange kustlijn met ontelbaar veel mooie stranden. Ook de fauna is zeer interessant: leeuwen, gevlekte hyena’s, luipaarden, jachtluipaarden en struisvogels in het wild. Inmiddels is het een van de minst toeristische landen ter wereld geworden. Dat komt de burgeroorlogen, die beginnen in de vroege jaren ’90. Inmiddels is het onbestuurbaar, wetteloos land geworden waar niemand zijn leven zeker is.
Tuvalu
Net als Nauru is Tuvalu een klein eilandstaatje in de Stille Oceaan, alleen bestaat Tuvalu uit verschillende eilanden. We kennen het eigenlijk enkel van het landcode .tv waar het land geld mee wist te verdienen en van het feit dat Foppe de Haan er kortstondig bondscoach was. Tuvalu is in tegenstelling tot Nauru wel geschikt voor toerisme. Je kunt door de diverse watercultuur fantastisch duiken bij tal van koraalriffen, koraalatollen, lagunes en kleine eilanden. De Polynesische cultuur floreert er en is gastvrij. Waarom is Tuvalu dan een van de meest onbekende vakantielanden? Omdat het zeer moeilijk te bereiken is. Je moet eerst afreizen naar Fiji, en van daaruit met een propellervliegtuig of vrachtschip naar Tuvalu.
Marshall-eilanden
Ook gesitueerd in de Stille Ocean zijn de Marshall-eilanden, die samen een onafhankelijke staat vormen. Het is een land vol zeelieden dat haar best doet om de oceaan te beschermen en het grootste haaiensanctuarium ter wereld kent. Wat het echter ook kent, is een hoge radioactiviteit. De Amerikanen testten hier kernwapens in het verleden, waardoor het geen gezonde plek meer is om te bezoeken. Ook dreigen de Marshall-eilanden op den duur te verdwijnen door het stijgen van de zeespiegel.
Comoren
Gelegen aan de oostzijde van Afrika tussen de veel populairdere Seychellen en Madagascar is de onafhankelijke eilandengroep de Comoren. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong, waardoor de eilanden getekend worden door bergen. Maar er zijn ook mooie stranden en de flora en fauna is er divers. Tot 1975 waren de Comoren van Frankrijk. Na de onafhankelijk is het vooral onrustig, met vele pogingen tot staatsgrepen. Ook huist de malariamug op de Comoren. Het gevolg is dat het land maar weinig bezocht wordt.
Sao Tomé & Principe
De eilandstaat Sao Tomé & Principe is het op één na kleinste land van Afrika, en bestaat uit twee eilanden. Hier kun je uitstekend scuba-duiken, walvissen en dolfijnen spotten en regenwouden ontdekken. Je bent hier in ‘zwart’ Afrika, maar zonder de schimmigheid en onveiligheid. Het 31 miljoen jaar oude, zeer groene eiland Principe draagt sinds 2012 het Unesco-biosfeer logo. Het politieke klimaat op de eilanden is stabiel en de bevolking, die ooit onder Portugese heerschappij leefden, is erg vriendelijk. Toch komen er zelden reizigers naar dit land. Zo vergaarde het de bijnaam ‘de vergeten eilanden’. Er gaat maar één vliegtuig per week naar Sao Tomé & Principe, dat zoals te voorspellen viel, uit Portugal vertrekt. Door het feit dat er weinig toeristen komen, is de toeristische infrastructuur niet heel erg ontwikkeld op Sao Tomé & Principe.