Ben jij barista met een grote liefde voor koffie, of gewoon hartstochtelijk drinker van het zwarte goud? Dan ga je er ongetwijfeld ook prat op dat het helpt om de concentratie te verbeteren en om wakker te worden. En laten we wel wezen, een goed kopje koffie is gewoon erg lekker. Maar er zitten niet alleen maar pluspunten aan koffie. Helaas zijn er ook een aantal bewezen nadelige effecten van koffie waarvan je net zo goed op de hoogte moet zijn. We bespreken er zes.
Aanslag op de lever
Jij dacht dat koffie gezonder was dan alcohol? Net als alcohol is koffie helaas een aanslag op de lever. Die krijgt dagelijks tal van gifstoffen ter verwerken, en daarvan is koffie er één. De enzymen in de lever werken hard om die gifstoffen onschadelijk te maken, maar hoe ouder je wordt, des te minder leverenzymen je over hebt. Het goede nieuws is dat gematigd koffiegebruik nog niet zo’n probleem is voor de lever, maar naar mate je ouder wordt moet je toch echt wel gaan oppassen met hoeveel koffie je op een dagelijkse basis drinkt.
Angstig gevoel
Heb je je wel eens afgevraagd waarom je soms zo gestrest en angstig voelt, terwijl je daar eigenlijk geen aanleiding voor ziet? Dat kan het effect zijn van te veel koffie. Wellicht verrast het je niet dat koffie je bloeddruk kan verhogen. Dat komt omdat het je aderen acuut kan doen verstijven, terwijl deze horen mee te golven met je hartslag. Gebeurt dat niet, dan komt er meer druk te staan op de aderen. Als je al aanleg hebt voor psychische instabiliteit, dan kun je door veel koffie te drinken zelfs te maken krijgen met angsten, psychoses en stemmingswisselingen. Een verstoord slaapritme door te veel cafeïne draagt daar aan bij.
Geen plus voor je vochtgehalte
Drink jij liever een lekkere bak koffie dan een glas water? Dat snappen we helemaal, want goede koffie is nu eenmaal een stuk lekkerder dan dat saaie water. Hoewel je met het drinken van koffie óók vocht tot je neemt, vult het het vochtgehalte in je lichaam niet echt aan. Om die reden is het verstandig om een glas water te nemen naast je koffie. Goede barista’s weten dat overigens en serveren een glas water bij sterke koffie. Zo kan hoofdpijn door uitdroging voorkomen worden, hoewel nog niet overtuigend bewezen is dat koffie ook daadwerkelijk leidt tot dehydratie.
Slechte cholesterol bij metalen filter
In koffie zitten diterpenen, stoffen die het ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen doen toenemen. Dat is niet bepaald wenselijk, want dat verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Dit in combinatie met het verstijven van je aderen en het verhogen van je bloeddruk is een goede reden om voorzichtig te zijn met hoeveel koffie je consumeert. Fun fact: diterpenen kunnen niet door een papieren filter, waardoor ouderwetse filterkoffie niet voor hetzelfde probleem zorgt. Maar die is dan weer niet zo lekker.
Verminderde doorbloeding
Om goed te functioneren, is het belangrijk dat je lichaam goed doorbloed blijft. Koffie vermindert echter juist de doorbloeding, en nog wel het meest in of all places de hersenen. Het gevolg is dat er daar minder voedingsstoffen aangevoerd worden en minder afvalstoffen afgevoerd worden. Ondanks het feit dat koffie in eerste instantie helpt om je concentratie te verhogen, kan het op de lange termijn dus juist schade aan je hersenen toebrengen.
Bloedarmoede
In koffie zitten veel polyfenolen. Dat zijn chemische verbindingen die opname van ijzer in de weg zitten. IJzer is een cruciaal onderdeel van de rode bloedcellen in je lichaam. Een tekort aan ijzer zorgt daarom voor bloedarmoede. Er zit echter ook een pluspunt aan: omdat ijzer wordt opgeslagen in de lever een teveel aan ijzer kan leverkanker kan aanjagen, helpt koffie dus om het risico op leverkanker te verminderen omdat het de opname van ijzer vermindert.
Allemaal geen dingen om bijzonder vrolijk van te worden en zaken die je nog wel een tweede keer doen nadenken voordat je nog een kop koffie neemt. We moeten er echter ook niet al te dramatisch over doen, want bovenstaande zaken zijn vooral het geval wanneer je zeer veel koffie drinkt. Een beetje minderen en er een glas water bij drinken vermindert de risico’s dus al.