Wheels Sports Tech

6 redenen om géén elektrische fiets te kopen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Word jij regelmatig voorbij gefietst door iemand op een elektrische fiets? Ze zijn tegenwoordig alom vertegenwoordigd in het fietsverkeer, tot op het punt waar je jezelf gaat afvragen waarom je er eigenlijk zelf nog geen hebt gekocht. Maar daar zijn verschillende goede redenen voor te bedenken. We bespreken zes redenen om géén elektrische fiets te kopen.

Je kunt prima op eigen kracht fietsen

De belangrijkste reden om geen elektrische fiets te kopen is simpelweg omdat je hem niet nodig hebt. Als je zelf moeiteloos respectabele afstanden kunt fietsen op je gewone fiets, is het een overbodige luxe om te investeren in een e-bike. Tenzij je dankzij de extra actieradius en snelheid die een e-bike biedt natuurlijk opeens wél op de fiets naar het werk kan. Maar als je nu al op de fiets naar het werk gaat, blijf dat dan vooral op de oude vertrouwde fiets doen.

Je verbrandt minder calorieën op een elektrische fiets

De fiets is niet zomaar een transportmiddel, het is een gezond transportmiddel omdat je moet bewegen om vooruit te komen. Dat is goed voor je lichaam, zeker als je hele werkdagen op een stoel doorbrengt. Op een elektrische fiets moet je ook trappen om vooruit te komen, maar je hoeft een stuk minder arbeid te leveren om vaart te maken. Daardoor verbrand je dus ook minder calorieën tijdens het fietsen. Die zul je dan op een andere manier moeten compenseren.

Een gewone fiets is duurzamer

Natuurlijk is een elektrische fiets maar een stuk milieuvriendelijker dan een auto. In die zin is het een duurzame keuze. Maar ter vervanging van een gewone fiets is het géén duurzame keuze. Dat komt onder andere door de accu, die gemaakt wordt van de schaarse grondstoffen lithium en kobalt. Tijdens de winning van deze beide stoffen komen giftige stoffen vrij. Ook zorgen afvalstoffen uit de kobaltmijnen en -fabrieken voor waterverontreiniging. Als je e-bike vervolgens ook nog eens niet oplaadt met groene stroom, ben je extra milieubelastend bezig.

Duurder in aanschaf én verzekering

Het verschil in aankoopprijs tussen een gewone fiets en een fatsoenlijke elektrische fiets is best fors. Dat werpt best een flinke drempel op om een e-bike te kopen en is een extra goede redenen om er nog eens goed over na te denken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het bepaald geen overbodige luxe is om je elektrische fiets goed te verzekeren. Dat betekent dat je ook nog maandelijkse kosten aan je elektrische fiets hebt, terwijl je je huidige ‘gewone’ fiets mogelijk niet eens verzekerd hebt. Daar komt natuurlijk ook nog bij dat je de accu van de e-bike regelmatig moet opladen en dat ook geld kost.

Elektrische fietsen worden vaak gejat

Het dievengilde is bijzonder in zijn nopjes met de grote populariteit van elektrische fietsen. Ze zijn over het algemeen net zo makkelijk te stelen als een gewone fiets, alleen zijn ze dus een stuk meer waard. Daarom is de kans momenteel groter dat je elektrische fiets gestolen wordt dan wanneer je een gewone fiets ergens parkeert. Zeker bij zo’n duur product is dat erg vervelend. Het kan je ook belemmeren in welke mate je je vrij voelt om de elektrische fiets te pakken ergens naartoe. Als je het idee hebt dat je niet veilig genoeg kunt parkeren, laat je hem daarom mogelijk ongebruikt staan.

Grotere kans op zwaar letsel bij een elektrische fiets

Elektrische fietsers raken twee keer zo vaak ernstig gewond als een ‘gewone’ fietser. Dat komt omdat men vaak sneller gaat dan op een gewone fiets door de elektrische ondersteuning. Dat betekent ook dat er een groter beroep gedaan wordt op het reactievermogen, want je moet sneller kunnen reageren. En dat gaat dus niet altijd even goed, waardoor er ook met hogere snelheden valpartijen gemaakt worden. Natuurlijk overkomt dit ouderen met een verminderd reactievermogen vaker dan jongere mensen, maar het is toch een statistiek om in het achterhoofd te houden.

Even goede vrienden als je een elektrische fiets wél ziet zitten natuurlijk, want er zitten natuurlijk ook voordelen aan. Misschien heb je met een e-bike minder vaak de auto nodig en nodigt het uit om vaker lekker de fiets te pakken. Maar vergeet hem dan op z’n minst niet goed te verzekeren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like