Sports

6 redenen om ook naar de Keuken Kampioen Divisie te kijken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De Keuken Kampioen Divisie, het klinkt als een onderdeel van de winkel van een interieuraanbieder, maar het is in feite de eerste divisie van het Nederlandse profvoetbal. Weinig voetballiefhebbers blijven ervoor op, en daar doen ze zichzelf toch wel een beetje tekort mee. Het niveau mag dan wel lager zijn dan in de eredivisie, maar dat betekent niet dat de wedstrijden in deze competitie geen hoge amusementswaarde kunnen hebben. Misschien vind je er wel een nieuw knuffelteam. Wij geven je 6 redenen om ook naar de Keuken Kampioen Divisie te kijken.

Meer ploegen die voor de eerste plaatsen gaan

De Keuken Kampioen Divisie zit ook komend seizoen weer vol met clubs die vinden dat ze in de eredivisie horen, en dat komt goed uit, want vanaf komend seizoen promoveren zowel de nummer één als de nummer twee direct naar de eredivisie. Er degradeerden maar liefst drie teams uit de eredivisie het afgelopen jaar: NAC, De Graafschap en Excelsior. Zij zullen alle drie hard hun best gaan doen om binnen één jaar terug te kunnen naar het hoogste niveau. Niet alleen omdat men dat aan de stand verplicht is, maar ook omdat een langer verblijf in de eerste divisie financieel problematisch is. De begroting wordt dan steeds kleiner, waardoor het ook steeds moeilijker wordt om te promoveren. Tegelijkertijd zijn er clubs die al wat langer in de Keuken Kampioen Divisie, of Jupiler League zoals het voorheen heette, verblijven die historisch gezien eigenlijk aanvoelen als een eredivisieclub. Dat zijn bijvoorbeeld Roda JC, NEC en Go Ahead Eagles. Er zal dus veel strijd zijn om terugkeer naar de eredivisie.

Toekomstige talenten Ajax en PSV

Eén van onze Keuken Kampioen Divisie tips is om te letten om de beloftenteams. Vier clubs hebben een beloftenelftal dat meedraait in de Keuken Kampioen Divisie: Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht. Hier lopen mogelijk de aanstormende talenten in die in de toekomst in het eerste elftal kunnen gaan schitteren. Daarnaast spelen er eerste elftalspelers die terugkomen van een blessure, of in het eerste niet aan spelen toekomen. Onder supporters van Keuken Kampioen Divisie-clubs is veel protest tegen deze teams, juist omdat er spelers uit de eerste elftallen van eredivisieclubs ingezet kunnen worden. Jong Ajax en Jong PSV zijn dan ook geduchte concurrenten op de ranglijst voor clubs die meedoen om de eerste plaatsen. De beloftenteams mogen echter niet promoveren.

Tussentijdse beloningen

Promotie is er niet per se alleen de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Het seizoen wordt afgesloten met play-offs waarbij clubs alsnog om promotie kunnen strijden. Hiervoor kwalificeren zich de clubs de in de tussentijdse stand van de Keuken Kampioen Divisie een periodetitel hebben binnengehaald. Deze kunnen in 4 vastgestelde periodes verdiend worden door in die periode het beste te presteren. Dat betekent dat er tussentijds ook eindsprints zijn waarbij hard gestreden wordt om een noemenswaardige beloning, een beetje zoals voor de bolletjestrui in de Tour de France. Dat maakt dat er gedurende het seizoen meer spannende momenten zijn dan in de eredivisie.

Veel doelpunten

In de Keuken Kampioen Divisie wordt niet gekeken op een tennisuitslag of twee. De vreemdste uitslagen kunnen voorkomen. Een team dat de ene week overtuigend wint, kan de volgende week van een lager geklasseerd team met 6-1 van de mat geveegd worden. Er wordt dan ook veel gescoord in de Keuken Kampioen Divisie. Dat komt ook omdat verdedigend alles een stukje minder solide is dan op het hoogste niveau. Natuurlijk is een goede verdedigende actie mooi om te zien, maar meer doelpunten is toch leuker.

Er kunnen onverwachte dingen gebeuren

We schreven al dat er een grote kliek aan clubs is die gaat voor de eerste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Desondanks kunnen clubs waarvan je het niet verwacht promotie afdwingen. Vorig jaar nog haalde de Keuken Kampioen Divisie het nieuws omdat de eeuwige eerste divisionist FC Emmen plotseling promotie naar de eredivisie behaalde. Maar ook Fortuna Sittard, een club die lang financieel en sportief op de rand van de afgrond bungelde, slaagde er niet zo lang geleden in om te promoveren. Een aantal jaar geleden lukt ook een laagvlieger als FC Dordrecht dit.

Geen VAR

In de Keuken Kampioen Divisie is er nog geen VAR. In plaats daarvan loopt er de B-garnituur van het Nederlandse scheidsrechterskorps rond. Die arbiters strooien nog wel eens met curieuze beslissingen, waardoor er meer ruimte is voor emotie en discussie dan wanneer er op basis van beelden besloten kan worden. Daarmee is het wellicht minder eerlijk, maar wel amusanter om naar te kijken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like