Lifestyle

6 rustgevende hobby’s voor de gestreste man

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Stress is voor niemand goed maar maakt wel een onderdeel uit van het leven van menig man. Of het nu stress door werk of privézaken is, het spanningsniveau kan aardig oplopen. Het valt niet mee om dan weer te ontspannen. Zelfs je hobby’s hoeven je niet altijd de rust te geven die je eigenlijk nodig hebt. Daarom bespreken we zes rustgevende hobby’s voor de gestreste man.

Tuinieren

Heb je een tuin? Dan liggen daar kansen voor een hobby die zowel rustgevend als nuttig is: je kunt gaan tuinieren. Als je het toelaat, is tuinieren ‘mindfull’. Dat wil zeggen dat je je helemaal kunt focussen op het tuinieren en al het andere even kunt vergeten. Als je die focus weet vast te houden, biedt dat rust en ontspanning. Ook kan het voldoening geven omdat je resultaat hebt voor je werk in de vorm van een nette tuin of zelf geteelde eetbare planten.

Zingen

Of je nu kunt zingen of niet, zingen kan heel erg opluchten. Het kan je vrolijk maken omdat je lichaam tijdens het zingen meer antistress-hormonen en endorfine aanmaakt. Daardoor voel je je beter. Daarnaast is het ook een work-out, omdat je er je buik- en rugspieren mee traint. In plaats van zwoegen in de sportschool kun je dus ook gewoon lekker een potje gaan zingen. Het is gratis en je kunt het in theorie overal doen. Als je het ook nog bereid bent van de spirituele kant te benaderen, dan kun je ook nog zeggen dat zingen ervoor zorgt dat opgekropte emoties kunnen vrijkomen omdat je tijdens het zingen je keelchakra loslaat.

Wandelen

Niet iedereen ziet wandelen als een vorm van ontspanning, laat staan een hobby. Het kan voelen als iets doelloos wat vooral tijd kost. Maar probeer het eens. Niet alleen kun je nieuwe dingen ontdekken in je omgeving tijdens je wandeling, maar het helpt ook om je hoofd leeg te maken. Het geeft je de kans om zaken te verwerken en je gedachten te verzetten. En het is natuurlijk hartstikke gezond, om je in de buitenlucht bent en lekker aan het bewegen bent. Samen wandelen kan gezellig zijn, maar ook de verplichting oproepen om sociaal te doen. Alleen wandelen biedt waarschijnlijk meer rust.

Fotograferen

Net als tuinieren je de kans biedt om je ergens helemaal op te focussen, doet fotograferen dat. In de letterlijke zin zelfs! Als je je volledige concentratie steekt het schieten van de perfecte plaatjes, kun je daar volledig in opgaan. Investeer in een goede camera die je de vrijheid geeft om zelf met de instellingen in de weer te gaan en een telelens die je de mogelijkheid biedt om flink in te zoomen. Ga dan bijvoorbeeld de natuur in om bijzondere plaatjes te schieten. Misschien houd je er zelfs mooie foto’s aan over om aan de muur te hangen of zelfs te verkopen. Dat laatste moet echter geen doel op zich worden, want de bedoeling is juist dat het ontspannend blijft.

Lezen

Wanneer is de laatste keer dat jij echt bent gaan zitten om een boek te lezen? Misschien ben je wel helemaal geen lezer. Maar heb je wel eens geprobeerd om echt op te gaan in een boek? Het juiste boek zuigt je vanzelf in het verhaal, waardoor je even helemaal kunt vergeten wat er nog meer om je heen gebeurt of daarvoor in je hoofd omging. Het voordeel van een boek boven een film, is dat je zelf je fantasie de vrije loop kunt laten door hetgeen je leest om te zetten in beelden. Die beelden dragen bij aan jouw beleving van het verhaal.

Puzzelen

Puzzelen lijkt op verschrikkelijke tijdverspilling. Je kunt immers vaak niets met het eindresultaat. Maar die gedachte moet je juist overboord zetten. Het gaat namelijk niet om het resultaat, maar om de activiteit. Net als lezen kun je in het puzzelen even helemaal opgaan. Je focus ligt zo sterk op het oplossen van de puzzel dat er geen ruimte is voor iets anders in je hoofd en dat betekent dat je los kunt komen van de dingen die daarvoor bezighielden.

Een rustgevende hobby is iets wat je jezelf moet gunnen. Het betekent dat je tijd vrijmaakt voor jezelf en die investeert in tot rust komen. Dat doen we met z’n allen over het algemeen veel te weinig en eigenlijk is dat heel ongezond.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like