Lifestyle

7 hacks waarmee je dierlijke ingrediënten kunt vermijden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Volledig plantaardig eten is aan populariteit aan het winnen de laatste jaren. Mensen hebben hier verschillende redenen voor. Sommigen willen niet bijdragen aan dierenleed en vermijden daarom bijvoorbeeld vleesproducten en zuivel. Andere zien vooral hoe milieubelastend veeteelt is en willen hun ecologische voetafdruk verkleinen. Wil jij liever geen dierlijke producten eten? Dan kun je van de volgende zaken gebruikmaken om dierlijke ingrediënten te vermijden.

Vegetarisch en vegan logo

De makkelijkste indicatie dat een product vrij is van dierlijke ingrediënten, is een logo op het etiket dat aangeeft dat het product ‘vegan’ is. Hier bestaan wel verschillende logo’s voor, dus je moet even goed kijken. Let ook op de ‘vegetarisch’ niet hetzelfde is. Dat betekent enkel dat er geen vlees in zit. Er kunnen dan nog steeds andere dierlijke ingrediënten zoals honing en melk in zitten. Redelijk veel snoepgoed is overigens niet plantaardig omdat er dierlijke gelatine in gebruikt wordt. Dat wordt gemaakt van gemalen huid, botten en kraakbeen van dieren.

E-nummer kaartje van de Nederlandse Vereniging voor Veganisten

Sommige ingrediënten op een etiket zijn natuurlijk makkelijk te herkennen als zijnde een dierlijk ingrediënt. Garnalenpoeder, melk, vlees… het spreekt allemaal voor zich. Betekent dit als deze zaken er niet op staan dat het product helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten? Helaas niet. Een aantal E-nummers is ook van dierlijke oorsprong. Welke E-nummers zijn dierlijk? Dit kun je gelukkig gemakkelijk online opzoeken. De Nederlandse Vereniging voor Veganisten heeft een kaartje samengesteld met de E-nummers die niet geheel plantaardig zijn. Deze kun je bijvoorbeeld snel vinden door te googelen op ‘e-nummers vegan’. Je kunt ook gebruikmaken van de E-nummerszoeker van het Voedingscentrum. Zo kun je voorkomen dat je onbewust toch iets met dierlijke ingrediënten koopt.

Alternatieven voor honing

Honig wordt geproduceerd door bijen en niet met de bedoeling om deze af te staan aan mensen. Daarom geldt het dan ook niet als een diervrij product. Gelukkig zijn er verschillende andere producten die je in plaats van honing kunt gebruiken. Ahornsiroop (maple syrup) en agavesiroop zijn in veel supermarkten te verkrijgen en kunnen prima dingen als vervanger voor honing. Verder zou je ook nog voor dadelsiroop, rijstsiroop of kokosbloesemsiroop kunnen gaan.

Alternatieven voor ei

Ei is uiteraard ook een dierlijk product. Hoe vervang je dat? Met tofu kun je een plantaardige variant van scrambled eggs maken. Je verkruimelt het en bakt het op met wat kala namak (zwart zout) voor de smaak van ei en wat kurkuma voor de gele kleur. Als ingrediënt in bijvoorbeeld baksels kun je ei vervangen door banaan of een mengsel van gemalen lijnzaad en water.

Vleesvervangers

Vlees is een prominente aanwezigheid in maaltijden en bepaalde producten. Het is moeilijk na te maken, maar toch zijn er veel vleesvervangers op de markt. Een aantal daarvan is zeker wel de moeite van het proberen waard als alternatief voor vlees. Vooral de Vivera Plant producten zijn over het algemeen behoorlijk geslaagd. We kunnen hun shoarma van harte aanraden.

Alternatieven voor zuivelproducten

Ook zuivel is afkomstig van dieren en daarom niet plantaardig. Dieren geven geen melk voor mensen, maar voor hun eigen kleintjes. Gelukkig is zuivel redelijk makkelijk te vervangen tegenwoordig, omdat er veel verschillende alternatieven op de markt zijn. Veel daarvan zijn gemaakt van soja, maar je vindt ook alternatieve zuivelproducten gemaakt van haver, amandelen of rijst. Kookroom is te vervangen door kokosroom. Ook is er plantaardige kaas. Niet al die producten zijn even geslaagd, maar er bestaan bijvoorbeeld wel lekkere alternatieven voor kaasfondue op basis van gewelde cashewnoten, bijvoorbeeld van Bio Today. Ook kun je kaassmaak in bijvoorbeeld pesto creëren door het zelf te maken en dan in plaats van kaas edelgistvlokken toe te voegen.

Plantaardige boter

Boter is overigens prima te vervangen voor een plantaardige variant. Flora maakt een uitstekend plantaardige variant van roomboter. Flower Farm boter is lekker smeerbaar en leent zich uitstekend voor het zelf maken van een plantaardige kruidenboter. Natuurlijk hebben bekendere merken ook wel boter die geheel plantaardig is.

Zoals je leest hoeft het helemaal niet zo moeilijk meer te zijn om dierlijke ingrediënten te vervangen voor een plantaardige, diervriendelijke en milieuvriendelijkere variant. Mocht je de stap willen maken, dan betekent dat dus zeker niet dat je niets meer kunt eten!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like