Lifestyle

7 klachten die het gevolg zijn van een slechte houding

7 klachten die het gevolg zijn van een slechte houding
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Misschien heb je toen je jong was wel eens gehoord dat je niet zo onderuit gezakt moest zitten. Of dat je je rug moest rechten. Dat klonk misschien toen allemaal als gezeur, want comfortabel is comfortabel en een geforceerde houding is dat niet. Feit is dat een verkeerde houding allerlei vervelende klachten tot gevolg kan hebben waar je liever niet mee opgescheept zit. En je raadt het al: om die te voorkomen, moet je werken aan een goede houding. Om het belang daarvan te benadrukken, bespreken we een aantal klachten die het gevolg kunnen zijn van een slechte houding.

Rugpijn

Rugpijn is vaak een wat vage klacht, maar het is zeker ook een van de meest voorkomende klachten als gevolg van een slechte houding. De oorzaken hiervan kunnen variëren van milde pijn tot chronische, ernstige pijn. Slechte houdingen, zoals het langdurig voorovergebogen zitten, kunnen namelijk de natuurlijke kromming van de wervelkolom verstoren, waardoor er extra druk op de wervels en de omliggende spieren ontstaat. Als gevolg daarvan kun je pijn ontwikkelen in zowel de onder- als bovenrug. Ervaar je rugpijn? Kijk dan eens kritisch naar je lichaamshouding!

Nek- en schouderpijn

Niet alleen rugpijn kan een gevolg zijn van je lichaamshouding. Ook nek- en schouderklachten kunnen ontstaan door een slechte houding. Langdurig naar beneden kijken, bijvoorbeeld op een smartphone of laptop, kan leiden tot spanning en pijn in de nek en schouders. Men noemt die ook niet voor niets een “tech neck” of “text neck”. De spieren in de nek en schouders moeten extra hard werken om je hoofd te ondersteunen, wat kan resulteren in spiervermoeidheid en stijfheid. Ook als je je computerbeeldscherm te laag hebt staan, kun je deze klachten ontwikkelen.

Hoofdpijn

Het lijkt misschien vergezocht in eerste instantie, maar hoofdpijn is een andere veelvoorkomende klacht die verband houdt met een slechte houding. Dat heeft ook te maken met het vorige punt: spanning in de nek- en schouderspieren kan immers uitstralen naar het hoofd, wat spanningshoofdpijn veroorzaakt. Daarnaast is het zo dat een slechte houding de bloedtoevoer naar de hersenen kan beïnvloeden, wat ook kan bijdragen aan het ontwikkelen van hoofdpijn. Als je de combinatie van nek- en schouderpijn en hoofdpijn herkent, is er dus alle reden om je lichaamshouding te overwegen.

7 klachten die het gevolg zijn van een slechte houding

Slechte ademhaling

Een verkeerde houding kan ook van negatieve invloed zijn op je ademhaling. Wanneer je voorovergebogen zit, beperk je de ruimte voor je longen. Dat maakt het moeilijker om adem te halen. Dit fenomeen herken je vast wel eens van bijvoorbeeld het strikken van schoenen. Als je echter structureel een beetje voorovergebogen zit, kan dit leiden tot een oppervlakkige ademhaling en een verminderde zuurstoftoevoer naar je lichaam, wat vermoeidheid en concentratieproblemen kan veroorzaken. Vermoeidheid kan overigens ook het gevolg zijn van het extra belasten voor je spieren door een verkeerde houding. Als je ervoor zorg dat je lichaam harder moet werken om dezelfde taken uit te voeren, verbruik je meer energie en raak je sneller vermoeid.

Slechte spijsvertering

Je houding kan ook invloed hebben op je spijsvertering, en dat werkt een beetje hetzelfde als bij de ademhaling. Een voorovergebogen houding kan namelijk de organen in je buik samendrukken, wat de spijsvertering kan vertragen en problemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Dat zijn best verregaande klachten, dus een goede, rechte houding waarmee je je de ruimte geeft die ze nodig hebben om efficiënt te functioneren is echt geen overbodige luxe.

Slechte bloedcirculatie en de gevolgen van dien

Ook je bloedsomloop kan beïnvloed worden door een slechte houding. Als je bijvoorbeeld langdurig met gekruiste benen zit, kan dat de bloedstroom naar de onderste ledematen beperken. Dit kan leiden tot zwelling, spataderen en een verhoogd risico op bloedstolsels. Met een goede houding belemmer je de bloedcirculatie niet en verminder je de kans op dergelijke problemen.

Verminderde mobiliteit en flexibiliteit

Op de langere termijn kan een slechte houding zelfs leiden tot verminderde mobiliteit en flexibiliteit. Als je constant maar in een verkeerde houding zit, staat of ligt, kunnen je spieren en gewrichten stijf en pijnlijk worden, wat uiteindelijk je bewegingsbereik gaat beperken. Dit kan dagelijkse activiteiten, zoals buigen, tillen en lopen, moeilijker maken dan je zou willen. En dat is dan niet eens het gevolg van ouderdom. Voorkom dit door goed op je houding te blijven letten!

Het aanhouden van een goede lichaamshouding is dus erg belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn. Het kan eraan bijdragen dat je veel van de hierboven genoemde klachten voorkomt of vermindert. Herken je bovenstaande klachten? Kweek dan meer bewustzijn van je houding en neem stappen om deze te verbeteren, zoals het doorvoeren van ergonomische aanpassingen. Voor hulp bij het verbeteren van je lichaamshouding kun je terecht bij een fysiotherapeut, ergotherapeut en eventueel ook bij een chiropractor.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like