De koudere dagen van het jaar staan weer voor de deur, wat betekent dat de lichte, frisse maaltijden weer van het menu kunnen en de winterkost weer op het menu. Dat wil zeggen dat het weer stamppotseizoen wordt. De stamppot is één van de hoofdredenen waarom buitenlanders vinden dat Nederland geen cuisine maar gewoon ‘voedsel’ heeft, omdat het voor hen waarschijnlijk overkomt als een non-descripte brij. De maakt de stamppot eigenlijk alleen maar cult, wat ons betreft. Maar kun je jezelf ook blijven verrassen tijdens het stamppotseizoen? We geven zeven tips voor variaties op de traditionele stamppot.
Stamppot light
Hoewel een deel van de stamppot uit gezonde groente bestaat, bestaat het grootste deel doorgaans uit aardappelen. Het is geen geheim dat die rijk zijn aan koolhydraten en dus aardig kunnen aantikken. Dat was vroeger ook nodig voor al die mannen die de hele dag zwaar werk deden, maar met een kantoorbaan is daar minder aanleiding toe. Wat kun je doen om je stamppot lichter te maken? Een deel van de aardappelen vervangen door knolselderij! Dat is een stuk gezonder en je merkt in het eindresultaat vrij weinig van. Probeer het eens een keer en kijk of het bevalt, want het is dé sleutel naar een minder zware stamppot.
Spruitjes
Laten we wel wezen: een spruitje is in feit een scheet gevangen in een groen bolletje. Althans, zo smaken ze wel. Het is niet voor niets dat we er niet blij van werden als moeders ze vroeger op het menu had gezet. Maar nu zijn we volwassen en kunnen we spruitjes een tweede kans geven. Om ze ‘zo’ te eten is wellicht wat al te heftig, maar ze verwerken in een stamppot zorgt voor een mildere smaak die het acceptabeler kan maken. En spruitjesstampot is ook wel eens leuke afwisseling voor de hutspot en de boerenkool.
Vega spekjes
Wil je milieubewuster (en diervriendelijker) eten? Vervang dan spekjes in je stamppot eens door vegetarische of veganistische spekjes. Deze zijn te verkrijgen van verschillende merken en zijn over het algemeen verrassend goed gelukt. Bak ze lekker hard op, en je krijgt ongeveer dezelfde knapperige spekjes die je anders in je stamppot zou doen. En dat zonder die vieze vetstukjes die je bij echte spekjes wél hebt.
Bietjes
Hoe vaak eet jij rode bietjes? Vast niet erg vaak. Ze zijn ook zeker een acquired taste vanwege de aardachtige smaak. Die smaak komt in het bijzonder sterk naar voren als je bietjes rauw eet. Wanneer je ze kookt en verwerkt in een ‘rode’ stamppot, zal de zoetige smaak van de bietjes eerder de boventoon voeren. En misschien vind je ze dan wel juist heel lekker. Bovendien creëer je zo ook nog eens stamppot die een lust voor het oog is.
Zoete stamppot
Een andere manier om je stamppot wat minder hartig te maken, is door in plaats van gewone aardappelen zoete aardappelen te gebruiken. Zo krijg je een mooie, oranje stamppot die heerlijk zacht van smaak is. Hoewel het niet zo lijkt wanneer je je zoete aardappels schilt en snijdt voor in de pan, zijn zoete aardappelen heel makkelijk te stampen omdat ze bij het opwarmen vrij snel zacht worden.
Broccoli en groene kool
Hoe zeer het wellicht het proberen waard lijkt, raden we je niet aan om te proberen stamppot te maken met bloemkool, omdat je dan pas echt een non-descripte brij krijgt. Broccoli levert daarentegen een boeiender resultaat op, zeker als er voor een wat meer uitgesproken smaak ook groene kool aan toevoegt. Zo krijg je een hartige groene stamppot die toch een weer stukje interessanter is dan de aloude bloemkool.
Frisse stamppot
Ben je toch nog niet helemaal klaar om over te gaan op winterse stamppotten? Dan kun je ook voor een gulden middenweg kiezen door een stamppot te maken rucola of rauwe andijvie. In beide gevallen kun je dan bijvoorbeeld ook nog rauwe stukjes radijs toevoegen. Zo krijg je een aanzienlijk frissere stamppot dan wanneer je de groenten in kwestie meekookt en stampt.
Uiteraard misstaat bij de meeste van deze suggesties de jus niet. Die maak je tegenwoordig gewoon uit een zakje als je dat wilt, dus dat is de moeite niet. Maar als je gezonder wilt eten, laat je jus wel beter achterwege. Een beetje mosterd op je bord kan dan ook voor aangename extra impuls voor je typisch Hollandse maaltijd zorgen.