Lijd jij aan de onhandige combinatie van de behoefte om vlees of vis te eten en de wens om duurzamer en bewuster te leven? Vlees is geen duurzame keuze, dus je hebt eigenlijk een vleesvervangend product nodig om het gat te vullen. Daarvoor zijn vleesvervangers uitgevonden. Een deel hiervan is echter ‘slechts’ vegetarisch vlees, waardoor er nog steeds dierlijke producten in zitten. Ook hebben vleesvervangers niet per se een goede reputatie onder de vleesliefhebbers, omdat ze vaak niet smaken of belangrijke gewenste eigenschappen missen. Niet alle vleesvervangers zijn lekkere vleesvervangers helaas. Maar er bestaan wel degelijk goede plantaardige vleesvervangers die eigenlijk best geslaagd. We zetten op een rijtje wat wat ons betreft de beste vleesvervangers zijn.
Vegan shoarma van Vivera
Ook zo’n hekel aan die vieze vetstukjes die je soms tegenkomt in ‘echte’ shoarma? Het goede nieuws is dat je gewoon heerlijke shoarma kunt blijven eten die niet van dierlijke producten is gemaakt én zonder die vieze stukjes is. De vegan shoarma van Vivera lijkt op kipshoarma en is het lekkerst als je er nog wat extra shoarmakruiden aan toevoegt en in de pan opbakt tot het hier en daar een beetje begint aan te bakken. Met Mayolijn van Remia, verse knoflook en peterselie kun je er zelf ook nog een heerlijke plantaardige knoflooksaus bij maken. Pitabrood is over het algemeen van zichzelf al veganistisch.
Vegan spekreepjes van Albert Heijn
De vegan spekreepjes van de AH zijn zo’n vleesvervanger waarvan je bijna niet kunt geloven dat het geen echt vlees is. In feite is het knapperige uitgebakken bacon, maar dan met een veel lager vetgehalte. Als je het opbakt, vult het rokerige aroma je keuken al snel. Heerlijk om te gebruiken in salades en sandwiches bijvoorbeeld, maar ook bij stampotten zijn ze lekker. Ook combineert het goed met vegan scrambled eggs, wat je kunt maken met verkruimelde tofu, kurkuma en zwart zout (kala namak).
Kruimgehakt van Albert Heijn of Vivera
Houd je van taco’s, spaghetti bolognese of ovenschotels met gehakt, dan wil je graag een goede vervanger daarvan vinden. Het kruimgehakt van Albert Heijn of Vivera leent zich hier prima voor. Het heeft dezelfde losse textuur, ziet er een heel eind hetzelfde uit als rul gehakt en is prima te kruiden. Dat moet je dan ook wel doen, anders smaakt het nergens naar. Let op: voeg niet te veel extra vocht bij wanneer je een kruidenmix gebruikt, anders wordt het geheel een beetje papperig.
Nuggets van Next Level Meat
Ben jij gek op kip nuggets, dan hoef je ze niet te missen als je kiest voor een duurzamere levensstijl. Hoewel veel kipvervangers niet heel erg geslaagd zijn, zijn de kip nuggets van Next Level Meat wel behoorlijk te gek. Je koopt ze bij de Lidl, waar het aanbod aan vleesvervangers overigens flink uitgebreid is, in een doos met dipsaus erbij. Let op: doe ze niet in de oven maar bak ze op in de pan, dan worden ze het lekkerst.
Gemarineerde burgers van Albert Heijn
Op zoek naar een lekker alternatief voor hamburgers? Probeer dan de gemarineerde vegan burgers van Albert Heijn eens. Deze zijn uitstekend geschikt om op een opgetuigd broodje te eten, en doen het ook prima op de barbecue. Het is ook een eiwitrijke vleesvervanger.
Vegan Zeastar
Liefhebber van vis? Probeer dan de zalm of tonijn van Vegan Zeastar. Deze zijn net echt qua smaak, uiterlijk en textuur. De producten lenen zich in het bijzonder voor salades, sandwiches en pokébowls. Je koopt Vegan Zeastar bij de Jumbo supermarkten. Als ze het niet in het assortiment hebben, kun je het wel bestellen en in de winkel ophalen. De vegan vissticks van Vivera zijn overigens ook een erg lekkere vervangers voor het echte product!
Veggie Dog van Ikea of de Veggie Terriër van De Vegetarische Slager
Ook een hotdog hoef je niet van je lijst te schrappen wanneer je plantaardig gaat eten, want daar hebben anderen al lang over nagedacht. De Vegetarische Slager is met de prima Veggie Terriër gekomen. Een interessant alternatief is de Veggie Dog van Ikea, die met groenten gemaakt is. Beide zijn smakelijk op een (melkvrij) hotdogbroodje met rode kool en gefrituurde uitjes. En een beetje mosterd, ketchup of vegan mayonaise naar smaak natuurlijk.
Wil je meer weten over vleesvervangers, of ze wel gezond zijn bijvoorbeeld? Dan vind je op deze website over veganisme meer interessante informatie, bijvoorbeeld ook over de Vegan Zeastar.