product

8 interessante feitjes over koffie

8 interessante feitjes over koffie
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Bij veel mensen zit een kopje koffie in hun dagelijkse systeem. Of dat nu één kopje per dag is of misschien wel één liter, meestal slaan we het er zonder al te veel bij na te denken achterover. Maar wist je dat er heel wat interessante feitjes over koffie zijn te vertellen? We zetten onze favorieten op een rij:

1. Koffie als brandstof

Vaak grappen we wel dat koffie onze persoonlijke brandstof is, maar wist je ook dat koffie écht als autobrandstof kan functioneren? Echt efficiënt is het nog niet, maar het werkt dus wel!

2. De op-één-na meest verhandelde grondstof

Het zal je niet verbazen dat olie de meest verhandelde grondstof is, maar wist je dat koffie op nummer twee staat?

3. De koffieboon komt uit een vrucht

3. De koffieboon komt uit een vrucht

We weten allemaal hoe een (gebrande) koffieboon eruitziet, maar weet je ook hoe die eruitziet vóór die gebrand, gedroogd, gepeld en geplukt is? Het boontje is namelijk het zaadje dat in een rode vrucht zit. Een vrucht die overigens erg lekker zoet schijnt te zijn.

4. Koffie is ontdekt door een geit

Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar: we hebben ons kopje koffie te danken aan een stel geiten en hun nieuwsgierige geitenhoeder. Een jonge geitenhoeder genaamd Kaldi zou hebben opgemerkt dat zijn geiten zich een beetje vreemd gedroegen wanneer ze koffievruchten aten. Nadat hij het zelf probeerde is koffie uiteindelijk een populair drankje geworden. Het verhaal is echter pas in de 16e eeuw opgeschreven, dus in hoeverre het exact met de werkelijkheid overeenkomt…?

5. 500 miljard koffie

Jaarlijks drinken we meer dan 500 miljard kopjes koffie. En de meeste daarvan worden zoals je misschien wel verwacht bij het ontbijt gedronken.

6. Donker gebrande koffie bevat minder cafeïne

Er wordt vaak gedacht dat donker gebrande koffie meer cafeïne bevat, maar dat is dus precies niet waar. Lichter gebrande koffie bevat namelijk juist meer cafeïne. En eigenlijk is dat ook heel logisch, want hoe langer de koffiebonen geroosterd worden hoe meer cafeïne eruit wordt gebrand. Eigenlijk hetzelfde principe als wanneer je kookt met alcohol. Ook dit verdampt op den duur.

7. Koffie is meerdere keren illegaal geweest (en nog steeds!)

Je kunt het je nu waarschijnlijk bijna niet meer voorstellen, maar koffie is meerdere keren een illegaal drankje geweest. Drie keer om precies te zijn. Ten eerste in de 16e eeuw in Mekka. Dit verbod werd pas na 30 jaar debatteren (tussen wetenschappers en juristen) opgeheven. Vervolgens verbood Koning Charles II van Engeland in 1675 alle koffiehuizen in Europa. Daarnaast protesteerden vrouwen ook tegen koffiegebruik. Om verschillende redenen, maar onder andere zouden mannen ‘uitdrogen’ (lees ‘onvruchtbaar worden’) door de koffie. Tot slot werd ook in 1677 koffie verboden in Duitsland door Frederik de Grote. Hij was namelijk bang de enorme koffieconsumptie negatieve economische gevolgen had voor het land.

Overigens gelden er vandaag de dag nog steeds regels binnen bepaalde religies die het drinken van koffie verbieden.

8. 50+ soorten

Hoewel arabica en robusta binnen de commerciële koffieproductie de meest geliefde soorten zijn, bestaan er in totaal wel meer dan 50 soorten koffie.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like