Baarden

8 tijdperken met een eigen kenmerkende snor

8 tijdperken met een eigen kenmerkende snor
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wanneer de mens het scheren heeft ontdekt, kunnen we je niet zeggen. Dat gaat terug de prehistorie in, toen men ontdekte dat je met iets scherps lichaamshaar kon inkorten. Met het verfijnen van deze techniek, ontstond ook de mogelijkheid om het gezichtshaar op een bepaalde manier vorm te geven. Daar maken mannen sindsdien dan ook dankbaar gebruik van. Tenminste, als ze daar voldoende gezichtshaar voor hebben, want niet elke man is gezegend met een volle snor- en baardgroei. Ter vermaak én informatie bespreken we een aantal tijdperken in de geschiedenis die een eigen kenmerkende snor hebben. Misschien rol er nog een leuke retrotrend uit!

Het oude Egypte

In het oude Egypte van de farao’s was de snor naast een teken van mannelijkheid ook een teken van status. Snorren waren vaak dun en netjes getrimd. Ze werden zorgvuldig onderhouden met behulp van oliën en welriekend gemaakt met parfums. Daarmee werden deze snorren niet alleen een symbool van luxe en rijkdom, maar ook van een bepaalde verfijndheid en modebewustheid. Eigenlijk zijn we dus een kleine beetje terug bij af!

Het Romeinse Rijk

Een brede, volle snor die over de bovenlip krult kenmerkt Romeinse mannen, die vaak hun gezichtshaar cultiveerden als een teken van mannelijkheid en waardigheid. Hun snor was een symbool van kracht en autoriteit. Ook status kwam erbij om de hoek kijken: soldaten, politici en zelfs keizers ze droegen als een teken van hun sociale status en macht. Snorren waren dan ook een integraal onderdeel van de Romeinse cultuur.

De Middeleeuwen

In de Middeleeuwen verdwijnt de verfijndheid een beetje. Het is een ruige periode, en dat vertaalt zich ook in de snorren van mannen in deze tijd. Zij droegen veelal een ruige, onverzorgde snor die samenvloeide met een dikke baard. Dit weerspiegelt de ruwe en primitieve levensstijl van de middeleeuwse krijgers en ridders. Zij beschouwden gezichtshaar als een teken van kracht en moed. Trimmen en stileren was er in deze tijd niet vaak bij. Snorren worden gelaten om vrijelijk te groeien, om de ruige en ongetemde aard van de mannen te onderstrepen.

De Renaissance

Als je een beetje wat de Renaissance inhoudt, zal het je niet verbazen dat stijl en elegantie in deze periode weer geherintroduceerd wordt in de gezichtsbeharing. De kenmerkende snor van de Renaissance is een dunne, keurig gestileerde snor met elegante krullen aan de uiteinden die de verfijnde mode van de Renaissance weerspiegelt. Mannen vormden en stileerden in deze periode immers hun gezichtsbeharing, en dus ook hun snor, als een uiting van culturele verfijning en esthetiek. Deze snorren werden vaak ook geassocieerd met sociale status en veelal gezien bij edelen, kunstenaars en intellectuelen.

8 tijdperken met een eigen kenmerkende snor

De Barokperiode

De Barokperiode staat qua stijl weer een beetje haaks op de Renaissance. Het is een periode gekenmerkt door weelderige en extravagante mode, die zich doorvertaalt in een weelderige, overdreven snor met golvende krullen en gedraaide uiteinde. Gezichtshaar diende in deze tijd als een pronkstuk van rijkdom en macht en deze kenmerkende snor werd dan ook vaak gedragen door de adel en de elite van die tijd.

Het Victoriaanse tijdperk

In het Victioriaanse tijdperk is alles streng, sober en formeel. De weelde en extravagantie van de Barokperiode is helemaal voorbij. Weg zijn de overdreven snorren. In plaats trimt en vormt men de snor nauwkeurig als een teken van fatsoen en respectabiliteit. Het resultaat is een goed onderhouden snor die nauw langs de bovenlip krult. Deze snorren waren een integraal onderdeel van de Victoriaanse etiquette, waarbij van mannen werd verwacht dat ze zich strikt aan sociale normen en conventies hielden. Uiterlijke verzorging maakte daar onderdeel van uit.

De Roaring Twenties

Inmiddels zijn we aangekomen in het begin van de 20e eeuw. In deze periode is het strenge ervan af en werd gezichtshaar juist gebruikt als een statement van jeugdigheid en rebelse geest. Mannen die de traditionele normen en waarden van de samenleving uitdaagden droegen een dunne, perfect gestileerde ‘scheermes’-snor die de bovenlip accentueert. Deze snorren waren een waar symbool van de opkomende jeugdcultuur en sociale veranderingen die de jaren ‘20 kenmerkten.

De jaren ‘70

Als laatste maken we een sprongetje van een halve eeuw naar de jaren ’70, een tijdperk dat begon met hippies. Individualiteit en afzetten tegen conventie is de norm. Snorren werden in de tegencultuur van de jaren ’70 nadrukkelijk gebruikt als een visueel symbool van afwijzing van traditionele normen en waarden. Daarom droeg men een dikke, weelderige snor met een lichte krul aan de uiteinden die de vrijgevochten en nonchalante stijl van de jaren ’70 symboliseert. Interessant genoeg doen deze snorren een beetje denken aan die van de Barokperiode, waar ze juist iets heel anders symboliseerden.

Inmiddels zitten we weer in het tijdperk van de zorgvuldig gestileerde snor. Zo zie je maar dat ieder tijdperk zo zijn eigen mode heeft die zich strekt tot het gezichtshaar van mannen. Ben jij zelf een snordrager? Heb jij je dan al eens afgevraagd wat jouw snor eigenlijk symboliseert voor jou?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like