Geen categorie

8 Woody Allen-films die je ondanks de #MeToo-ophef toch gezien moet hebben

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Kun je het werk van een artiest los zien van zijn persoonlijke leven? Die vraag is van toepassing op het oeuvre van Michael Jackson, maar ook op de films van Woody Allen. Ook Allen vielen beschuldigingen ten deel rondom #MeToo. Of ze nu waar zijn of niet – er is nog steeds geen sprake van een veroordeling – kunnen ze wel hun weerslag hebben op de waardering van Woody Allen films. En dat is zonde, want de man maakt bijzondere films waarvan een aantal als klassiekers te beschouwen zijn. Daarom zetten wij de acht Woody Allen-films die je ondanks de #MeToo-ophef toch gezien moet hebben op een rijtje.

Annie Hall (1977)

Annie Hall, met Diane Keaton en Allen zelf, is zeer gewaardeerde komedie waarin Allen experimenteert met filmtechnieken, het doorbreken van de vierde wand en magisch realisme. De film gaat over de moeizame relatie tussen twee New Yorkse neuroten. Allen speelt een Joodse komiek die geobsedeerd is door de dood, die verliefd is op Annie Hall (Keaton), een blanke protestantse zangeres in het clubcircuit die geniet van het leven. Het paar staat garant voor verschillende, bijzondere discussies.

Manhattan (1979)

Manhattan speelt zich af in het gelijknamige stadsdeel van New York en staat bol van de prachtige zwart-wit cinematografie. Het is een romantische komedie met Meryl Streep, Diane Keaton, Mariel Hemingway en Allen zelf. De film kreeg twee Oscarnominaties. De hoofdpersoon begint als veertiger een relatie met een 17-jarige, en heeft daar zelf meer moeite mee dan zijn sociale omgeving. Hij begint een vriendschap met de maîtresse van een goede vriend, terwijl zijn eigen ex-vrouw bezig is een boek te schrijven over hun huwelijk.

The Purple Rose of Cairo (1985)

The Purple Rose of Cairo is een comedydrama over een jonge vrouw (Mia Farrow) die helemaal opgaat in de films die ze in de bioscoop ziet. Dat gaat alleen maar verder wanneer een van de filmpersonages (Jeff Daniels) van het witte doek af de echte wereld in stapt. De film speelt zich af tijdens de economische crisis van de jaren dertig.

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters is een tragikomedie over drie zussen (Mia Farrow, Barbara Hershey en Dianne Wiest ) en hun problemen met werk en in de liefde. Zo is de man van Hannah verliefd op haar zus Lee. Hannah and her Sisters heeft drie verhaallijnen, welke af en toe samenkomen. De film werd genomineerd voor zeven Academy Awards en won die voor beste mannelijke bijrol (Michael Caine), beste vrouwelijke bijrol (Wiest) en beste script.

Crimes and Misdemeanors (1989)

Crimes and Misdemeanors is een zwarte komedie over morele dilemma’s. Judah (Martin Landau) moet kiezen tussen het behoud van zijn huwelijk en het leven van een mens, Cliff (Allen zelf) moet kiezen tussen het geld en zijn artistieke integriteit. De film is beïnvloed door het beroemde literaire meesterwerk Misdaad en Straf van de Russische auteur Fjodor Dostojevski.

Manhattan Murder Mystery (1993)

Ook Manhattan Murder Mystery speelt zich uiteraard in Manhattan af. Het is een komedie annex mysterie over een verveeld echtpaar dat geconfronteerd wordt met de verdachte dood van een buurvrouw. De vrouw (Diane Keaton) wil de zaak gaan onderzoeken, en schakelt daarbij een enthousiaste kennis (Alan Alda) in. Een heerlijk neurotische film.

Match Point (2005)

Match Point is een film van Woody Allen uit 2005 met Jonathan Rhys Meyers en Scarlett Johansson (op haar zwoelst). Bijzonder aan deze film is binnen het oeuvre van Allen is ten eerste de locatie: voor het eerst speelt een Woody Allen film zich af in Londen. Daarnaast is het een thriller, en daar maakt hij er ook niet veel van. Het is een moraalverhaal met een solide plot, dat draait om de notie dat je met genoeg geluk en in het leven zonder gehinderd te worden door schuldgevoelens verschrikkelijke dingen kunt doen zonder je te hoeven verantwoorden, en daarna gewoon tot de orde van de dag kunt overgaan.

Rifkin’s Festival (2020)

De nieuwe Woody Allen film van 2020 heet overigens Rifkin’s Festival en gaat over een koppel dat verliefd wordt als ze elkaar ontmoeten bij het filmfestival van San Sebastián in Spanje en bevat rollen van onder andere Gina Gershon en Wallace Shawn. Het kan overigens de laatste Woody Allen film zijn, je weet het meer nooit, want de man is al een eind in de 80.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like