Iedere soort heeft op de een of andere manier een bepaald nut in ons ecosysteem. Dat wil niet zeggen dat er soms best wat beestjes kunnen zijn waar je als mens he-le-maal klaar mee bent. Wespen en muggen bijvoorbeeld. Van spinnen in huis word je ook niet blij, omdat het er daardoor onhygiënisch uitziet, maar ondertussen bevrijden ze je wel van een aantal vervelende insecten. Soms kun je echter overvallen worden door een ware plaag. Bijvoorbeeld mijt of bladluis op al je planten in huis, zelfs die nieuwe plant die er net pas staat. Of van die irritante pantry motjes die je overal in je voorraadkast in je voedsel tegenkomt en die je huis terroriseren. Ervan af komen lijkt bijna geen doen, in die mate dat je er op een gegeven moment zelfs agressief van kunt worden. Weet wat je dan moet doen? Gezellig wat sluipwespen thuis uitnodigen!
Wat zijn sluipwespen?
Sluipwespen zijn natuurlijk wespen, maar niet zoals je ze kent. Deze soort, die ook weer verschillende varianten kent, behoort tot een diverse groep van parasitaire wespen. Dat klinkt ronduit vervelend, maar deze beestjes spelen een cruciale rol in het beheersen van insectenpopulaties. Het woord ‘wesp’ kan bij velen desondanks een angstreactie oproepen, maar het is goed om te weten dat sluipwespen – doorgaans maar 2 tot 3 millimeter groot – over het algemeen ongevaarlijk voor mensen én voor huisdieren. Ze leven ook solitair, in tegenstelling tot zogenaamde sociale wespen, zoals de bekende geelzwarte wespen. Sluipwespen hebben helemaal geen interesse in menselijke voedselbronnen of picknicks. Hun levenscyclus en gedrag is volledig gericht op het parasiteren van andere insecten. Dat maakt sluipwespen tot waardevolle bondgenoten voor zowel boeren als huishoudens, die ze kunnen inzetten als biologische bestrijding van verschillende insectenplagen.
Wat doen sluipwespen?
Maar wat doen die sluipwespen dan eigenlijk precies? Sluipwespen leggen hun eieren in of op de larven van andere insecten. Wanneer de eieren van de sluipwesp uitkomen, voeden de sluipwespenlarven zich met hun gastheer, wat uiteindelijk leidt tot de dood van het geïnfecteerde insect. Dat maakt ze dus parasitair en verklaart meteen waarom ze zo nuttig zijn in de bestrijding van insectenplagen. Bijvoorbeeld in het bestrijden van kledingmotten en voedselmotten. De larven hiervan richten veel schade aan textiel en opgeslagen voedsel aan en door sluipwespen te introduceren, kunnen de mottenlarven succesvol worden bestreden voordat ze zich kunnen ontwikkelen tot volwassen motten. Datzelfde geldt voor bladluizen en trips, die aanzienlijk schade kunnen toebrengen aan planten en gewassen. Heb je thuis een kas? Dan is het goed om te weten dat de sluipwesp gespecialiseerd in het parasiteren van vervelende witte vliegen.
Hoe gebruik je sluipwespen?
Inmiddels ben je misschien wel geïnteresseerd in sluipwespen als biologische bestrijders voor thuis. Het is wel belangrijk dat je eerst identificeert welke insectenplagen je wilt bestrijden, want verschillende soorten sluipwespen richten zich op verschillende plagen. Je moet dus wel de juiste soort in huis halen. Dat doe je door ze te bestellen bij gespecialiseerde leveranciers van biologische bestrijdingsmiddelen. Ze worden meestal geleverd als poppen of eitjes in een buisje of klein doosje. Deze plaats je wanneer je ze ontvangen hebt in de nabijheid van de plaag. Dit kan in keukenkastjes zijn bij voedselmotten, in de kledingkast bij kledingmotten, of direct op de aangetaste planten bij bladluizen of witte vliegen. Vervolgens kun je achterover gaan zitten en de natuurlijk zijn werk laten doen. Zodra de sluipwespen uitkomen, zullen ze immers vanzelf op zoek gaan naar hun gastheer en beginnen met het parasiteren. Het kan wel een tijdje duren voordat je een duidelijke afname in de plaagpopulatie ziet, maar heb geduld en voeg om de paar weken wat extra sluipwespen toe.
Wat merk je zelf van de aanwezigheid van sluipwespen?
Maar is het in huis halen van sluipwespen niet het ene kwaad vervangen met het anderen? Misschien is de wetenschap dat ze aanwezig zijn wat onprettig, maar dat moet je loslaten. Want hoewel sluipwespen actief bezig zijn met het bestrijden van ongewenste plagen, merk je doorgaans weinig van hun aanwezigheid in huis. Ze hebben geen interesse in menselijke activiteiten of voedsel en zullen niet rondvliegen of steken zoals sociale wespen kunnen doen. Naarmate de sluipwespen hun werk doen, zul je een afname zien in de populatie van de plagen. De sluipwespen zelf leven niet lang nadat ze hun werk hebben gedaan. Zodra de plaagpopulatie is verminderd, zal ook de sluipwesppopulatie afnemen, omdat ze afhankelijk zijn van hun gastheer voor voortplanting. Dit betekent dat je dus ook niet bang hoeft te zijn voor een blijvende aanwezigheid van sluipwespen in je huis.
Met andere woorden: sluipwespen zijn niet eng, ze zijn je vriend. Sterker nog, ze zijn je bondgenoot. Ze bieden een buitengewoon effectieve en milieuvriendelijke oplossing voor het bestrijden van diverse insectenplagen in huis én tuin. Als je dus op een duurzame manier af wilt komen van vervelende motten, bladluizen, witte vliegen of trips, kies dan voor sluipwespen, want dat is precies wat je nodig hebt.