Lifestyle

Allerlei soorten ei en hoe je het klaarmaakt

Allerlei soorten ei en hoe je het klaarmaakt
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Eieren zijn een van de mooie dingen die de natuur ons geeft. Ze zijn veelzijdig en relatief eenvoudig te bereiden. In enkele minuten maak je er allerlei lekkere dingen mee voor vooral het ontbijt of de lunch. Kun jij nog wat wel aanwijzingen gebruiken om zelf lekkere eieren te maken voor jezelf (en eventueel anderen)? We geven tips voor allerhande soorten eibereidingen in dit artikel.

Gekookt ei

Wat is er lekkerder dan een fijn gekookt eitje bij het ontbijt? Koppie eraf tikken, wat zout erop en genieten maar. Maar hoe zorg je ervoor dat je hem precies krijgt zoals je wilt? Timen is van essentieel belang om het gekookte ei dat jij wilt te krijgen. In alle gevallen breng je eerst water aan de kook voordat je het ei toevoegt. Om een zachtgekookt ei te krijgen, voeg je het ei voorzichtig toe aan het kokende water en kook je het 4 tot 5 minuten. Het resultaat is dan een zachtgekookt eigeel en een lopend eiwit. Wil je liever een iets steviger eigeel en een iets steviger eiwit? Kook het ei dan 6 tot 7 minuten. Houd je van een hardgekookt ei met een volledig gestold eigeel en eiwit? Kook het ei dan 9 tot 12 minuten. Laat vervolgens het ei schrikken in koud water om het pellen te vergemakkelijken.

Gebakken ei

Wil je je ei liever wat luxer? Dan kun je voor een gebakken ei gaan. Bijvoorbeeld een spiegelei. Om dat te maken, verhit je eerst een beetje boter in een koekenpan. Vervolgens breek je het ei voorzichtig in de pan en bak je het tot het eiwit is gestold maar het eigeel nog vloeibaar is. Liever een sunny-side-up ei? Hiervoor bak je het ei op dezelfde manier als een spiegelei, maar je dekt de pan af met een deksel om het eigeel te laten stomen en een beetje te stollen. Voor een over-easy ei, bak je het aan één kant tot het eiwit gestold is, draai je het vervolgens voorzichtig om en bak je het nog kort aan de andere kant zodat het eigeel nog vloeibaar blijft.

Allerlei soorten ei en hoe je het klaarmaakt

Roerei

Wat natuurlijk ook lekker is, is roerei oftewel scrambled eggs. Hiervoor klop je de eieren die je gaat gebruiken eerst los. Maak je roerei lekker romig door er een scheutje melk of room aan toe te voegen. Voeg er naar smaak ook nog zout en peper aan toe. Vervolgens verhit je een klontje boter in een koekenpan. Daarna voeg je het ei toe en blijf je continu zachtjes roeren voor een mooi, zacht en romig roerei. Wil je er ingrediënten zoals kaas, groenten, ham of kruiden aan toevoegen? Dat kan tijdens het kookproces in de pan. Overweeg daarbij in welke mate het ingrediënt nog moet garen. Hoe meer dat nodig is, des te eerder je het moet toevoegen.

Omelet

Een omelet lijkt natuurlijk in grote lijnen op een roerei, met verschil dat je het niet roert in de pan. Ook gebruik je eerder een scheutje melk dan een room bij een omelet. Kook je omelet op middelhoog vuur voor het beste resultaat. Ook hierbij kun je op het juiste moment ingrediënten toevoegen. Wil je dat het ingrediënt in het ei verdwijnt, voeg het dan zo snel mogelijk toe. Kaas en ham kunnen na stolling bovenop gelegd worden. Naar smaak kun je ervoor kiezen om de omelet dubbel te vouwen bij het serveren.

Gepocheerd ei

Een gepocheerd ei klinkt natuurlijk erg fancy en misschien zelfs wat al te uitdagend. Dat valt in de praktijk echter bijzonder meer, dus probeer het zeker eens te maken. Breng een pan met water aan de kook en voeg er een scheutje azijn aan toe. Maak vervolgens een draaikolk in het water en breek dan voorzichtig een ei in het midden. Laat het ei 2 tot 4 minuten pocheren tot het eiwit is gestold maar het eigeel nog zacht is en je hebt en heerlijk gepocheerd ei gemaakt!

Ei in een kuiltje

Ook leuk om uit te proberen: ei in een kuiltje. Een kuiltje in een snee brood, welteverstaan. Snijd hiervoor een rondje uit een sneetje brood. Warm een koekenpan met wat boter op plaats het brood erin als de pan en de boter heet zijn. Breek vervolgens een ei in het gat van het brood en bak het ei tot het eiwit is gestold en het brood knapperig is. Smakelijk!

Zie, je kunt het allemaal gewoon zelf. Ieder moment dat jij zin hebt in een lekker eitje en je hebt ze in huis, kun je jezelf een plezier doen en iets lekkers ermee op tafel zetten. Neem volledige controle over je eigen ontbijt en verwen jezelf regelmatig… maar denk ook aan je cholesterol!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like