Lifestyle Wheels

Auto importeren, wat komt er bij kijken?

Auto importeren, wat komt er bij kijken
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het importeren van een auto kan aantrekkelijk zijn in verschillende situaties. Zo kan een bepaald model niet te vinden zijn in Nederland, maar wel in bijvoorbeeld Duitsland beschikbaar zijn, of kan een geïmporteerde auto een stuk goedkoper zijn dan hetzelfde exemplaar in Nederland. Maar hoe werkt dit importeren nu precies en wat komt erbij kijken? We hebben het voor je uitgezocht!

1. De juiste auto vinden

Een auto importeren begint natuurlijk bij de zoektocht naar de juiste auto. Je kunt online allerlei occasionsites vinden waar je brede zoekgebieden aan kunt geven. Probeer de zoekgebieden daarentegen wel te beperken zodat je makkelijker door het aanbod heen komt. Heb je de auto van je dromen gevonden? Maak dan een afspraak met de aanbieder voor een proefrit!

2. Het proces starten

Heb je de auto gevonden? Dan begint het proces van de import. Je kunt hier online veel informatie over vinden en het is belangrijk jezelf hier goed in te verdiepen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf in de auto naar huis te rijden. In dit geval moet je in het land van aankoop een tijdelijk kenteken aanvragen en de auto laten verzekeren (met behulp van een autoverzekering voor 1 dag bijvoorbeeld). Doe je dit liever niet? Dan kun je de auto laten transporteren – en ook dit moet voor het daadwerkelijke bezoek natuurlijk goed geregeld zijn.

3. Zelf doen of uitbesteden?

Er komt best wat kijken bij de administratieve afhandeling van een import. Deze afhandeling verschilt per land en is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er bedrijven die zich hierin specialiseren en deze afhandeling graag voor je regelen. Besluit je het toch zelf te doen? Zorg dan dat je goed geïnformeerd bent en schakel wanneer je twijfelt toch de hulp in van een specialist.

4. In Nederland

In Nederland auto importeren

Is je auto eindelijk in Nederland? Dan is het belangrijk om deze bij de RDW te laten keuren. Als eigenaar moet jij bij deze keuring aanwezig zijn. Ook hier moet je auto opnieuw (of nog steeds) verzekerd zijn.

5. De BPM afdragen

Na de keuring bij de RDW moet je een BPM-aangifte doen. Je berekent het BPM-bedrag (of laat dit berekenen in geval je een organisatie ingeschakeld hebt om je tijdens dit proces te helpen) en vult vervolgens een aangifteformulier in. Laat het BPM-bedrag bij twijfel altijd even controleren door een specialist: er is nu eenmaal wat kennis van de wet- en regelgeving nodig.

6. Het kenteken ontvangen

De laatste stap is het ontvangst van je nieuwe kenteken: je ontvangt deze van de RDW. Monteer het kenteken, en je kunt met gerust hart op pad!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like