Baarden

Baard en beeldvorming: wat straalt jouw baard uit?

Baard en beeldvorming: wat straalt jouw baard uit?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Je baard kan veel zeggen over en hoe anderen jou en je persoonlijkheid waarnemen. Verschillende baardstijlen kunnen associaties oproepen met bepaalde eigenschappen, zoals mannelijkheid, dominantie, creativiteit en verzorgdheid. Het gaat daarbij natuurlijk wel een beetje om eerste indrukken, want een beeld dat iemand van je heeft kan bijgesteld worden wanneer je elkaar beter leert kennen. Toch leer je veel mensen niet zo goed kennen en zijn eerste indrukken wel degelijk van belang. Daarom kan het interessant zijn om een idee te hebben van wat jouw baard zegt over jou in het hoofd van een ander. We schrijven over beeldvorming rondom verschillende baardtypes.

Volle baard

Heb jij een volle, lange baard? Dan word je er vast blij van om te horen dat mannen met een volle baard vaak worden gezien als zelfverzekerd en volwassen. Mocht dat niet het geval zijn bij jou, dan kan zo’n lange baard dat dus aardig maskeren. Het hebben van een volle baard wijst daarnaast voor sommigen ook op doorzettingsvermogen en geduld, omdat het laten groeien van een volle baard nu eenmaal een langdurig proces is. Maar er is ook een keerzijde aan zo’n lange baard. Het hebben van een volle baard kan ook een bepaalde mate van nonchalance en onverschilligheid uitstralen. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar feit is dat het sommige mensen kan afschrikken.

Korte, nette baard

Vermijd jij die uitstraling van nonchalance en onverschilligheid door het te houden bij een korte baard die je netjes bijhoudt? Daar zitten bepaalde positieve connotaties aan. Mannen met een korte, nette baard worden vaak gezien als verzorgd en professioneel. Een nette baard kan ook wijzen op een zekere mate van toewijding en discipline, omdat het regelmatig trimmen en onderhouden van een baard een tijdrovend proces kan zijn. Dat zijn geen verkeerde kwaliteiten om toegedicht te worden op basis van je baard. Maar zoals met alles zijn er ook keerzijden te verzinnen. In dit geval is dat het hebben van een nette baard ook kan wijzen op een gebrek aan avontuurlijkheid en spontaniteit.

Baard en beeldvorming: wat straalt jouw baard uit?

Stoppelbaard

We kunnen erover debatteren of een stoppelbaard een echte baard is, of meer een vorm van luiheid. Toch nemen we hem mee dit overzicht van beeldvorming rondom baarden. Draag jij doorgaans een stoppelbaard? Daar kunnen we ons stiekem toch wel wat bij voorstellen, want mannen met een stoppelbaard worden vaak gezien als stoer en mannelijk. Daarnaast kan een stoppelbaard ook wijzen op een zekere mate van creativiteit en onafhankelijkheid, omdat het onderhouden van een stoppelbaard vaak minder tijdrovend is dan het onderhouden van een volle baard. Natuurlijk is er ook wat negatiefs te bedenken aan de stoppelbaard, namelijk dat deze voor sommigen ook een gebrek aan volwassenheid en verantwoordelijkheid uitstraalt. Of je je daar iets van aan wilt trekken, is aan jou.

Donker en licht

Nu we de voornaamste baardtypes wel gehad hebben, willen we het ook nog even hebben op de uitstraling die kleur geeft aan je baard. Er is namelijk een verschil tussen de beeldvorming rondom donkere en lichte baarden. Een donkere baard heeft de uitstraling van volwassen en mannelijk. Een lichtere baard wordt juist geassocieerd met jeugdigheid en creativiteit. Dat geldt overigens ook voor een pluizige baard. Dit is overigens grotendeels iets waar je zelf weinig controle over hebt, tenzij je ervoor kiest om je baard te verven. Maar dat ziet er weer zo raar uit als het niet overeenkomt met je hoofdhaar. Bij gebrek daaraan kun je natuurlijk wel alle kanten op als je dat zou willen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze associaties niet voor iedereen gelden en dat je persoonlijkheid en kwaliteiten niet afhankelijk zijn van de stijl van je baard. Je bent je baard niet. Maar de eerste indruk die een ander van je krijgt, kan wel diens gedrag ten opzichte van jou beïnvloeden. Of je je daar iets van aan wilt trekken, is natuurlijk aan jou. Als jij lak hebt aan wat anderen van jou vinden, kan het je ook niet schelen wat mensen van jouw baard vinden. Maar als je gevoelig bent voor de mening van anderen, kunnen bovenstaande zaken wellicht toch een rol spelen in de keuzes die je maakt wat betreft het laten staan van een baard.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like