Geen categorie

Je baard trimmen doe je zo !

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als je hoort dat je met een trimmer aan de slag moet is je eerste gedachte waarschijnlijk: ‘Mijn baard trimmen? Maar het is mijn uiting van mannelijkheid!’. Toch is het belangrijk om te trimmen, omdat je daar je baard mee perfectioneert. Het laten staan van een baard vereist zorg en tijd dus zorg dat je er aandacht aan besteedt.

De meeste baarden doorlopen het volgende groeiproces: korte stoppelbaard, stevige stoppelbaard, korte baard, volle baard, holbewonerlook. En die laatste fase moet je proberen te voorkomen…

Waarom moet je juist wel je baard trimmen?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist het trimmen van je gezichtsbeharing zorgt voor een vollere baard. Voor degenen met alleen beharing op de bovenlip: ook regelmatig je snor trimmen is een goed idee.

Dit komt doordat niet elke haar even snel groeit. Sommige haren zijn snel en binnen no time op de gewenste lengte; ander haren zijn heel langzaam en doen er maanden over om diezelfde lengte te bereiken. Door de ‘hardgroeiers’ korter te maken krijg je alles op één lengte en ziet de baard er veel verzorgder uit.

Om goed te kunnen trimmen heb je de juiste grooming tool nodig: een baardtrimmer. Hiermee kun je ook je snor trimmen of je bakkebaarden. Kies bij voorkeur een model met een precisietrimmer en kam voor afwerking op moeilijk bereikbare plaatsen.

Wat als je niet zo’n volle baard hebt?

Het kan zijn dat je na maanden kweken en baard, bakkebaarden en snor trimmen moet constateren dat je nog steeds dunnere plekken hebt her en der. Dan is de kans groot dat je nooit een enorme volle houthakkersbaard zult kunnen laten groeien. Maar dit betekent niet het einde van jouw baard-project. Leer je baardgroei kennen door hem goed te bekijken. En pas je stijlkeuze eventueel aan. Heb je bijvoorbeeld geen haargroei op de wangen? Ga dan voor een goatee. Minder baardhaar op je kin? Verleg de focus naar je snor of bakkebaarden. Bepaal welke mogelijkheden je hebt aan de hand van dit artikel  over baardmodellen.

Je baard trimmen – stap voor stap

Hoe trim en style je je baard? De gekoesterde omlijsting van je gezicht komt het beste tot zijn recht wanneer deze een gelijkmatige lengte heeft en wanneer de halslijn, de snor en de lijnen op de wangen en rond de lippen mooi zijn afgewerkt. Je snor en bakkebaarden trimmen hoort er dus ook bij. Ga als volgt te werk wanneer je echt aan de slag gaat om je baard te trimmen en te stylen:

  1. Begin met een grote beurt

Was en droog je baard. Stel de trimmer in op de hoogste stand en trim je hele baard. Trim tegen de richting van de haargroei in om overtollige haren beter te verwijderen. Herhaal dit desgewenst op een lagere stand, totdat je tevreden bent met de lengte van je baard. Kam de haren tijdens het trimmen steeds naar beneden voor een verzorgde en gestylede look.

  1. Definieer de halslijn

Voor de perfecte halslijn van je baard houd je een vinger horizontaal op je hals, net boven je adamsappel. Trim vervolgens een verticale strook onder je vinger. Trim eerst de ene helft van je hals, waar bij je vanuit het midden naar buiten werkt richting je kaaklijn, en trim daarna de andere helft van je hals op dezelfde manier. Als je gebruikmaakt van een Philips baardtrimmer, kun je met behulp van de lasergeleiding precies zien waar je moet trimmen. (Als je graag een stoppelbaard draagt, hoef je deze stap natuurlijk niet uit te voeren.)

  1. Scheer de rest glad

Scheer de getrimde haren onder de nieuwe halslijn weg met je scheerapparaat.

  1. Bepaal de baardlijn op je wangen

Als je tevreden bent met een natuurlijke baardlijn op je wangen, laat je die lekker staan. Maar als je liever een wat strakker gesneden voorkomen wilt, trim dan de baardlijn recht of met een lichte curve richting de onderkant van je bakkebaarden. Naarmate de baardlijn lager op je wangen ligt, wordt je gezicht optisch langer.

  1. Geef je snor vorm

Je kunt je snor trimmen tot dezelfde lengte als de rest van je baard, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om hem wat langer te laten, zodat hij echt opvalt. Om een mooie, strakke liplijn te scheren, hoef je alleen maar te glimlachen. Houd de snor zo recht mogelijk en trim de onderkant (zonder de trimmerkam) om een strakke lijn te maken tot ongeveer 1 mm boven je lippen (of een lengte die je zelf prettig vindt).

Na de trimbeurt
Naast je baard, snor en bakkebaarden trimmen, is het ook zaak deze behaarde gebieden regelmatig te verwennen met een verzorgend product. Dit voorkomt dat de haren stug, pluizig en droog worden. Gebruik bijvoorbeeld voortaan een baardshampoo, baardolie en snorrenwax. Voor een perfect verzorgde baard, snor en bakkebaarden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like