De medische wetenschap brengt ons met regelmaat innovaties die verschillende ongemakken in het leven kunnen verhelpen. Zo kun je je ogen laten laseren om weer scherp te zien of een teruggetrokken haargrens compenseren met een haartransplantatie. Dat laatste kan overigens ook voor je baard. In dat geval spreken we van een baardtransplantatie. Daarbij kunnen twee verschillende methodes gebruikt worden die wezenlijk van elkaar verschillen: de FUE-methode en de FUT-methode. We bespreken het verschil en wanneer ze toegepast worden in dit artikel.
Wanneer een baardtransplantatie nemen?
Een baardtransplantatie is het overwegen waard wanneer je last hebt van plekken in je baard die geen of weinig haar bevatten. Dit kan het geval zijn door uiteenlopende oorzaken, zoals littekens, alopecia of een genetische aanleg. Een baardtransplantatie kan je dan helpen om een vollere baard te krijgen. Misschien wil je gewoon heel graag een mooie baard en is het je daarom de moeite waard om een baardtransplantatie te laten uitvoeren. Maar het kan natuurlijk ook investering zijn in je zelfvertrouwen als je baardgroei je veel parten speelt. Probeer wel eerst andere oplossingen uit om het probleem op te lossen of te bedekken, want een baardtransplantatie is een medische ingreep en daarmee wel een zwaar middel. Kies je toch voor een baardtransplantatie? Laat deze dan uitvoeren door een ervaren en gekwalificeerde arts!
FUE-methode
De FUE-methode, wat staat voor Follicular Unit Extraction, is de minst invasieve procedure die gebruikt wordt voor een baardtransplantatie. Bij deze methode worden individuele haarzakjes uit het zogenaamde donorgebied (het gebied op je lichaam waar vandaan het haar naar je baard toe getransplanteerd wordt) gehaald met behulp van een kleine, ronde punch. Deze haarzakjes worden vervolgens één voor één getransplanteerd naar het gewenste gebied van de baard. Omdat er geen sprake is van een grote incisie, laat de FUE-methode weinig tot geen zichtbare littekens achter. De procedure duurt over het algemeen langer dan de FUT-methode, maar de hersteltijd is korter en gaat met minder pijn gepaard.
FUT-methode
Dan is er dus nog de FUT-methode, wat staat voor Follicular Unit Transplantation. Dit is een meer traditionele methode waarbij men een strip met huid en haarzakjes uit je donorgebied verwijdert. Deze strip wordt vervolgens in individuele haarzakjes verdeeld en getransplanteerd naar het gewenste gebied van de baard. Het nadeel van deze methode is dat het een lange, horizontale incisie achterlaat op het donorgebied. Dat kan helaas resulteren in een zichtbaar litteken. Daar komt bij dat de hersteltijd over het algemeen langer is dan bij de FUE-methode en het pijnlijk kan zijn, vooral in het donorgebied.
Wanneer wordt welke methode gebruikt?
Het goede nieuws is dat bij een baardtransplantatie vooral vaak gebruik wordt gemaakt van de FUE-methode. Deze methode wordt echter wel vooral gebruikt als er sprake is van kleine kale plekjes of de bedoeling van transplantatie is om de baard voller te maken. De FUT-methode wordt minder vaak toegepast, maar wordt wel gebruikt bij grotere kale plekken en als er meer haarzakjes nodig zijn. Welke methode het meest geschikt is, hangt daarom af van je specifieke situatie en het gewenste resultaat. Wil je niet de FUT-methode toegepast hebben, dan moet je wellicht ook je verwachtingen voor het resultaat bijstellen.
Risico’s van een baardtransplantatie
Hoewel baardtransplantaties over het algemeen veilige procedures zijn, is het een medische ingreep en daar zijn altijd wel enkele risico’s aan verbonden. De meest voorkomende risico’s in het geval van een baardtransplantatie zijn infectie, bloeding en zwelling. Deze kunnen echter meestal wel worden voorkomen door het zorgvuldig opvolgen van postoperatieve zorginstructies en door eventueel ook regelmatig contact op te nemen met de behandelend arts. Andere mogelijke risico’s om rekening mee te houden zijn onder meer de eerdergenoemde littekens, vertraagde haargroei, abnormale haargroei en onvoldoende resultaat. Wees sowieso verstandig door eerlijk en open met je arts te communiceren over je gezondheidsgeschiedenis, eventuele medicijnen die je gebruikt en eventuele allergieën of gevoeligheden die je hebt om problemen te voorkomen.
Het is goed om te weten waar je precies voor kiest als je kiest voor een baardtransplantatie. Dat kan ook nopen om eerst andere oplossingen te overwegen voordat je een zwaar middel als dit aangrijpt. Een mooi resultaat is mogelijk met een baardtransplantatie, maar hoe meer haar daarvoor nodig is, dus te vervelender de medische ingreep zal zijn. Daarom is het wijs om je eerst goed te oriënteren op wat je precies te wachten staat voordat je de knoop definitief doorhakt.