Geen categorie

De Barbier, cowboy van de kapperswereld

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een opmerking die mij altijd is bijgebleven: Barbiers ? Dat zijn allemaal cowboys! Wat is er nou eigenlijk gebeurt dat heeft geleid tot de hedendaagse barberscene? Is het een subcultuur ontstaan uit de kraamkamer van Bertus & Leen, die wereldwijd de standaard hebben gezet voor het barbiers vak zoals wij dat nu kennen. Of was het iets anders ? De Baard Guru legt het uit.

Vroeger was een cowboy iemand die het vee verzorgde, maar de cowboy die wij bedoelen is de rebel met een sterk aanwezig karakter die niet bang is om tegen het systeem in te gaan, net als in het Wilde Westen. Niet bang om zich te uiten en een eigen lijn te trekken.

Waren we het zat om tussen de cappuccino drinkende huisvrouwen te zitten bij de kapster waar gesprekken meestal gaan over zaken die ons helemaal niet interesseren? Zoals Jan die de kinderen vergeten was op te halen van school of  Annie die volgende week een Tupperware party gaf waar je echt bij moest zijn. Misschien het verlangen naar ontspanning en het oer instinct om een plek op te zoeken waar mannen weer gewoon mannen konden zijn. We hadden een plek nodig waar we advies konden krijgen van andere kerels over leven, liefde en alles wat een man dagelijks meemaakt. Alle normen en waarden weer op een rijtje zetten, politieke en morele discussies relativeren en dat alles op een plek waar je niet word veroordeeld om wie je bent of hoe je eruit ziet. Een moment van de week waarin je even kunt uitblazen want zeg nou zelf, wij mannen hebben toch nooit rust ?

Dat alles in combinatie met de vraag naar ambacht in het nieuwe tijdperk heeft geleid tot de barberscene zoals we die nu in Nederland  kennen. Van vintage motoren, Rock ’n roll en een klassieke inrichting tot een luxe whiskey kabinet, sigaren en posters van blote vrouwen.
Mannen hebben het allemaal moeten missen.

Juist die barbier, die schopt tegen het huidige kappers sfeertje van slappe thee met een koekje tot een kippenhok waar je struikelt over de tampons in het toilet, of de kapper die 2 standaard kapsels knipt en liever niks wat daar niet op lijkt, geeft jou een ervaring mee die je zult koesteren.

Kijk eens op barbershops.nl of er een leuke shop bij staat die aansluit op jou wensen met toppers zoals Schorem, Van De hare, Cut Throat en de Daltons.

Chapeau voor de cowboys van de kapperswereld, Chapeau voor de barbiers !

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like