Denk je aan Belgische steden, dan denk je aan middeleeuwse stadskernen met mooie pleinen en heel veel wafeltentjes. Maar je denkt ook aan schijnbaar ongereguleerde, eclectische bouwstijlen, grauwe lelijkheid en vieze industrie. Bij dat laatste denken we dan weer specifiek aan Wallonië, het Franstalige deel van België. Menig Nederlander heeft een jeugdtrauma aan autovakanties waarbij men dwars door Luik moest rijden om er voorbij te komen. Hoewel die stad na de val van haar staalindustrie zich aan het ontpoppen is tot een potentiële stedentrip, is de grotere broer Charleroi in het zuiden van het land nog zoekende naar een nieuwe reden tot bestaan. In 2008 kreeg het van de Volkskrant het label ‘lelijkste stad van de wereld’. Toch ontwikkelt Charleroi stad uit haar industriële verleden een nieuwe manier om ‘hip’ te zijn.
Het zwarte land van België
Charleroi, vernoemd naar koning Karel II, en haar omgeving was ooit het industriële middelpunt van België in wat het ‘zwarte land’ genoemd wordt. De sterk vervuilende staal- en kolenindustrie vierde er hoogtij, compleet met hoge bergen van mijnafval, grote industriële complexen en vele kleine arbeiderswoningen. Daarna werd de stad geteisterd door slecht bestuur en corruptie. Nu is ongeveer één vijfde van de Carolo’s, zoals de inwoners genoemd worden, werkloos en kennen we de stad vooral van Brussels-Charleroi Airport omdat Ryanair daarop vliegt.
Stadssafari in Charleroi
Maar soms kunnen dingen mooi van lelijkheid zijn, en dat is iets wat in ieder geval één persoon in Charleroi goed begrepen heeft. Kunstenaar Nicolas Buissart ontvluchtte de teloorgang van zijn stad door naar Antwerpen te verhuizen, maar verhuisde na het verdict van de Volkskrant terug naar Charleroi en ontwikkelde er een stadssafari. Het programma hiervan is variabel, maar geeft in ieder geval een breed beeld van de stad met haar successen en mislukkingen. Deelnemers bezoeken naast het centrum van de stad ook het in verval geraakte industriële erfgoed, de spookmetro die voor veel geld aangelegd werd maar nooit in gebruik genomen werd, en wat men de ‘meest deprimerende straat van België’ noemt. Het klinkt wellicht luguber, maar heeft alle kenmerken van een unieke ervaring die je opgedaan moet hebben voordat er – ooit – flink gesaneerd gaat worden in Charleroi.
Shoppen naar koopjes in Charleroi
Met de hoge werkloosheid is de koopkracht in Charleroi beperkt, en verkoop je weinig als je de hoofdprijs vraagt. Daarom begint het centrum van de stad steeds meer een walhalla voor koopjesjagers te worden. Daarvoor hoef je je niet meer onder te dompelen in grimmigheid, want er is de laatste jaren flink gerenoveerd in downtown Charleroi. Het voornaamste voorbeeld daarvan is het plaatsmaken voor en bouwen van het winkelcentrum Rive Gauche, een verwijzing naar de locatie aan ten noorden van de rivier de Samber die de stad doormidden snijdt.
Eén van de hipste plekken in Charleroi
Bezoek in Charleroi voor een hippe, eigentijdse ervaring zeker de Manufacture Urbaine. Dit is een oud industrieel complex aan de Samper in het centrum van de stad, waar nu een brouwerij, koffiebranderij en een bakkerij gevestigd zijn die open zijn voor publiek. Er wordt zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt om nieuwe lokale producten te maken. Daarnaast worden er verschillende culturele evenementen georganiseerd, zoals concerten en tentoonstellingen. Het bestaat pas sinds 2017, toen het door enkele jonge ondernemers ontwikkeld werd, en is absoluut één van de hipste plekken in Charleroi.
Straatkunst in Charleroi
Wanneer je in Charleroi bent, kan de straatkunst je niet ontgaan. Om de twee jaar verwelkomt Charleroi in het kader van het Asphalte project kunstenaars van over de gehele wereld om de grijze muren van de stad kleur te geven. Het is manier die men gevonden heeft om de grauwheid die de stad ‘kleurde’ te verbergen. Het geeft Charleroi een nieuwe, jonge uitstraling zonder de rauwe randjes te verbloemen.
De Carolo Plantswap in Charleroi
Een ander interessant evenement is de Carolo Plantswap (zie de gelijknamige Facebookpagina). Ben je een plantenliefhebber, time dan je bezoek met deze happening die doorgaans tijdens andere evenementen en op wisselende locaties plaatsvindt. Mensen kunnen op de Carolo Plantswap onderling gratis planten wisselen. Alle planten worden uitgestald en plantenliefhebbers kunnen deze meenemen. De traditie is om aan de planten een kaartje te bevestigen met daarop zowel de naam van de plant als je contactgegevens. Zo kan iedereen altijd bij de vorige eigenaar terecht voor tips over de verzorging van de plant. Wie weet doe je zo nog een nieuwe vriend op Kortom: tijd om een hotel in Charleroi te gaan zoeken met je vriendin!