Lifestyle

De 4 Peated Malts of Distinction whisky’s

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Elke man heeft toch wel een keer in zijn leven whisky gedronken (hopen wij in ieder geval). Nu kregen wij de vraag om 4 whisky’s te proeven. Het gaat om 4 Peated Malts of Distinction whisky’s. Hier zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Hieronder kan je meer lezen over de verschillende whisky’s. We hebben binnenkort ook nog een review erover met een leuke winactie. Houd de blog dus in de gaten!

PPM-gehalte

De sterkte van de turf- en rooksmaak wordt uitgedrukt in een zogenaamd PPM-gehalte. Dit staat voor ‘Phenol Parts per Million’ ofwel het fenolengehalte. Fenolen zijn kleine chemische deeltjes die zich vastkleven aan de gemoute gerstkorrel. Deze fenolen bevatten de rokerige, maar soms ook medicinale smaak die kenmerkend is voor de peated malt whisky. De volgende Peated Malts of Distinction lopen in PPM-waarde op van licht tot zwaar geturfd:

  1. Ardmore Legacy

Als je net begint met peated malt whisky’s dan is de Ardmore Legacy een goede starter. Deze licht rokerige en fruitige peated malt is afkomstig uit de enige distilleerderij in Schotse Highlands. Deze is de enige die uitsluitend Highland-turf gebruikt voor het drogen van de gemoute gerst. Ardmore, opgericht in 1898, gelooft erg in het traditionele distilleren. Vandaar ook de naam Legacy (dit betekent erfenis).

Tasting notes: geur en smaak van heide, honing, een vleugje vanille, kaneel, kruiden en toffee worden ondersteund door een subtiele hint van turfrook.

PPM-gehalte: 10, kenmerkend voor een licht geturfde whisky.

  1. Connemara Original

Connemara is een prachtig mooi Iers landschap met rijke veengronden voor turf, ongerepte heidevelden en kraakheldere rivieren. En daar vindt ook de Connemara Original zijn oorsprong. Deze whiskey (let op de ‘e’) is de enige geturfde Ierse single malt whiskey uit de Peated Malts of Distinction-serie. Connemara Original is een subtiele, maar rijke typische Ierse whiskey. En deze wordt ook nog eens maar twee keer gedestilleerd in tegenstelling tot de meeste andere whiskey’s die drie keer gedistilleerd worden.

Tasting notes: geur en smaak van mout, gedroogde vruchten en honing met een delicaat turfaroma.

PPM-gehalte: 15, kenmerkend voor een licht geturfde whiskey.

  1. Bowmore No. 1

Bowmore is de oudste distilleerderij op het Schotse eiland Islay en Bowmore No. 1 is de nieuwste peated malt whisky. No. 1 verwijst naar het legendarische pakhuis No. 1 Vaults. Dit is in de whiskyindustrie wereldwijd het oudste pakhuis in z’n soort. Het ligt prachtig aan de kust van de Atlantische Oceaan waar de whisky’s aan het rijpen zijn.

Tasting notes: de whisky is uitsluitend gerijpt in first fill ex-bourbon barrels. Dat levert geuren en smaken op vanille, kaneel en houtrook naast sappig citrusfruit, honingraat en kokosnoot. De afdronk eindigt in turfrook, bourbonvanille en limoen.

PPM-gehalte: 25, kenmerkend voor een gemiddeld geturfde whisky.

  1. Laphroaig Select

Je bent waarschijnlijk gestruikeld over de naam, maar die spreek je dus uit als ‘la-fróig’. Ondanks de moeilijke naam heeft deze whisky toch als eerste de wereld veroverd. Laphroaig is een ware uitdaging voor de geur- en smaakpapillen. Medicinaal, zilt, zeewier – allerlei intense smaken zorgen ervoor dat wanneer je eenmaal verkocht bent, je nooit meer loslaat.

Tasting notes: intens aroma van de handgestookte turf van Islay, tot harmonieuze complexiteit gebracht met toetsen van aarde, zeezout, noot, heide, vanille en honing.

PPM-gehalte: 45, kenmerkend voor zeer zwaar geturfde whisky.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like