Geen categorie

De 6 beste baarden uit de muziekgeschiedenis

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Al die willen te kaap’ren varen moeten mannen met baarden zijn, zo luidt het oude zeemanslied. De baard is natuurlijk een ultiem symbool van mannelijkheid en wordt daarom vaak met trots gedragen. Ook als artiest kan een goede baard je statements kracht bij zetten. Misschien wel om die redenen kent de muziekgeschiedenis met name vanaf de jaren ’60 ook een aantal bekende mannen met baarden wiens baard vrij legendarisch te noemen is. We zetten een aantal van de mooiste, bekendste en beste baarden uit de muziekgeschiedenis op een rijtje.

E

E, of Mark Oliver Everrett zoals hij eigenlijk heet, veroverde met zijn band Eels in de jaren ’90 een publiek met vooral de single ‘Novocaine for the Soul’. Toen de band, die uiteindelijk gewoon dient als alternatieve artiestennaam voor de man zelf gezien de wisselende samenstelling, in 2001 haar vierde album ‘Souljacker’ uitbracht, kwam E opeens tevoorschijn met wat een heuse ‘terroristenbaard’ genoemd zou kunnen worden. Dat was ook nog eens rond 11 september 2001, dus misschien niet het beste moment om met zo’n baard op de proppen te komen. De baard werd later wat subtieler, maar bleef bestaan.

Jim Morrison

In de categorie ‘zanger met baard’ hebben we ook nog het geval Jim Morrison. De legendarische, jong overleden dichter en zanger van The Doors bracht de laatste jaren van zijn leven en loopbaan bebaard door. Die baard markeerde ook meteen een aparte fase voor Morrison, aangezien je zijn carrière in twee stukken kunt hakken: de baardjaren en de jaren ervoor. Zonder baard was de zanger fris en levendig. Tijdens de baardjaren, vanaf 1969, ging het duidelijk bergafwaarts met Morrison. Hij werd dikker, oogde getroebleerd en overleed uit eindelijk op 3 juli 1971 op 27-jarige leeftijd.

Jerry Garcia

Jerry Garcia is al sinds 1995 niet meer onder ons, maar de warme herinnering aan zijn jam band The Grateful Dead blijft. De band wordt veel geassocieerd met het hippietijdperk. Frontman Jerry Garcia is daar het symbool voor. Dat komt niet in de laatste plaats door zijn bebaarde uiterlijk. Die baard was er al in de jaren ’60 en werd daarna eigenlijk alleen nog maar prominenter en groeide uit tot een van de meest bekende baarden in muziekgeschiedenis.

Billy Gibbons en Dusty Hill

De heren Gibbons en Hill waren al vroeg in de jaren ’70 actief met hun rockband ZZ Top. Echter besloot de heren pas eind jaren ’70 na een intermezzo van twee jaar in de activiteit van de band om beiden een serieuze baard te laten staan. In het geval van Gibbons is het zelfs een roodharige baard. De grap is dat ze van elkaar niet wisten dat ze mét baard zouden terugkeren. De twee baarden zijn het icoon voor de band geworden, met als gevolg dat men de band beter kent van de baarden dan van hun muziek. Wel heeft het de band een bepaalde legendarische status gegeven. Vrij hilarisch feitje: van het driemanschap dat ZZ Top heet, heeft alleen de drummer geen baard. Zijn naam? Frank Beard! Je verzint het niet.

Seasick Steve

Dat een baard voor muzikanten een onderscheidend element kan zijn, bewijst Seasick Steve. De country en blues zanger met de norse stom wist pas op latere leeftijd een substantieel publiek te vinden. De jongere Steve leefde als een soort nomade, hoewel hij zichzelf daadwerkelijk een zwerver noemt. Daar past zijn tamelijk iconische uiterlijk dan ook wel een beetje bij. Zijn volle, borstelige, grijze baard is een kunstwerk op zich door de ongewone vormen. Hij bedekt een groot deel van zijn gezicht, maar is rondom de mond en onder zijn kin een stuk voller dan elders. Naast de baard maakt de man zijn bekende imago af met een tuinbroek, een petje en heel veel tatoeages.

George Harrison

Alle Beatles hadden op enig moment een baard, maar George Harrison was de eerste. Ook hield hij zijn baard langer dan zijn bandgenoten. Door het lange, golvende haar van Harrison gaf de baard hem een Jezus-look. Dat paste dan weer goed bij zijn kalme uitstraling en spirituele instelling en levensstijl. Dit in tegenstelling tot de andere Beatles, die daar eigenlijk een te nette uitstraling voor hadden. Met uitzondering van John Lennon, wellicht, wiens baard voornamelijk als een ‘protestbaard’ beschouwd kon worden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like