Geen categorie

De baard is dood. Leve de baard!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Biker. Hippie. Terrorist. Hipster. Alternatieveling. Linkse. Zwerver.

Ja, jullie ook allemaal een fijne dag gewenst. En bedankt voor de liefkozende woorden die mij alleen maar sterken in het laten staan van mijn baard. Als je je baard laat staan, dan heb je vast wel eens opmerkingen erover gehad. Bovenstaand rijtje is de verzameling ‘complimenten’ die ik de afgelopen weken heb gekregen. Van vrienden, bekenden en andersoortig volk. Goed bedoeld, met een knipoog, als grapje, misschien zelfs met een beetje jaloezie. Want waarom durf ik het wel en jij niet? Tja.

Zo hip is de baard allang niet meer, gelukkig. Je kunt geen modeblad meer openslaan (als je dat al zou willen natuurlijk), of er staat wel een hippe dude in met een volle baard. Vaak met gestileerde snor en een onafhankelijke oogopslag, verveeld kijkend in de lens van de camera die hem op de gevoelige modeplaat gaat vastleggen.  In tegenstelling tot de hardcore baarddrager heb ik hier eigenlijk helemaal geen moeite mee. De baard was in, toen weer uit, toen weer in en zoals vaak zijn de early adaptors aan het ageren tegen iets wat mainstream wordt. En dat is jammer. Want waarom zou iets wat een dieper liggende betekenis of wens heeft, voorbehouden moeten blijven aan een enkeling? Zou het niet juist een compliment zijn als je wordt gevolgd? Gekopieerd? Dat jouw voorkomen inspireert?

De baard is dood, leve de baard.

In plaats van me verder in die discussie te begeven voel ik veel meer om De Baard te verheffen tot wat hij (een baard is mannelijk, vandaar ‘hij’) daadwerkelijk is: een ode aan je mannelijkheid. Los van de momentopname die trend heet. Los van hoe men er tegenaan kijkt. Terug naar de basis. Haren die uit je gezicht groeien. Correctie: haren die je uit je gezicht mag laten groeien, zie het als voorrecht om je baard te mogen laten staan. Even een treetje dieper gaan…. Het laten staan van je baard, beste mannen, is een van de weinig zaken waar je zelf controle op kunt uitoefenen. Jij beslist of je je baard eraf scheert, trimt, stileert, of puur natuur laat groeien. Jij bent heer ende meester. Jij bepaalt. Niet zij. Niet men. Nee, jij. Doe iets met die keuzevrijheid, want het is een van de laatste mannelijke vrijheden die je hebt. Zware kost? Valt wel mee, plaats het in perspectief. Want de hippe, trendsettende en übercoole baard is dood. De authentieke, ware baard leeft!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like