De Baard Van

De baard van Wilhelm

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wat is je naam?

Wilhelm Weitkamp

Hoe oud ben je?

55

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als directeur bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten

Hoe lang heb je al een baard en waarom?

Ik weet over het algemeen niet goed waarom ik iets doe. Ik heb gedurende mijn studietijd een baard gedragen. Weet niet goed waarom. Weet wel dat ik een beetje jaloers was op een jeugdvriendje, Egbert, die eerder dan ik baardgroei had. Misschien dat ik daarom een baard ben gaan dragen. Tijdens een van mijn baantjes na de studie verdween die studie-baard. Ik weet niet goed waarom, maar vermoed dat het te maken had met een opmerking van mijn toenmalige directeur, een man die ik zeer bewonderde, dat het dragen van een baard hoorde bij mijn beroepsgroep. Wat hij daar precies mee bedoelde weet ik niet meer, maar zo¹n opmerking blijft wel knagen: ben ik dan een willoze marionet, overgeleverd aan de smaak van de meerderheid, geen individu? En op een dag was de baard er af.

Net zo goed een gevolg van de smaak van iemand anders, dus. De eerste jaren nadat ik 50 ben geworden heb ik mij maar sporadisch geschoren, wat een schaduwbaard opleverde. Ik vond het wel stoer staan: krijtstreeppak en ongeschoren kin. In de zomer van 2012 heb ik me gerealiseerd dat ik van het baarddragen ook een spel kan maken met spelregels: een combinatie van classisme en romantiek, denk ik dan maar: classicistisch was het strakke spelschema: ik laat mijn baard gewoon groeien, wat er ook gebeurt, geen scheermes zal mijn kin meer raken. Romantisch was het vermoeden dat ik me daarmee nog meer dan met een schaduwbaard afzette tegen bepaalde schoonheidsconventies, individu versus massa. Want ondanks het feit dat een baard een uiting is van mannelijke individualiteit, is het soigneren er van, het krullen van de snor, het bijwerken van de sik, etc, toch ook weer behoorlijk feminien en bovendien een opgaan in de massa door het conformeren aan een bestaand schoonheidsideaal.

Pas na verloop van tijd realiseerde ik me dat ik kon proberen het een jaar lang vol te houden. Dat heb ik toen gedaan. Precies na 365 dagen heb ik de baard laten bijwerken in de Eeuwige Stad, in de Antica Barbieria Peppino in de Via della Vite. Goeie koffie, aardige mensen, vakmanschap zonder electriciteit. Wat wil een mens nog meer. Nu heb ik een verzorgde baard van ca 1 cm lang. We zien wel wat het gaat worden. Maar een antwoord op het waarom heb ik niet. Misschien 42.

Heb je een baardenheld?
Neen Of ja, toch wel, maar niet alleen vanwege hun
baard: mensen als John Ruskin en graaf Tolstoy en, vooruit, Karl Marx.

Wat vinden je directe omgeving ervan?

Vooral de vrouwen in mijn omgeving vonden mijn 365 dagen baard maar niks. In het begin waren ze nieuwsgierig. Na verloop van tijd, zo tegen de kerst, vonden ze het wel welletjes en begonnen aan mij te vragen of de lol nu wel lang genoeg geduurd had. Mijn vrouw, mijn moeder, mijn zussen, diverse vrouwelijke collegae, allemaal begonnen ze me meewarig te bejegenen. Toen ze echter merkten dat de baard er niet afging door hun misprijzende opmerkingen, en zelfs misschien wel aanbleef dankzij die opmerkingen, begon het stiller te worden. Ze lieten nog blijken aan mijn vrouw dat ze medelijden met haar hadden. Het universele bondgenootschap der zusters, zal ik maar zeggen. De mannen, mijn zoons bijvoorbeeld, waren over het algemeen niet negatief en vaak zelfs wel aanmoedigend. Misschien waren ze ook wel nieuwsgierig naar hoe lang het experiment zou duren en mijn wilskracht zou blijven volhouden. Ik zelf overigens ook.

Hoe verzorg je je baard?
Ik heb een electrische baardtrimmer en ga geregeld naar Ekrem, de Turkse Barbier in Kampen. Ik vind het prettig om
geen afspraak te hoeven maken.

Wat betekent de baard voor je?

Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat de huidige baardentrend het gevolg is van een verregaande feminisering van de samenleving. De vrouwen hebben het onderwijs al min of meer geheel overgenomen, ze zijn bezig de protestantse kerk over te nemen en als de Roomse kerk het ambt van priester voor vrouwen openstelt, zullen ze die zeker ook overnemen. Vrouwen zijn veel beter dan mannen, daar geloof ik heilig in. Ik heb een mateloze bewondering voor hen, elk exemplaar. Ik bedoel maar: ze kunnen multitasken en kinderen ter wereld brengen en hen voeden met melk. Daar kan geen man tegenop.

Zelfs ondernemingen als van Alexander de Grote om de hele wereld te veroveren zijn toch maar meewarige pogingen om aandacht te trekken van zijn moeder Olympias in Macedonië en van de Perzische schoonheid Roxanne. Niets meer dan dat en het blijft dus een beetje zielig. Door hun vele kwaliteiten imponeren vrouwen mij en waarschijnlijk spreek ik hier ook namens vele mannen. Niet voor niets hebben wij, mannen, vrouwen eeuwenlang zo ver mogelijk van de macht proberen te houden. En dat is vanwege onze behoefte om ergens een plekje te hebben voor onszelf, een beetje rust, waar we niet voortdurend tegen vrouwen hoeven op te boxen. Een baard is zo¹n plekje. Daar kunnen vrouwen niet mee concurreren. Hopen wij.

Wat vindt je van debaard.nl?

Ik hou wel van websites met een duidelijke focus.

Wat zal je graag nog meer op debaard.nl willen zien?
Niets nieuws: hou je aan je onderwerp, dat is je kracht.

Wil je nog iets kwijt over baarden?
Neuh, alles heb ik hierboven al gezegd.

365 dagen baard

Interview

Wil jij hier ook een keer staan? Neem dan contact met ons op.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like