Geen categorie

De Barbier VS De Turk 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De discussie over de Turk op de hoek en de hippe barbier houd maar niet op. Gewapend met vakmanschap, bijzonder uithoudingsvermogen en een lange uitgebreide historie die afstamt uit het Ottomaanse rijk zijn onze Turkse vrienden onmisbaar uit het Nederlandse straatbeeld. Niet alleen de Turken maar van over de hele wereld zijn er invloeden ingebracht die een fundering hebben gelegd voor het barbieren in Nederland zoals we dat nu kennen. 

Ik krijg vaak te horen dat de moderne barbier te duur is of dat er strakker en beter gewerkt word bij de Turkse kappers. €35 voor een knipbeurt bij de barbier is een hoop geld als je voor een tientje ook naar de Turkse kapper kunt gaan die net zo goed is. Maar weetje, de vergelijking is best oneerlijk. De moderne barbier zal, ondanks de hoge prijzen, net zo goed moeten letten op hygiëne, kwaliteit en sfeer. Dat terwijl er daar nog veel te halen valt, althans naar mijn mening. Vaak word de hygiëne code voor barbiers niet gevolgd en de etiquette voor barbiers overgeslagen. Wel heeft de moderne barbier vaak veel personeel in dienst en hoge kosten door de facilitaire voorzieningen en hoge kwaliteit producten die worden gebruikt tijdens de behandeling.

Kijk liever naar de skills van de barbier en let eens op hoe de processen verlopen ipv hoe hip iemands shop is of waar je de laagste prijs kunt vinden. Werken met touwtjes voor het in orde maken van wenkbrauwen, weg schroeien van oor haar met een vlammetje. Echt heel gaaf en daarnaast ook nog eens onwijs efficiënt!
Op zijn beurt zal de barbier je verrassen met een perfecte sfeer, een groot assortiment producten en een gaaf kapsel. Maar helaas,
de kwaliteit van de moderne barbier holt hard achteruit vanwege de populariteit van dit vak en de combinatie met een vrije branche. Iedereen kan barbier worden en zich vol overgave in dit ambacht storten.

Dingen waar je op kunt letten zijn:

  • Krijgt elke klant een schoon mesje.
  • Worden gereedschappen en contact oppervlakken gedesinfecteerd.
  • Worden handen gewassen/gereinigd?
  • Hoelang en hoeveel kost een behandeling? (€0.50 tm €1.00 per minuut is fair)

Zo ben je al een heel eind op de goede weg om een keuze te maken die bij je past en veilig is.

Ik hoop dat iedereen die dit heeft gelezen nu een beetje beter begrijpt welke afwegingen je zelf kunt maken voordat je een kapperszaak binnenstapt en je de barbiers/kappers die alles wel op orde hebben nog meer kunt waarderen voor hun expertise en vakmanschap. Ga niet bij de barbier lopen onderhandelen over tarieven en prijzen vergelijken met andere barbershops  Dat is voor niemand leuk en zeker voor de barbier niet. Stap je ergens naar binnen? Ga dan gewoon lekker zitten en ervaar het ambacht van de barbier!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like