Lifestyle

De beste alternatieven voor schoenen van echt leer

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wij heren zien er graag verzorgd uit. Onze baard moet in orde zijn, we dragen stijlvolle kleding en bij dat uiterlijk hoort natuurlijk ook een goed paar schoenen. Nette herenschoenen zijn in de regel gemaakt van echt leer, en hoewel dat natuurlijk wel mooi en degelijk is, is het niet diervriendelijk en draagt het bij aan de stikstofuitstoot omdat er veeteelt voor nodig is om leer te produceren. Zit jij met deze bezwaren in je hoofd, dan is het goed om te weten dat er wel degelijk verschillende alternatieven bestaan en dat voor ons heren de bootschoenen, veterboots, werkschoenen, golfschoenen of nette schoenen ook leervrij kunnen zijn. Natuurlijk vergt het wat meer tijd om ze te vinden, maar met wel toewijding lukt dit. Wij geven je in ieder geval alvast de alternatieve materialen waar je op kunt selecteren.

Pleather

Misschien wel de minst verrassende optie voor kunstleer is leer gemaakt van kunststof. Pleather is kort voor plastic leather en hoewel de term allesbehalve ingevoerd is, bestaat het al sinds de jaren ’70. Het heeft als grote voordeel dat het drie keer zo weinig kost als echt leer en beter ademt dan echt leer, waardoor een schoen van pleather fijner zit als het warm weer is.

Fruitleer

Fruitleer is geen studie naar de ins en outs van vruchten, maar daadwerkelijk kunstleer gemaakt van fruit. Denk hierbij aan de schil van bananen, sinaasappelschillen of de bladen van ananas. Steeds meer bedrijven over de hele wereld houden zich tegenwoordig bezig met het maken van fruitleer. Zo ook in Nederland. Wil je schoenen van fruitleer kopen, kijk dan eens bij de Nederlandse webshop En & Enn. Hier vind je Piñatex schoenen die gemaakt zijn van ananasbladen. Het mooie is dat de bladen van een ananas doorgaans afval zijn bij de fruitproductie, waardoor er geen extra productie nodig is om er leer van te maken. De verbouwers kunnen er ook nog eens wat extra geld mee verdienen.

Kurkleer

In je wijn hoef je geen kurk te hebben, maar om je voeten kan het een alternatief zijn voor traditionele leren schoenen voor mannen. Kunstleer dat gemaakt wordt van kurk is kwalitatief sterk en toch zacht van substantie. Daarnaast is het waterbestendig, anders had het immers ook niet op drankflessen gezeten. Het is een materiaal dat lang mee kan gaan als je er goed voor zorgt.

Leer van zeewier

Zeewier, dat is dat spul wat om je benen blijft hangen als je in Zeeland de zee in loopt, en dat spul wat Japanners graag eten. Leer gemaakt van zeewier is nu nog een beetje toekomstmuziek, omdat er nog mee geëxperimenteerd wordt. Vooralsnog is het bijvoorbeeld nog niet gelukt om leer van zeewier waterdicht te maken. Maar houd het in de gaten voor de toekomst!

PVC-leer

De oudste vorm van kunstleer is leer gemaakt van polyvinylchloride, dat we beter kennen als PVC. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd deze vorm van kunstleer al geproduceerd. Sinds die tijd heeft het zich aardig doorontwikkeld, waardoor het kwalitatief beter geworden is. Vroeger was er de kritiek dat de kleur snel vervaagde, maar dat proces heeft men inmiddels weten te vertragen, zelfs bij lange blootstelling aan zonlicht. Voordelen van PVC-leer zijn dat het makkelijk te reinigen is en niet absorbeert. Je hoeft dus niet bang te zijn voor lelijke vlekken op je schoenen van PVC-leer.

Leer van paddenstoelen

Houd jij van de suède-look, dan ben je bij bovenstaande alternatieven waarschijnlijk nog geen goede optie tegengekomen. Die is er wel, want is het namelijk ook mogelijk om leer te kweken van paddenstoelen. Daar is geduld bij nodig, want het groeit niet zo snel tot een oppervlakte die groot genoeg is om bruikbaar te zijn. Maar het resultaat is zacht en suède-achtig, en er kunnen prima schoenen van gemaakt worden. Omdat het materiaal zelf het verspreiden van bacteriën tegen gaat, kun je je paddenstoelenleren schoenen ook met blote voeten dragen. Het materiaal is ook nog eens honderd procent biologisch en afbreekbaar.

Symbooltjes

Wanneer je echt leer probeert te vermijden, is het verstandig om de symbooltjes op de labels van schoenen goed te bestuderen. Zoek naar een ruitvormig symbool, want dat geeft aan dat er een alternatief voor echt leer gebruikt is. Staat de ruit in een symbool dat een dierenhuid moet voorstellen, dan betekent dit dat er echt leer gebruikt is met een coating eroverheen. Een vierkant met kruisjes duidt op textiel.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like