Lifestyle Wheels

De eeuwige strijd: zelf je auto wassen of de wasstraat gebruiken?

De eeuwige strijd: zelf je auto wassen of de wasstraat gebruiken?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als trotse autobezitter wil je natuurlijk rondrijden in een schone bolide. Dan kom je wel te staan voor een van de eeuwige dilemma’s van het leven: moet je je auto zelf met hand wassen of investeer je in een ritje door de wasstraat voor het gemak? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, en de keuze hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en de mate van zorg die je hebt voor je voertuig. In dit artikel verkennen we de voors en tegens van beide opties, om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

De voordelen van zelf je auto wassen

Wanneer je je auto zelf wast, kun je hem de aandacht en zorg geven die (je vindt dat) hij verdient. Je kunt hem met liefde behandelen, en omdat je vol aandacht met je auto bezig bent, zie je elk vlekje en plekje. Je kunt ervoor zorgen dat alles grondig wordt schoongemaakt, ook omdat je de moeilijk bereikbare plekken vaak met de hand beter kunt bereiken. Bijvoorbeeld wielkasten en deurlijsten, die in een wasstraat mogelijk worden overgeslagen. Het geeft je ook de mogelijkheid om je zelfgekozen materialen te gebruiken. Zo kun je kiezen voor specifieke shampoos, doeken en wax die voldoen aan jouw normen en voorkeuren. Daarnaast zou je kunnen zeggen dat het wassen van je auto een therapeutische activiteit is. Het kan een moment van ontspanning en reflectie zijn, voor sommigen althans.

De nadelen van zelf je auto wassen

Je moet maar net de tijd hebben om zelf je auto te wassen, want het kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, vooral als je de klus grondig wilt klaren. Het kan bijzonder vermoeiend zijn, vooral als je het op een hete dag doet. Van de andere kant: als het weer slecht is, is het wassen van je auto net zo goed een uitdaging. Regen kan immers al je harde werk tenietdoen. Zelf je auto wassen ook niet altijd even milieuvriendelijk. Hoewel je misschien minder water gebruikt dan een wasstraat, kan het afspoelen van zeep en vuil in de riolering het milieu belasten. Je moet er dan speciaal rekening mee houden om milieuvriendelijke schoonmaakproducten te gebruiken.

De eeuwige strijd: zelf je auto wassen of de wasstraat gebruiken?

Voordelen van de wasstraat

Ook de wasstraat kent zijn voordelen. Om te beginnen maakt het aspect van snelheid het aantrekkelijk: binnen enkele minuten kan je auto er weer stralend uitzien, als je tenminste niet achteraan kan aansluiten in de file voor de wasstraat. Natuurlijk zorgt dit voor gemak, ook om je geen tijd (en geld) hoeft te besteden aan het verzamelen van schoonmaakmaterialen, het vullen van emmers en het uitvoeren van de fysieke inspanning van het wassen van de auto. Daarnaast maken wasstraten gebruik van krachtige apparatuur om vuil en vlekken te verwijderen, inclusief hogedrukreinigers en speciale borstels. Daar beschikt niet iedereen thuis zomaar over. Ook hebben sommige wasstraten geavanceerde waterrecyclingsystemen en gebruiken ze milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Nadelen van de wasstraat

Er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan een wasstraat. De wasbeurt is vaak minder grondig dan wanneer je het zelf doet, omdat de aandacht voor detail beperkte is. Sommige vlekken en vuil kunnen daardoor achterblijven, vooral als je auto erg vuil is. Daarnaast is het zo dat harde borstels en reinigingsmiddelen in sommige wasstraten de lak van je kunnen auto beschadigen als ze niet goed worden onderhouden. Zelf heb je doorgaans geen controle over de materialen en producten die worden gebruikt, wat een probleem kan zijn als je specifieke voorkeuren hebt of allergisch bent voor bepaalde stoffen. En dan zijn er natuurlijk nog de kosten, die oplopen als je regelmatig gaat.

Wat is de juiste keuze voor jou?

Blijft de vraag: wat is de juiste keuze voor jou? Als je weinig tijd hebt, kan de wasstraat de handigere optie zijn. Heb je wel de tijd en ben je bereid die te investeren in het verzorgen van je auto, dan kan zelf wassen bevredigender zijn. Zeker als je veel geeft om je auto, is dit de betere keuze voor jou. Daarnaast speelt je budget een rol, want telkens naar de wasstraat gaan is behoorlijk duur. Weersomstandigheden kunnen echter roet in het eten gooien als je eigenlijk zelf je auto wilt wassen en je alsnog nopen om naar de wasstraat te gaan als je auto echt schoongemaakt moet worden. In veel gevallen kan uiteindelijk een combinatie van beide de beste oplossing zijn. Met andere woorden: regelmatig zelf je auto wassen om de details aan te pakken, terwijl je af en toe naar de wasstraat gaat voor een snelle en comfortabele reiniging.

Het is natuurliijk geen kwestie van goed of fout als het gaat om zelf je auto wassen versus de wasstraat. Beide opties hebben kunnen geschikt zijn, afhankelijk van je behoeften en omstandigheden. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je auto er goed uitziet en goed wordt verzorgd. Dat is tenslotte waar het allemaal om draait.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like