Sports

De Eredivisie is weer begonnen! Dit is waarom het interessant kan worden dit jaar

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De Eredivisie is weer van start gaan, en nog met publiek ook. Na een zomer vol sport zijn we desalniettemin blij dat we weer terug in de regelmaat van elke week Nederlands voetbal zijn. Wij verwachten om een aantal redenen interessant voetbalseizoen en leggen uit waarom.

Drie promovendi

De Eredivisie telt dit jaar maar liefst drie promovendi uit de Keuken Kampioen Divisie. Cambuur werd vorig jaar nog beroofd van een promotie, maar was nóg een seizoen heer en meester op het tweede niveau en promoveerde alsnog met twee vingers in de neus. De seizoenstart tegen FC Groningen was lang niet slecht, maar en met de aanwinsten Sam Hendriks en Tom Boere zou het verlies van spits Robert Mühren goed opgevangen moeten zijn. Go Ahead Eagles werd op het allerlaatste moment tweede in de Keuken Kampioen Divisie en NEC promoveerde als nummer zeven eigenlijk vanuit het niets via de play-offs. De Nijmegenaren hebben van de drie promovendi echter de hoogste begroting en het meest geïnvesteerd in de selectie met dank aan geldschieter Marcel Boekhoorn, dus het wordt interessant om te zien welke clubs er nu daadwerkelijk aan het kortste eind gaan trekken dit Eredivisiejaar.

De terugkeer van leuke derby’s

Een erg leuke bijkomstigheid van de drie promovendi in kwestie, is dat we er drie beladen derby’s mee terugkrijgen. De overtuigde Friezen van SC Heerenveen mogen het weer opnemen tegen de anti-Friezen van Cambuur Leeuwarden. In Overijssel staat dit seizoen tweemaal de onvervalste IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles uit Deventer weer op de agenda. En misschien wel de meest vileine derby is tussen het ‘grote’ Vitesse uit Arnhem en de bescheiden volksclub NEC uit Nijmegen. Dit zijn bij uitstek wedstrijden om voor te gaan zitten, naast de andere mooie klassiekers waar we wel gewoon elk seizoen van kunnen genieten, zoals de wedstrijden tussen Ajax, PSV en Feyenoord.

Topclubs meer aan elkaar gewaagd

Vorig seizoen werd Ajax relatief eenvoudig kampioen van de Eredivisie. De club heeft de selectie aardig bij elkaar kunnen houden, en dat zou in principe succes moeten garanderen. Maar waar PSV vorig seizoen nog erg moest warmdraaien met de nieuwe trainer Roger Schmidt, lijkt de Duitser het nu op de rit te hebben. Dat betekent dat de twee grootste topclubs van Nederland dit jaar aanzienlijk meer aan elkaar gewaagd zijn. Sterker nog, PSV won voor de Johan Cruijff Schaal al met 4-0 van Ajax, dus de kans dat we dit jaar een nieuwe kampioen krijgen is absoluut aanwezig.

De terugkeer van Til en Jahanbakhsh

Feyenoord was het afgelopen jaar bij lange na geen kandidaat voor het kampioenschap en bij overmaat van ramp verloor het deze zomer ook nog eens aanvoerder Steven Berghuis aan aartsrivaal Ajax. De wedstrijden tussen die twee clubs worden daarmee wel extra interessant. Feyenoord wist echter ook twee uitstekende aankopen te doen voor het nieuwe seizoen. Guus Til, bekend van AZ, werd terug naar Nederland gehaald uit Rusland en liet zich meteen zien op het veld. Ter vervanging van Berghuis kwam de Iraniër Alireza Jahanbakhsh, óók bekend van AZ, terug van een mislukt avontuur in Engeland. In Nederland speelde Jahanbakhsh de sterren van de hemel in Alkmaar én daarvoor bij NEC, dus de Eredivisie is met hem een absolute smaakmaker rijker.

Waar liggen de prioriteiten van Henk Fräser?

Veel ‘kenners’ zijn het erover eens dat Sparta-trainer Henk Fräser een uitstekende trainer is. De afgelopen jaren slaagde hij erin om het bescheiden Sparta in de Eredivisie te houden zonder al te veel reden tot stress. Ook de ‘nieuwe’ bondscoach Louis van Gaal is duidelijk te spreken over Fräser, want hij voegde hem toe aan zijn staf voor het Nederlands elftal. Dat betekent dat Fräser nu een dubbele baan heeft. De vraag is of dat ten koste gaat van de aandacht voor de club waar hij hoofdtrainer is. Het is dus extra interessant om dit jaar op Sparta te letten.

Welke trainer sneuvelt er als eerste?

Elk jaar sneuvelen er trainers in de Eredivisie, dus de vraag wie er dit jaar als eerste aan de beurt is. Vorig jaar hadden we het opzienbarende ontslag van Arne Slot bij AZ nadat hij gesprekken had gevoerd om trainer van Feyenoord te worden. Zoiets valt dit jaar niet te verwachten. Wij zetten ons geld op PEC Zwolle-trainer Art Langeler als het eerste slachtoffer van dit seizoen. De club presteert al een aantal jaren beneden verwachting en de selectie geeft niet direct aanleiding om te denken dat daar dit seizoen veel verandering in gaat komen. Hoewel Langeler pas net begonnen is, is het voor te stellen dat het geduld voor bereiken van verbetering niet heel lang gaat zijn. Een goede back-up optie voor het eerste slachtoffer is de jonge NEC-trainer Rogier Meijer. Directeur van de club Wilco van Schaijk heeft namelijk al aangegeven dat de club het zich eigenlijk financieel niet kan permitteren om meteen weer te degraderen.

Sla de popcorn dus maar vast in en zet het bier koud, nodig je vrienden uit, vul de toto in, zet het vet aan voor de bitterballen. Het wordt vast weer genieten dit nieuwe Eredivisieseizoen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like