Sports

De leukste derby’s in het Nederlandse voetbal

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het nieuwe voetbalseizoen is weer begonnen en we kunnen weer uitkijken naar een aantal verhitte wedstrijden. Sommige wedstrijden zijn bijzonder omdat er lokale of regionale sentimenten meespelen die ervoor zorgen dat de eer van de club en de supporters met hand en tand verdedigd wordt. Dit zijn eigenlijk de leukste wedstrijden die er zijn, omdat de rivaliteit tastbaar wordt en de wedstrijd echt beleefd wordt als een titanenstrijd. We kennen natuurlijk de klassenstrijd tussen Ajax, PSV en Feyenoord, maar het zijn juist de derby’s in het Nederlandse voetbal die je niet moet vergeten in de agenda te zetten. Op het eerste gezicht vormen ze misschien niet zo’n groot affiche, maar ze zijn doorgaans zeer vermakelijk.

Derby’s die we dit seizoen moeten missen

Laten we eerst even treuren om de smakelijke derby’s die we het komend seizoen moeten missen, tenzij het bekertoernooi nog voor een interessante loting zorgt. De IJsselderby zal het komend jaar waarschijnlijk niet gespeeld worden, omdat PEC Zwolle op het hoogste niveau acteert en Go Ahead Eagles na een bizar spektakelstuk tegen RKC Waalwijk alsnog bleef hangen in de Keuken Kampioen Divisie. Ook het Brabantse vechtfeest tussen Willem II en NAC moeten we missen, omdat NAC degradeerde. We doen het ook al een paar jaar zonder de misschien wel heetste derby in Nederland, tussen Vitesse en NEC, waar de haat en nijd doorgaans als een donkere smogwolk boven hangt. Een Rotterdamse derby met Excelsior als uitdager lopen we na de degradatie van de club uit Kralingen ook mis. De Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur komt er ook niet, omdat de Leeuwardenaren er niet in slaagden te promoveren.

Derby’s in de eredivisie

Gelukkig promoveerde FC Twente met vlag en wimpel terug naar de eredivisie. Zo kunnen we ons dit seizoen weer verheugen op de tukkerclash met Heracles Almelo (op 20 september en 26 april), waarbij de krachtsverhouding inmiddels aardig omgedraaid lijkt in vergelijking met een aantal jaar geleden. Sparta Rotterdam promoveerde ook, waardoor we de traditionele Rotterdamse derby met Feyenoord weer terug hebben. De eerste eindigde al in een zwaarbevochten gelijkspel, dus dat belooft wat voor de return op 15 maart. FC Groningen speelt ook dit seizoen weer derby’s tegen twee streekgenoten. De eerste tegen FC Emmen werd alvast gewonnen, maar voor de return op 22 december is alles nog open. Maar de echte titanenstrijd is tegen SC Heerenveen en die gaat vaak gepaard met interessante stunts uitgevoerd door supporters in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd. Zet 27 oktober en 10 april maar alvast in de agenda! De wedstrijden Ajax en FC Utrecht (10 november en 9 februari) zijn niet echt derby’s, maar staan wel altijd bol van de strijd en rivaliteit.

Derby’s in de Keuken Kampioen Divisie

Ook de Keuken Kampioen Divisie is de moeite van het bekijken waard. Onze Limburgse insiders vertellen ons dat er een driehoek van haat bestaat tussen Roda JC, MVV en Fortuna Sittard. De supporters van die laatste twee hebben onderlinge rivaliteit, maar zijn verenigd in hun afkeer jegens de club uit Kerkrade. MVV zal het echter ook dit seizoen weer zonder het in de eredivisie spelende Fortuna moeten doen. We houden in ieder geval twee hete potjes tussen Roda JC en de Maastrichtenaren over (1 september en 10 januari). Door de degradatie van De Graafschap hebben we weer een Gelderse derby tussen NEC en de Achterhoekers (16 september en 22 maart), die het leed van het ontbreken van de échte Gelderse derby tussen Nijmegen en Arnhem een beetje verzacht. Het is ook altijd ‘gezellig’ wanneer het tussen FC Den Bosch en TOP Oss gaat in een ouderwetse Brabantse burenruzie met een hoog New Kids-gehalte (4 oktober en 13 maart). Houd verder ook de wedstrijden tussen enerzijds Jong Ajax en Jong PSV en anderzijds de clubs die vinden dat ze in de eredivisie horen (zoals Go Ahead Eagles, NAC, NEC, Roda JC en De Graafschap). Vooral de supporters van clubs uit die laatste categorie voelen een grote antipathie tegen de beloftenteams, die wat hen betreft de competitie verpesten met spelers uit het eerste elftal.

Date met Fox Sports

Dat zijn een hoop dates met Fox Sports dus. Gelukkig worden alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie afgewerkt op vrijdagavond of maandagavond, zodat je de zaterdagavond en de hele zondag over hebt om de leukste wedstrijden in de eredivisie te volgen. Vullen die bierkoelkast dus en genieten van de leukste derby’s van het Nederlandse voetbal.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like