Lifestyle

De leukste minder bekende plekjes in Nederland

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Nederland zit vol met leuke plekjes, maar een deel ervan wordt platgetreden door toeristen en dagjesmensen. Amsterdam is geweldig, maar we zijn er inmiddels allemaal al eens geweest als we er niet al wonen. In het Keukenhof sta je schouder aan schouder met toeristen en in Giethoorn is er file op de kanaaltjes. Dat terwijl er nog veel meer onbekende, verrassende plekken zijn in Nederland om te bezoeken.

Bergen op Zoom en Tholen

Wie hoor je ooit over Bergen op Zoom? Je rijdt erlangs op weg naar Walcheren, maar daar blijft het voor de meeste mensen bij. En dat is zonde, want Bergen op Zoom heeft een hartstikke leuk historisch centrum met een centraal plein dat zelfs een beetje Belgisch aandoet. Het is een prima plek voor een mooie stadswandeling, een terrasje en om te winkelen. Een mooie bonus is dat je niet ver van het water af zit én vlakbij België. Wil je een wat rustieker historische stadje bezoeken, dan ben je vanuit Bergen op Zoom in het meest vergeten stukje Zeeland: Tholen. De plaats met dezelfde naam ligt vlakbij, heeft mooie kerken en leuke kleine huisjes.

Megen en Ravenstein

Wil je twee voor de prijs van één, kom dan naar het oosten van Brabant, waar je op minder dan 15 kilometer van elkaar de historische stadjes Megen en Ravenstein vindt. Het zijn fijne plekjes als van rust houdt, want ze zijn niet overlopen door toeristen. Beide plaatsen liggen aan de Maas, dus een mooie rit over de dijk langs alle kleine dorpjes is een goede mogelijkheid. Ravenstein is een oud vestingstadje met rondelen en poorten in de stadsmuur waar je een mooie wandeling kunt maken en in één van de gezellige cafeetjes lekker kunt lunchen. In Megen kun je aanschuiven bij de horeca op de dijk. Het stadje heeft twee kloosters – een van de franciscanen en een van de clarissen – plus de oude Gevangentoren. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog intact.

Gorinchem en Woudrichem

Twee oude steden die enkel van elkaar gescheiden zijn door een brede rivier maar een wereld van verschil bieden, zijn Gorinchem [zeg: Gorkum] en Woudrichem [zeg: Woerkum]. Beide steden zijn vestingsteden en zijn zeker twee van de leukste plekken om te bezoeken in Nederland. In Gorinchem vind je een ruime historische binnenstad met een echt stads karakter vol met leuke restaurants en winkels. Aan de overzijde van het water ligt het stille stadje Woudrichem achter de dijk. Dit is één van de mooiste plekken in Nederland waar het heerlijk wandelen is tussen de mooie kleine, historische huisjes. Als bonus is het ook nog eens vlakbij Slot Loevestein.

Blokzijl

Blokzijl is een van die oprecht onbekende bestemmingen in Nederland. Het was ooit een havenstadje aan de Zuiderzee, maar markeert nu het begin van de Noordoostpolder. Toch wordt het historische stadje gemarkeerd door een mooie binnenhaven. Het restaurant Kaatje bij de Sluis heeft een Michelinster en wordt geroemd om haar ‘gedetailleerde gerechtjes van bio- en streekproducten’. Vlakbij Blokzijl is het Nationaal Park Weerribben-Wieden, een bijzonder waterrijk natuurgebied dat erg mooi is en zich leent voor een mooie fietstocht of autorit. De steden Steenwijk en Meppel liggen in de buurt en hebben beide een leuk centrum dat een bezoekje waard is. Uiteraard ligt ook Giethoorn in de buurt, wat erg mooi is maar vooral ook erg druk met toeristen.

Groesbeek

Vlakbij de Duitse grens vind je Groesbeek, een dorp dat de bewoners zelf ‘diamant tussen de heuvels’ noemen. Het dorp zelf is gezellig, maar het is vooral een goed startpunt voor de mooie heuvelachtige en bosachtige regio. Voor een stevige wandeling pak je de mooie Zevenheuvelenweg die naar het dorp Berg en Dal leidt. Maak een mooie boswandeling vlakbij het dorp en bezoek het mooie, chique restaurant De Wolfsberg dat een fraai uitzicht over het dorp biedt. Aan de andere kant van het bos vind je de beroemde Mookerheide en even verderop de Mookerplas, midden in een gebied met veel waterrecreatiemogelijkheden. Wil je winkelen, dan is Nijmegen slechts een paar kilometer verderop. Iets verder weg, maar nog steeds behoorlijk dichtbij is de Duitse stad Kleve, waar veel Nederlanders uit dit gebied naartoe gaan voor hun inkopen. Hier vind je ook een dierentuin.

Meer inspiratie nodig? Kijk eens hier.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like